LABORATORIO­­PAKETIT

Paketin normaalihinta on 210 €, kun hintaan lisätään palvelumaksu 19,50 €. Testaa seksitaudit kattavasti: Hepatiitti B ja C, klamydia, tippuri, kuppa, HIV sekä harvinaisemmat trikomoniaasi ja mycoplasma genitaliumVoit tulla tutkimukseen joko lääkärin lähetteellä tai ilman.

Huomioi nämä:

Tutkimus otetaan ensivirtsasta, jota varten tulee olla virtsaamatta vähintään 2 tuntia. Tutkimus ei vaadi paastoa. Saat tulokset viiden työpäivän kuluessa.

Lisäohjeita valmistautumiseen

 

SYNLABin laaja seksitautien tutkimuspaketti on kattava kokonaisuus, jolla tutkitaan jopa kahdeksaa eri seksitautia.

Laboratoriotutkimukset ovat ainoa luotettava tapa selvittää mahdollinen seksitautitartunta. Testiin kannattaa hakeutua herkästi, sillä seksitaudit ovat usein oireettomia. Jos sinulla on syytä epäillä tartuntaa, hakeudu testeihin noin 1–2 viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä.  Jos tutkitaan vasta-aineita verestä (esim. C-hepatiitti), voi aikaa mennä enemmänkin, ennen kuin taudin merkit ovat osoitettavissa verestä. Jos kyseessä on epäily vakavasta taudista, on syytä hakeutua uusintatestiin noin 3 kuukauden jälkeen ensimmäisestä testituloksesta. 

Seksitaudit tarttuvat tavallisimmin limakalvokontaktissa: emätinyhdynnässä, suuseksissä ja peräaukkoyhdynnässä. HIV ja hepatiitit voivat tarttua myös veren välityksellä, yleensä likaisten tai jaettujen huumeneulojen käytössä.  

Tutkimukset ja näytteenottomenetelmä: 
– klamydia (virtsasta) 
– tippuri (virtsasta) 
– B- ja C-hepatiitti (verestä) 
– HIV (verestä) 
– syfilis eli kuppa (verestä) 
– trikomoniaasi (virtsasta) 
– mycoplasma genitalium (virtsasta) 

Seksitautien laajassa tutkimuspaketissa tutkitaan 8 seksitautia:

Klamydia ja tippuri

Klamydia (Chlamydia trachomatis) ja tippuri (Neisseria gonorrhoeae) ovat sukupuoliteitse tarttuvia ns. seksitauteja, joita voi sairastaa myös ilman tunnistettavia oireita. Klamydiatulehdus aiheuttaa lisäksi merkittäviä jälkitauteja kuten hedelmättömyyttä.

Hepatiitti B-virus, c-antigeeni, vasta-aineet

B-Hepatiitti on virus, joka voi tarttua suoran verikontaktin tai suojaamattoman seksikontaktin kautta. Hepatiitti B-virus voi aiheuttaa kroonista maksatulehdusta ja maksasyöpää.

Hepatiitti C-virus, vasta-aineet

HCVAb tarkoittaa hepatiitti C-virusta vastaan syntyneitä vasta-aineita veressä.  HCVAb-vasta-aineet voivat kertoa tuoreesta tulehduksesta tai kroonistuneesta tulehduksesta, mutta myös aikaisemmin sairastetusta, mutta parantuneesta taudista.

HIV (human immunodeficiency virus)

HIV voi tarttua limakalvokontaktissa: emätinyhdynnässä, suuseksissä ja peräaukkoyhdynnässä. HIV voi myös tarttua myös veren välityksellä, yleensä likaisten tai jaettujen huumeneulojen käytössä. Tartunnan oireita voivat olla mm. kuume ja kurkkukipu. Noin puolelle tartunnan saaneista ei tule tartunnan alkuvaiheessa oireita.
Verikoe: HIV-tutkimus (S –HIVAgAb) 

Syfilis eli kuppa

Treponema pallidum -vasta-aineet (S-TrpaAb) on tarkoitettu syfiliksen seulontaan. Testiä käytetään erityisesti aiemmin sairastetun infektion toteamiseen. S-TrpaAb tulee positiiviseksi 2–4 viikon kuluessa oireiden alkamisesta. S-TrpaAb-testin osoittamat vasta-aineet säilyvät yleensä koko eliniän. Testi ei siten sovellu uusivien infektioiden diagnostiikkaan eikä hoidon seurantaan. 

Trikomoniaasi

Trikomoniaasi on maailman yleisin seksitauti. Suomessa trikomoniaasia esiintyy nykyisin harvoin, mutta ulkomailla se on yleinen. Taudin aiheuttava Trichomonas vaginalis –parasiitti siirtyy sukupuoliyhdynnässä limakalvokontaktissa ihmisestä toiseen ja lisääntyy jakautumalla. Naisilla parasiitti elää emättimessä ja miehillä eturauhasessa sekä virtsaputkessa. 

Mycoplasma genitalium

Mycoplasma genitalium on seksikontaktissa limakalvokosketuksessa tarttuva bakteeri, joka voi aiheuttaa virtsaputken tulehdusta miehille ja naisille kohdunkaulan tulehdusta naisille. Mycoplasma genitalium -bakteeri voi aiheuttaa klamydian kaltaisia oireita, kuten kirvelyä virtsatessa, tihentynyttä virtsaamistarvetta, naisella poikkeavaa valkovuotoa tai veristä tiputteluvuotoa ja miehellä limavuotoa virtsaputken suulta. Sen on epäilty aiheuttavan myös sisäsynnytintulehduksia.