Uutiset

SYNLAB käynnistää urheilijayhteistyön – Huippu-urheilijalle tieto omasta terveydestä on tärkeintä tietoa

SYNLAB on käynnistänyt vuoden mittaisen yhteistyön kuuden suomalaisen huippu-urheilijan kanssa. Yhteistyöhön sisältyy kattavan laboratoriotestikokonaisuuden tekeminen urheilijoille, mikä onkin heille erittäin mielekäs tapa tehdä yhteistyötä. Urheilijalle oma keho on työväline. Jos se voi hyvin, on edellytykset harjoitella ja päästä tavoitteisiin.  

Mukana yhteistyössä ovat jääkiekkoilija ja MM Leijonat -kapteeni ja jääkiekkoseura Jokereiden hyökkääjä Marko Anttila, jalkapalloilija Amanda Rantanen, seitsenottelija Maria Huntington, tennispelaaja Patrik Niklas-Salminen, autourheilija Niclas Grönholm ja yhdistetyn hiihtäjä Ilkka Herola. 

”Terveys on urheilijan keskeinen työkalu, ja siihen liittyvä tieto vähentää huolta ja auttaa tekemään hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja. On todella hienoa käynnistää yhteistyö suomalaisten huippu-urheilijoiden kanssa ja auttaa heitä osaltaan matkalla kohti heidän tavoitteitaan. Terveydestä huolehtiminen on oleellista sekä urheilijoille että meille kaikille”, toteaa SYNLABin toimitusjohtaja Aarne Aktan

Monipuolinen ja riittävä syöminen A ja O 

Urheilijoilta otettiin toukokuussa verinäytteet, joilla tutkittiin muun muassa verenkuvaa, elimistön varastoja, rasva- ja energia-aineenvaihduntaa. Urheilijoiden tukena testitulosten läpikäymisessä on SYNLABin lääketieteellinen johtaja Sohvi Hörkkö, joka on kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri.  

Ravinto on yksi urheilijan menestyksen kulmakivistä. Ravintoa pitää saada riittävästi, sillä etenkin kestävyysurheilulajeissa kulutus on melkoinen. Lisäksi ravinnon pitää olla monipuolista. Urheilijan kroppa joutuu tavallista kovempaan rasitukseen, joten yksittäisessä testissä saattaa näkyä esimerkiksi kovan harjoitus- tai kisakauden aiheuttamia muutoksia.  

”Osalle urheilijoista, kuten muillekin suomalaisille, suosittelisin kalansyöntiä, sillä kalasta saa D-vitamiinia ja hyviä rasvoja. Pimeänä aikana Suomessa joutuu tyypillisesti menemään myös pilleripurkille, jos ei käy ulkomailla. Ja erityisesti naisille saattaa olla tarpeen pitää huolta myös rauta-arvoistaan esimerkiksi syömällä runsaasti kokoviljatuotteita, palkokasveja ja myös eläinkunnan tuotteita kuten kalaa ja lihaa”, Sohvi toteaa.  

”Tuloksista näki, että urheilijat elävät kurinalaista elämää, sillä rasvat ja sokerit olivat hyvällä mallilla. Tavallista – hieman rennompaa – elämää elävien kannattaa tarkistaa sokeriarvot säännöllisesti iästä riippumatta, sillä diabetesta voi ilmetä nuorillakin. Oli ilahduttavaa huomata, että myös maksa-arvot olivat urheilijoilla kirkkaasti puhtaat”, hän jatkaa.  

Urheilija valmistautuu lajiinsa ja sen kilpailusuoritukseen harjoittelemalla ja pitämällä itsestään huolta. Myös meillä muilla on mahdollisuus ja valta terveydestä huolehtimiseen. SYNLABin laboratoriotesteistä löytyy vaihtoehtoja sekä penkkiurheilijoille, että urheilijoille – kaikille, joita kiinnostaa oma terveys. Tutustu SYNLABin palveluvalikoimaan, ja selvitä, mitä sinulle oikeasti kuuluu. Se on tärkeintä tietoa.  

SYNLAB on Suomen suurin yksityinen laboratorio- ja kuvantamispalveluiden tuottaja. SYNLAB Suomi on osa saksalaista SYNLAB Groupia, joka on Euroopan johtava lääketieteellisen diagnostiikan tuottaja. SYNLABilla on toimintaa yli 40 maassa ja noin 20 000 työntekijää. SYNLAB Suomi tuottaa palveluita julkiselle ja yksityiselle sektorille, yksityisille terveydenhuollon toimijoille, vakuutusyhtiöille, sairauskassoille ja yksityisasiakkaille. Pääkonttorimme ja keskuslaboratorio sijaitsevat Helsingin Kivihaassa. Suomessa SYNLABilla on 35 toimipistettä. www.synlab.fi