Uutiset

Perussairaudet on tärkeää hoitaa kuntoon myös korona-aikana

Koronaviruksen (SARS-CoV-2) leviäminen saa monet miettimään, uskaltaako lääkäriin mennä ja millaiset vaivat kannattaa hoitaa. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että päivystysten käyntimäärät ovat eri puolilla Suomea vähentyneet reilusti.

Helsingin Kalasataman terveysaseman vt. ylilääkäri Jonna Rissanen kertoo, että myös Kalasataman terveysasemalla kävijöiden määrä on vähentynyt huomattavasti. Tämä näkyy yhtä hyvin ajanvarausvastaanotoilla, akuuttivastaanotoilla kuin walk in -vastaanotolla. Kalasataman terveysasema hoitaa yli 100 000 ihmisen väestövastuualuetta lähellä Helsingin kantakaupunkia.

”Alimmillaan walk in -vastaanoton kävijämäärät ovat pudonneet kymmeneen prosenttiin normaalista tasosta.” Rissanen sanoo.

Walk in -vastaanotolla tehdään hoidontarpeen arvio ilman ajanvarausta ja hoitoa vaativat vaivat pyritään hoitamaan yhdellä tapaamisella mahdollisimman pitkälle.

Rissasen mukaan osa ihmisistä vaikutti koronavirusepidemian alussa ajattelevan, ettei terveysasemilla ole epidemian aikana lainkaan vastaanottotoimintaa.

”Näin ei suinkaan ole, vastaanotot pyörivät lähes normaalisti. Hoidamme etänä kaikki ne vaivat, jotka etänä voi hoitaa. Myös tavallisia vastaanottoaikoja on hyvin saatavilla.”

Korona-aikana on erityisen tärkeää huolehtia, että krooniset sairaudet ovat hyvässä hoidossa. Kun epidemia etenee, on tärkeää, että esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet, keuhkosairaudet ja diabetes ovat hyvässä hoitotasapainossa.

”Esimerkiksi astmaatikko ei välttämättä huomaa, ettei astman hoito ole kunnossa, koska omaan tilanteeseen tottuu helposti. Jos tässä tilanteessa sairastuu hengitystieinfektioon, voi tilanne kääntyä nopeasti huonoksi, koska hengitysresurssi on niin pieni.”

Rissanen kehottaa oireetonta pitkäaikaissairasta olemaan yhteydessä terveydenhuoltoon ainakin silloin, jos omaa tilannetta ei ole tutkittu yli vuoteen.

”Silloin kannattaa arvioida, onko hoito optimitasolla, käydä vastaanotolla ja tarkistaa laboratorioarvot.”

Koronavirusepidemia on ainakin vielä huhtikuussa hyvin hallinnassa Suomessa, ja monessa terveydenhuollon yksikössä on tarjolla hyvin aikoja.

”Nyt olisi hyvä mahdollisuus saada hoito kuntoon. Kun koronaepidemia etenee, tulee varmasti kiireisempää. Epidemian jälkeen on todennäköisesti paljon hoitorästiä ja voi olla vaikeampi saada aikoja. Hoitorästiä syntyy, kun osa kroonisten sairauksien kontrolleista ja ei-välitöntä hoitoa vaativien oireiden selvittelyistä siirtyy syksyyn. Syksyllä lääkäreiden hoidettavina on varmasti myös paljon erilaisia todistusasioita, kuten esimerkiksi ajoterveyslausuntoja.”

Eniten Rissasta huolettaa tällä hetkellä iäkkäiden ja monisairaiden tilanne. Hän kertoo, että sairaalapäivystyksistä ja ensihoidosta tulee tietoa, että ihmiset hakeutuvat hoitoon entistä heikommassa kunnossa.

Nuoren ja perusterveen, jonka terveys on hyvä ja laboratorioarvot tavoitteessa, ei Rissasen mukaan tarvitse tulla koronavirusepidemian takia erikseen tarkistamaan terveydentilaansa.

Virhe