Uutiset

Riittävä uni ja monipuolinen ravinto – moniottelija Maria Huntingtonille terveys on perusasioista huolehtimista

Maria Huntington kuuluu suomalaisen yleisurheilun kärkinimiin. Seitsenottelijalle hyvinvointi tarkoittaa yksinkertaisia asioita.  

Maria Huntington löysi tiensä yleisurheilun pariin 9-vuotiaana. Innostus lajiin syttyi Hippokisoissa, joihin hän osallistui kaksoissiskonsa kanssa. Yleisurheilu veti heti puoleensa, sillä Maria on lapsesta saakka nauttinut kisaamisesta. ”Minulla on kaksoissisko ja kaksi pikkusisarusta. Olemme läheisiä ja pelasimme lapsena paljon yhdessä kaikenlaista. Kilpaileminen oli hauskaa ja tuttua, joten se tuntui myös urheillessa omalta jutulta”, Maria kertoo.  

Maria aloitti yleisurheilun Tampereen Pyrinnössä. Pyrinnössä omaa lajia ei tarvitse päättää heti, vaan kaikkia lajeja harjoitellaan aluksi yhtä paljon. Maria oli tasaisen vahva jokaisessa lajissa, joten seitsenottelu oli hänelle lopulta mielekäs valinta. ”Seitsenottelussa parasta on yhteisöllisyys. Kisat kestävät kaksi päivää, mikä tekee lajista henkisesti raastavan. Kaikki urheilijat tietävät sen ja kannustavat toisiaan. Se on poikkeuksellista, sillä kyseessä on yksilölaji”, Maria kuvaa. Seitsenottelun lisäksi Maria kilpailee myös pituushypyssä ja 100 metrin aidoissa.   

Marian seuraava ja tärkein tavoite on edustaa Suomea tulevissa kesäolympialaisissa. ”Kausi on alkanut hyvin ja olen tyytyväinen pisteisiini olympia-rankingissa. Toivon kovasti, että pääsen mukaan kisoihin”, Maria sanoo.  

Laboratoriotestaaminen on Marialle tuttua 

Maria on yksi kuudesta huippu-urheilijasta, joiden kanssa SYNLAB on aloittanut vuoden mittaisen yhteistyön. Yhteistyö pitää sisällään kattavan laboratoriotestikokonaisuuden, jossa mitataan urheilijan elimistön tasapainoa ja fyysistä jaksamista.  

Yleisurheilu on yksilölaji, jossa urheilijan kehon suorituskyky on hiottava huippuunsa. Maria onkin tottunut käymään laboratoriotesteissä kahden kuukauden välein. Nyt teetetyt laboratoriotestit olivat tavallistakin laajempia.  

”Odotin testejä, sillä minulta ei ole aiemmin mitattu koko verenkuvaa. Vaikka käyn testeissä säännöllisesti, yllätyin, miten sujuvasti testaaminen kävi. Pääsin testeihin pari tuntia ajan varaamisesta, ja henkilökunta oli todella ystävällistä ja osaavaa”, Maria kertoo.  

Marian testitulokset vastasivat tämän odotuksia. ”Kuten aavistelinkin, arvot näyttivät hyviltä ja lähes kaikki osuivat viitearvoihin. Ainoastaan ferritiini oli viitearvoja matalammalla, mutta tätä osasin odottaa”, Maria sanoo. ”Syön nestemäistä rautalisää ja olen lisännyt punaista lihaa ruokavaliooni. Silti ferritiini on edelleen matala. Uskon, että sen saaminen riittävälle tasolle ottaa oman aikansa.”  

Säännöllistä unta ja kunnon kotiruokaa 

Marialle hyvinvointi tarkoittaa perusasioista huolehtimista. ”Uni on kaiken a ja o. Jos yöuni jää lyhyeksi, näkyy se heti sekä henkisessä että fyysisessä jaksamisessa”, Maria kertoo. ”Vaikka arkena nukkuisi riittävästi, voi viikonlopun valvominen haitata palautumista. Onneksi säännöllinen unirytmi palkitsee nopeasti.”  

Unen lisäksi Maria painottaa ravinnon merkitystä. Urheilija ei kuitenkaan usko kikkailuun, vaan luottaa monipuoliseen ruokavalioon ja tasaiseen ateriarytmiin. ”Lehdet ja verkko ovat täynnä ihmedieettejä, vaikka perinteinen kotiruoka riittää hyvin. Jos arkena syö terveellisesti, voi viikonloppuna herkutellakin”, Maria sanoo.  

Hyvät tulokset laboratoriotesteistä kertovat, että Marian valitsema linja toimii. ”Tunsin oloni terveeksi jo ennen testejä, mutta tiedän, ettei oma olotila kerro vielä kaikkea. Testitulokset toivat itsevarmuutta ja luottamusta omaan kroppaan”.  SYNLABin laboratoriotesteistä löytyy vaihtoehtoja sekä penkkiurheilijoille, että urheilijoille – oman terveyden seuraaminen on hyödyllistä kaikille.

Tutustu tästä SYNLABin laboratoriopaketteihin ja selvitä mitä sinulle oikeasti kuuluu, sillä se on tärkeintä tietoa.