Uutiset

Saatko riittävästi B12-vitamiinia?

Kehomme tarvitsee toimiakseen monia erilaisia vitamiineja, joista suuren osan saamme päivittäisestä monipuolisesta ravinnosta. Aina vitamiinien riittävä saanti ei kuitenkaan toteudu, eikä riittävä määrä ravinnossa myöskään takaa vitamiinien imeytymistä.

B12-vitamiini on olennainen keskushermojärjestelmän kannalta, ja vitamiinin puutos voi johtaa useisiin neurologisiin ja muistin häiriöihin sekä masennukseen. Vitamiini osallistuu kehossa myös perimäaineksen valmistukseen ja vaikuttaa samalla voimakkaasti aineenvaihduntaan.

”Yleisimmät B12-vitamiinin puutoksen oireet ovat anemia eli verenvähyys ja siihen liittyvät lieveilmiöt. B12-vitamiinilla on osansa hermoston ylläpidossa ja huollossa, joten puutostila saattaa ilmetä myös tunto- ja muistihäiriöinä tai lihasheikkoutena”, kertoo SYNLABin asiantuntijalääkäri Risto Laitila.

Kasvissyöjän oltava tarkkana

B12-vitamiinia tarvitaan terveyssuositusten mukaan 2 mikrogrammaa vuorokaudessa. Sitä saa eläinperäisestä ruuasta, erityisesti maksasta, lihasta, kalasta ja maidosta. Monipuolinen ja riittävä ravinto ei kuitenkaan aina takaa vitamiinin riittävää imeytymistä kehoon. Mahalaukun on tuotettava kantajavalkuaisia, jotta B12-vitamiini voi imeytyä.

”Imeytymisongelmissa taustalla on yleensä mahalaukun limakalvoa näivettävä tulehdus, atrofinen gastriitti. Atrofinen gastriitti voi syntyä itsekseen, mutta kyseessä voi olla myös helikobakteerin aiheuttama tulehdus”, Laitila sanoo.

B12 on ainoa vitamiini, jota ei saa kasveista, joten kasvissyöjän tai vegaanin kannattaa huolehtia erityisesti sen saannista. B12-vitamiinia saa lisättynä monista juomista ja jogurteista, ravintolisänä ja vitamiinitableteista.

Selvyys verikokeilla

B12-vitamiinin puutos todetaan verikokeilla. Mittausmenetelmiä on kaksi. B12-vitamiini mitataan sellaisenaan tai niin sanotussa aktiivisessa tilassa, veren kuljettajaproteiiniin, transkobalamiini II sitoutuneena. Seuraavaksi selvitetään, mistä puutos johtuu. Yleisin jatkotutkimus on mahan tähystys.

”B12-vitamiinin puutos voidaan hoitaa pistoksin tai vitamiinitableteilla, joiden B12-vitamiinipitoisuus on korkea. Korkea pitoisuus mahdollistaa usein vitamiinin riittävän imeytymisen vaikka kantajaproteiini puuttuisikin”, Laitila sanoo.