Tietopankki

Hepatiitti C -virus tulehduksessa elimistöön syntyy vasta-aineita (HCVAb)

Mikä hepattiitti C -virusta mittaava HCVAb on? 

HCVAb mitataan, kun halutaan tietää, sairastaako tutkittava C-hepatiittia tai onko hän viruksen kantaja. Tutkimus voidaan tehdä myös seulontatutkimuksena esimerkiksi verenluovutuksen tai raskauden yhteydessä. 

Yleisimmät maksatulehdusten aiheuttajat Suomessa ovat alkoholi ja erilaiset hepatiittivirukset. Hepatiitti C-virus (HCV) tarttuu ihmisveren välityksellä. Suomessa suurin osa tartunnoista tapahtuu pistoshuumausaineiden käyttäjillä, jotka käyttävät yhteisiä pistosvälineitä. 

Hepatiitti C -virus itää elimistössä vajaasta kuukaudesta neljään kuukauteen. Vain joka viides saa oireita ja osalle muodostuu krooninen maksatulehdus. Hoitamattomana virus johtaa maksakirroosiin ja joskus harvoin maksasyöpään. Hepatiitti C -virusinfektioon ei ole olemassa rokotetta, mutta C-hepatiittia voidaan nykyään hoitaa varsin tehokkaasti suun kautta otettavilla lääkkeillä, jotka ovat hyvin siedettyjä, ja joilla ei juurikaan ole merkittäviä haittavaikutuksia. Hepatiitti C -virusinfektion hoito suositellaan aloitettavaksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Onnistuakseen hoito vaatii sitoutumista, jotta virukselle ei kehossa pääse kehittymään resistenttejä muotoja. 

Suomessa on arvioltaan noin 22 000 hepatiitti C -viruksen kantajaa, joista 14 000 on pistoshuumausaineita käyttäneitä. HCV ei juurikaan tartu sukupuoliyhteyden kautta. Verisen neulan pistokin johtaa tartuntaan noin 1–2 prosentissa tapauksista. Syntyvän lapsen riski saada hepatiitti c-virus äidiltään on noin 5 prosenttia.  

Milloin Hepatiitti C -viruksen vasta-aine kannattaa mitata?  

Hepatiitti C -virus voi esiintyä oireettomana, mutta myös seuraavien oireiden ilmetessä on hyvä tutkia HCV:n vasta-aineita: 

  • Lämpöily 
  • Vatsavaivat 
  • Väsymys 
  • Ruokahaluttomuus 
  • Pahoinvoinnin tunne 
  • Silmänvalkuaisten ja ihon keltaisuus 
  • Virtsan muuttuminen tummaksi  

Mitä Hepatiitti C -viruksen vasta-ainetutkimus mittaa? 

Hepatiitti C -viruksen johdosta elimistö tuottaa hepatiitti C -virus vasta-ainetta (HCVAb). Tutkimuksessa nähdään, onko elimistöön syntynyt vasta-aineita hepatiitti C -virukselle eli sairastaako ihminen hepatiitti C -virusta. Tutkimuksella voidaan myös seuloa verenluovuttajia sekä raskaana olevia. 

Hepatiitti C -virusvasta-aineet voivat olla merkki tuoreesta tulehduksesta, kroonistuneesta tulehduksesta tai aikaisemmin sairastetusta, mutta parantuneesta taudista.  

Miten pääsen tutkimukseen? 

Pääset Hepatiitti C -viruksen vasta-ainearvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä tai osana seuraavaa SYNLABin laboratoriopakettia:  

Varaa aika Hepatiitti C -virus vasta-ainetutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä. 

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen? 

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota eli olla ravinnotta.  

Tutkimus valmistuu 3 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet  SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.  

Miten tulkitsen tulosta? 

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava:  

Viitearvo: Negatiivinen 

Negatiivinen tulos tarkoittaa, ettei kehossa ole hepatiitti C -viruksesta aiheutuvaa vasta-ainetta eli tutkittava ei sairasta hepatiitti C -virusta tai vasta-aineet eivät ole vielä ehtineet muodostua tuoreessa infektiossa. 

Hepatiitti C -viruksen vasta-aineet ilmaantuvat elimistöön yleensä hitaasti noin 4–16 viikkoa tartunnasta ja 2–8 viikkoa mahdollisten oireiden alkamisesta. 

Mistä kohonnut hepatiitti C-viruksen vasta-ainearvo voi johtua? 

Hepatiitti C -vasta-ainepositiivisuus tarkoittaa, että elimistössä esiintyy hepatiitti C -virusta. Positiivinen tulos tulee aina varmentaa. Noin 80 % tutkittavista, joilla todetaan kohonneita vasta-aineita, ovat hepatiitti C:n kantajia. Tämä tule selvittää HCV nukleiinihappotestillä (HCVNhO). 

Tyypillisimpiä lisätutkimuksia ovat: 

Alkalinen fosfataasi kohoaa maksan ja luuston sairauksissa (1046 S-AFOS) 

Alaniiniaminotransferaasi maksasolujen vaurion mittari (1026 S-ALAT) 

Aspartaattiaminotransferaasi nopea reagoija maksa-, sydänlihas- ja luustolihassoluvaurioissa (1128 S-ASAT) 

Bilirubiini punasolujen hajoamistuote ja maksan sekä sappiteiden sairauksien tutkimus (1185 S-Bil, 1189 S-Bil-Kj) 

Lähteet: 

Terveyskirjasto: Maksatulehdus (hepatiitti) aikuisilla https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00451&p_hakusana=hepatiitti%20c#s 

Terveyskirjasto: Virushepatiittitutkimukset https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=snk03075&p_hakusana=hepatiitti%20c 

Lab Tests online: Hepatitis C Virus Antibodies https://labtestsonline.org.uk/tests/hepatitis-c-virus-antibodies 

Virhe