Tietopankki

HI-viruksen antigeeni ja vasta-aine -yhdistelmätesti mahdollistaa nopean toteamisen tartunnasta (S-HIVAgAb) 

Mikä HIVAgAb on? 

HIV on lyhenne englanninkielisistä sanoista human immunodeficiency virus. Se on retrovirus, joka aiheuttaa ihmiselle immuunikato-oireyhtymän eli AIDS-taudin (acquired immunodeficiency syndrome). HIV on muodostunut simpanssien immuunikatoviruksesta SIV:sta Afrikassa noin 1900-luvun alussa. Metsissä työskentely on aikoinaan altistanut ihmiset tartunnalle. Simpansseja on myös pidetty ravintoriistana, minkä johdosta virus on päässyt kulkeutumaan ihmiselimistöön. Muuntautuessaan virus on kehittänyt kyvyn infektoida ihmisiä ja tarttua ihmisestä toiseen. Matkailu on mahdollistanut HI-viruksen leviämisen maailmanlaajuisesti. HI-virusta on kahta tyyppiä: HIV-1 ja HIV-2, joista HIV-1 on yleisempi Suomessa. 

HI-viruksen päästyä elimistöön, se jää pysyvästi soluihin. HIV-infektiota ei voida pysyvästi hoitaa, mutta nykyisin käytössä oleva kombinaatiolääkehoito (HAART – highly active antiretroviral therapy) on tehokas hoito viruksen minimoimiseksi verenkierrossa, ja hoito on myös pidentänyt merkittävästi potilaiden elinaikaa. Tartunnan jälkeen virus alkaa nopeasti lisääntyä ja veren HI-viruspitoisuus kasvaa suureksi. Elimistö puolustautuu kehittämällä vasta-aineita, joita voidaan todeta veressä n. 3-4 viikon päästä tartunnasta. Kun vasta-ainepitoisuus kasvaa, veren viruspitoisuus pienenee. 

HI-virus tarttuu vain HIV-positiivisen veren tai siemennesteen kulkeutuessa toisen henkilön kudoksiin tai avoimeen haavaan. Sukupuoliyhteys on yleisin tapa saada HIV-infektio. Toiseksi yleisin tapa saada tartunta on veriset huumeidenkäyttövälineet. Virusten määrä veressä vaikuttaa tartunnan riskiin. Suurin tartunnan levittämisen riski on muutaman viikon kuluttua tartunnan saamisesta sekä silloin, kun AIDS-tauti on alkanut. Virus ei ole seksin tai veren kautta tarttuva silloin, kun veressä olevien HI-virusten määrä on niin vähäinen, ettei sitä laboratoriotestillä voida osoittaa. Oireettomana aikana virus kuitenkin lisääntyy ja tappaa immuunijärjestelmän soluja. Virus iskee CD4-T-immuunijärjestelmän tärkeimpiin infektiovastaisiin soluihin. 

Milloin HIVAgAb kannattaa mitata?  

HI-virus voi olla oireeton tai sen yhteydessä voi ilmetä flunssan kaltaisia oireita. Alkuperäisen infektion jälkeen HIV-positiiviset henkilöt voivat olla vuosia oireettomia. HIV-testi on aiheellinen riskikäyttäytyjillä, erityisesti kun riskikäyttäytyjillä on alkuvaiheen infektioon liittyviä oireita tai kun epäillään HIV-infektiota: 

  • Epäselvä kuume, kurkkukipu, väsymys, lihassäryt, turvonneet rauhaset, epäselvä ihottuma tai ihomuutos, energian puute tai painonpudotus ilman selvää syytä 
  • Jatkuvat tai toistuvat hiivainfektiot (suun tai emättimen) 
  • Kumppani on HIV-positiivinen 
  • Jos on useita seksikumppaneita 
  • Jos kumppanillasi on useita seksikumppaneita 
  • Olet mies, jolla on ollut seksiä toisen miehen kanssa 
  • Jos olet käyttänyt huumeita pistoksena ja jakanut neuloja muiden kanssa  
  • Sinulla on sukupuolitauti, hepatiitti-B- tai -C –infektio 

HIV-testi otetaan myös: 

  • Olet terveydenhuollon työntekijä ja altistut verelle työssä 
  • Olet raskaana 
  • Kun luovutat verta 

Osalla HI-positiivisista voi myös ilmetä herpesinfektioita, jotka oireilevat suun, sukuelinten tai peräaukon haavaumina tai kivuliaana hermosairautena (vyöruusu). 

Mitä HIVAgAb-tutkimus mittaa? 

HIVAgAb-tutkimus osoittaa onko ihmisellä HI-viruksen antigeenejä (viruksen osia) sekä virusta vastaan syntyneitä vasta-aineita. On tärkeää havaita HI-virus varhaisessa vaiheessa, jotta voidaan aloittaa hoito, joka hidastaa tai pysäyttää infektion AIDS-vaiheeseen etenemisen. Ihmisen on myös syytä muuttaa elämäntapojansa siten, ettei HI-virus pääse leviämään. HI-viruksen omaavat raskaana olevat naiset voidaan hoitaa siten, ettei HIV-tartunta siirry syntyvälle lapselle. HI-viruksen vasta-aineiden määrittämisellä ei voida arvioida infektion kulkua tai viruksen määrää veressä. 

Miten pääsen tutkimukseen? 

Pääset HIVAgAb-arvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin toimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä tai osana seuraavaa SYNLABin laboratoriopakettia:  

Varaa aika HIVAgAb-tutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä. 

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen? 

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota.  

Tutkimus valmistuu 3 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.  

Miten tulkitsen HIVAgAb tulosta? 

Viitearvot:
Negatiivinen/Positiivinen 

HIVAgAb- testit eivät havaitse HI-virusta välittömästi altistuksen jälkeen ennen kuin veressä on kehittynyt riittävän korkea virus- ja/tai vasta-ainepitoisuus. Testi suositellaan otettavaksi aikaisintaan noin 3 – 4 viikon kuluttua mahdollisesta infektioaltistuksesta. Mikäli henkilö on altistunut HI-virukselle ja hänen HIV-tutkimustuloksensa on negatiivinen, on suositeltavaa tehdä tutkimus uudelleen n. 2-3 kk altistuksen jälkeen. Positiivinen HIV-tulos vaatii myös jatkotutkimusta ja tuloksen vahvistamista.  

Mitä positiivnen HIVAgAb tulos kertoo? 

 Positiivinen tutkimustulos tarkoittaa, että henkilö on saanut HI-viruksen tartunnan. Tartuntalain mukaan HIV-infektiosta on tehtävä tartuntatauti-ilmoitus hoitavan lääkärin toimesta. 

Mitä negatiivinen HIVAgAb tulos kertoo?

Terveellä henkilöllä ei kuulu olla HI-viruksen antigeenejä tai vasta-aineita elimistössä. 

Lähteet: 

Terveyskirjasto: HIV (ihmisen immuunikatovirus); esiintyvyys, tartunta, ehkäisy https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01189&p_hakusana=hivagab  

Virhe