Uutiset

Seitsenottelija Maria Huntington sai ferritiinitasot nousuun ja löysi jaksamishaasteiden jälkeen uuden vireen

Seitsenottelija Maria Huntingtonin hallikausi on startannut loistavassa vireessä. Maria avasi hallikauden rikkomalla omia ennätyksiään sekä aidoissa että pituudessa ja pinkomalla itsensä MM-hallikisarajat alittavaan aikaan. Ei uskoisi, että kyseessä on sama urheilija, joka kertoi kesäolympialaisten jälkeen motivaatio- ja jaksamisongelmistaan. Maria haki uutta virettä elämäntapamuutoksilla, joihin liittyi myös SYNLABin laboratoriotestien tarkka syyni.  

Maria Huntington aitoi hallikauden avauskisassaan 60 metrillä ennätyksensä aikaan 8,16 sekuntia, mikä alittaa maaliskuussa Belgradissa järjestettävien MM-hallikisojen tulosrajan. Hän paransi omaa ennätystään 16 sekunnin sadasosaa ja nousi tilastossa Suomen kaikkien aikojen seitsemänneksi. Lisäksi hän hyppäsi samoissa kisoissa pituutta 641 cm, neljä senttiä aiempaa ennätystään paremmin.  

”Nyt kuuluu todella hyvää. Uusi vire on löytynyt”, Maria toteaa kisaviikonlopun jälkeen.  

Maria on yksi kuudesta huippu-urheilijasta, joiden kanssa SYNLAB tekee yhteistyötä. Yhteistyön aikana urheilijoille teetetään kattavat laboratoriotestit. Testeissä selvitetään myös palautumisen ja jaksamisen kannalta tärkeitä veriarvoja. Näihin kuuluvat esimerkiksi D-vitamiini ja ferritiini.  

Ferritiini eli varastorauta kertoo, kuinka paljon kehossa on rautaa. Marian ensimmäisissä testeissä viime kesänä selvisi, että Marian ferritiinitasot olivat naisurheilijoille tyypilliseen tapaan viitearvojen alarajoilla. Marian ferritiiniarvo oli testeissä 18 µg/l, kun aikuisilla naisilla ferritiinin viitearvot ovat 10–150 µg/l. Nyt uusintatestien jälkeen Marian olo oli helpottunut: ferritiini oli noussut 40:een µg/l.  

”Oli kiva huomata, että arvo oli noussut ihan reippaasti. Viime kesän tulokset olivat minulle hyvä lähtölaukaus muutosten tekemiseen omassa elämässäni. Olen esimerkiksi syönyt aktiivisesti rautalisää yhdessä C-vitamiinin kanssa. Lisäksi olen lisännyt punaisen lihan syömistä, ja toisaalta vähentänyt kahvin ja maitotuotteiden nauttimista silloin, kun syön lihaa”, Maria kertoo.  

Matala ferritiini voi oireilla esimerkiksi voimattomuutena, korkeampana sydämen sykkeenä ja herkempänä hengästymisenä. Onko Maria huomannut muutosta jaksamisessaan ferritiinitasojen noustua? 

”Kieltämättä olen nyt virkeämpi. Enää ei ole pakko aina saada päiväunia”, Maria naurahtaa.  

Uudet tuulet lennättävät kovempaa ja pidemmälle 

Virkeyttä ja intoa on tullut Marian elämään muualtakin kuin vitamiinipurkeista. Hän vaihtoi valmentajaa kymmenen vuoden yhteistyön jälkeen. Uudet kuviot ja uusi treeniporukka tuo innostusta.  

”Totta kai elämänmuutokset tuovat positiivista jännitystä ja innostusta elämään. Rutiineja on joskus hyvä rikkoa ja hakea uudenlaisia ajatuksia hommaan. Nyt hallikisakauden startattua on kiva huomata, kuinka nopeasti uudet ajatukset ja into näkyvät myös tuloksissa”, Maria toteaa. 

Urheilijalle on välttämätöntä kuunnella kroppaansa, seurata sen toimintaa ja hakea vireyttä sekä fyysisesti että henkisesti. Maria kuitenkin toteaa, että loppupeleissä urheilija on samanlainen ihminen kuin muutkin. 

”Jos ei tiedä, mikä on pielessä, on vaikea summan mutikassa lähteä hakemaan ratkaisuja. Itselleni apu on löytynyt sekä laboratoriotestien että perusteellisen oman motivaation pohdinnan kautta. Näillä keinoin on löytynyt hyvä kombo. Kun ravinto ja treeni saivat uutta potkua, riittävään lepoon liittyvät asiatkin järjestyivät itsestään”, Maria kiteyttää. 

Kevättalvi on monille jaksamisen kannalta haastavaa aikaa. Syitä väsymyksen taustalla kannattaa selvittää esimerkiksi mittaamalla veren ferritiini- ja D-vitamiinitasot. Ajan pääset varaamaan täältä.

Virhe