Uutiset

Miten neulakammoinen tennispelaaja selviää säännöllisistä laboratoriotesteistä?

Tennispelaaja Patrik Niklas-Salmisen elämässä terveyden seuranta on oleellista. Säännölliset terveystarkastukset kuuluvat miehen elämään siinä missä kova treeni, riittävä uni ja terveellinen ruokavaliokin. 

Patrik Niklas-Salminen on yksi kuudesta huippu-urheilijasta, joiden kanssa SYNLAB tekee yhteistyötä. Sen myötä laboratoriotestit ovat Patrikille tuttuja. 

”Pidän säännöllistä testaamista erittäin hyvänä asiana. Tässä lajissa reissataan paljon, ja olenkin käynyt tietoisesti testeissä erilaisina aikoina – joskus suoraan reissusta, loukkaantumisen aikana ja joskus täysin tavalliseen aikaan harjoituskaudella. Olen halunnut tietää, miten tuloksiin vaikuttaa se, että testaa erilaisissa tilanteissa”, kertoo Niklas-Salminen. 

SYNLABin laboratoriotesteissä Patrik on käynyt yhteistyön aikana kolmesti: viime keväänä, syksyllä ja tämän vuoden alussa. Millaisia tuloksia sait? 

”Hyviä tuloksia! On aina positiivista, kun tuloksissa ei ole mitään hälyttävää. Reissaamisen ja kovan treenikuorman takia testosteroniarvot olivat matalammat kuin yleensä, mutta se kuuluu asiaan. ” 

Huippu-urheilijakin voi kärsiä neulapelosta 

Monilla saattaa olla harhakuvitelmia siitä, että laboratoriotestit ovat vaivalloisia ja niissä kestää kauan. Millaisia kokemuksia sinulla on? 

”Testaaminen on todella nopeaa ja helppoa. Siihen menee vain noin viisi minuuttia. Näytteenottopisteitä on paljon ympäri Suomea. Ja sattumalta yksi ihan kotini lähellä.” 

Millaisia vinkkejä antaisit testiin tulevalle? 

”Ei minulta kannata kysyä vinkkejä, sillä kärsin neulapelosta”, Patrik naurahtaa. 

”Onneksi en ole varmasti ensimmäinen neulapelkoinen SYNLABissa, ja taitava henkilökunta osaa ottaa tämänkin huomioon. Yleensä menen varmuuden vuoksi makuuasentoon, en katsele neuloja ja putkia, vaan yritän jutella hoitajan kanssa mukavia”, hän jatkaa.  

Nuoruuden railakkaampi elämä on vaihtunut säännöllisiin yöuniin 

Patrikin elämä urheilun ehdoilla on melko säännöllistä. Siihen kuuluvat riittävä uni ja säännöllinen ruokarytmi. Oletko aina ollut näin säntillinen? 

”On minullakin ollut nuorempana vaihe, jossa mennään liian myöhään nukkumaan, herätään aamulla kiireessä ja syödään, jos ehditään. Mutta nykyään elämä on kyllä paljon systemaattisempaa – on välttämätöntä nukkua tarpeeksi joka yö. Kannustan myös jokaista liikkumaan, se tuottaa valtavasti iloa ja hyvää oloa. Liikunta voi olla myös mukavaa yhdessä tekemistä ”, Patrik kiteyttää.