Uutiset

Suolistosyöpä on yksi Suomen yleisimmistä syövistä – kotitesti auttaa havaitsemaan sairauden

Suolistosyövät eli paksusuolessa tai peräsuolessa olevat syövät ovat yleistyneet. Niitä todetaan Suomessa vuosittain yli 3000 henkilöllä. Suolistosyövät ovat alkuvaiheessa monesti oireettomia tai niiden oireet sekoitetaan muihin vatsa- ja ruoansulatusvaivoihin. Näin ollen sairauden havaitseminen viivästyy usein. Suolistosyövän oireita tunnistavan testin voi kuitenkin tehdä myös kotona.  

Suolistosyöpien riskiä lisää muun muassa vähäkuituinen, runsaasti punaista lihaa, eläinrasvoja ja prosessoituja lihavalmisteita sisältävä ruokavalio. Tupakoinnin, runsaan alkoholinkäytön, liikunnan puutteen ja ylipainoisuuden uskotaan lisäävän myös sairastumisriskiä. 

Epämääräisiä oireita 

Yleisimpiä suolistosyövän oireita ovat erilaiset vatsan toimintahäiriöt ja muutokset suolen toiminnassa, kuten vatsakipu, ummetus, vaihteleva ripuli ja ulostamisvaikeudet. Taudin havaitsemista vaikeuttaa se, että monet oireista ovat hyvin tavallisia. Esimerkiksi vatsakipu, ummetus ja ripuli ovat tyypillisesti ohimeneviä ja vaarattomia oireita, mutta voivat myös viitata suolistosyöpään. 

Hälyttäviä oireita ovat esimerkiksi veriuloste, anemia tai laihtuminen ilman syytä. Näissä tapauksissa, tai jos vastan tai suolen toiminnassa tapahtuu selkeitä muutoksia, on syytä hakeutua lääkäriin.  

Suolistosyöpä on salakavala syöpä, joka saattaa kehittyä myös täysin ilman oireita. Ja toisaalta suolistosyövän oireetkin voidaan sekoittaa esimerkiksi peräpukamiin. Jos oireet ovat epämääräisiä voi SYNLABin Testaakotona -kotitesti tuoda mielenrauhaa. 

Testi havaitsee verenvuodon 

Testaakotona.fi -palvelun suolikasvaintesti on tarkoitettu paksusuolen syövän aiheuttaman verenvuodon varhaiseksi havaitsemiseksi. Testin voi tilata testaakotona.fi -palvelusta ja tehdä oman kodin rauhassa.  

Testi tehdään kotona otetusta ulostenäytteestä ja näyte analysoidaan SYNLABin keskuslaboratoriossa. Vastaukset saapuvat yleensä viikon sisällä. Jos tuloksista löydetään jotain poikkeavaa, on syytä hakeutua jatkotutkimuksiin lääkärin vastaanotolle.   

Testaakotona.fi -suolistokasvaintesti on tarkoitettu paksunsuolen kudosmuutosten aiheuttaman verenvuodon havaitsemiseksi, jotta jatkotutkimukset ja mahdollinen hoito voidaan toteuttaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Testi ei kuitenkaan tunnista kaikkia suolisto- tai vatsan alueen kasvaimia ja toisaalta verenvuoto suolistossa voi olla oire muusta kuin kudosmuutoksesta. Näin ollen, vaikka testitulos olisi negatiivinen, oireiden jatkuessa on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. 

Tutustu kotitestiin ja tilaa täältä: Testaakotona.fi