Uutiset

”Mörkö” Anttilalle laboratoriotestit olivat syöttö lapaan

Jääkiekkoilija Marko ”Mörkö” Anttila on tottunut urheilijana pitämään huolta terveydestään. Vitamiinipurkeilla hän kävi aiemmin kuitenkin vain säännöllisen epäsäännöllisesti. Tieto alhaisesta D-vitamiinitasosta laittoi hänet tekemään asioita systemaattisemmin. Se on näkynyt myös jaksamisessa.  

Marko Anttila tunnetaan Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen vakiokasvona ja KHL:ssä Jokereiden kapteenina. Talven pelikausi on ollut rankka, ja olympialaiset haastoivat jaksamista entisestään.  

Pelikausi laittaa kenen tahansa huippu-urheilijan jaksamisen koetukselle ja Marko tietää, että se vaatii vuosi vuodelta enemmän sekä kokonaisuuden että pienten yksityiskohtien viilaamista. Pelkkä treenaaminen ei enää riitä pitämään huipulla. 

Marko on yksi kuudesta urheilijasta, joiden kanssa SYNLAB tekee yhteistyötä. Yhteistyö pitää sisällään kattavan laboratoriotestikokonaisuuden, jossa seurataan urheilijan elimistön tasapainoa ja fyysistä jaksamista. Markon verikokeet kertoivat viime syksynä, että hänen D-vitamiinitasonsa oli viitearvoa matalampi. 

”Se herätti! D-vitamiinilla on iso rooli jaksamisessa, vireydessä ja elimistön puolustuskyvyssä. Tähän asti olin kyllä käynyt D-vitamiinipurkilla, mutta se oli satunnaisempaa. Laboratoriotulokset olivat mustaa valkoisella siitä, että jotain muutoksia täytyy tehdä”, Marko myöntää.  

Huikea nousu  

Markolle laboratoriotestit olivat syöttö lapaan, niiden perusteella hänen itsensä täytyi kuitenkin tehdä muutoksia, jotta saisi kiekon maaliin. 

”Tankkasin luonnon D-vitamiinia koko pitkän ja aurinkoisen kesän ajan, ja sen jälkeen olen syönyt D-vitamiinia päivittäin Omega 3:n kanssa. Minulle tämä yhdistelmä on toiminut. D-vitamiinitasoni on noussut 62,8 nmol/l:sta 124;ään, eli muutos on ollut huikea”, toteaa Marko. 

D-vitamiini vaikuttaa vireyteen ja suojaa elimistöä infektioilta. Sen riittävä saanti on Suomessa haastavaa etenkin pimeinä talvikuukausina, sillä D-vitamiinia syntyy auringon UV-valon vaikutuksesta. Markon D-vitamiinitaso nousi laboratoriotestien innoittamana reippaasti viitearvon (75 nmol/l) alarajan yläpuolelle. 

”Olen kyllä huomannut vireystilassa eroa. Minua ei väsytä niin paljon, vaikka on ollut rankka pelikausi”, Marko toteaa. 

Talvi tuo energiaa 

Vaikka Suomen talvi on jaksamisen kannalta monille haastava ja auringon UV-säteilyn puute lisää monilla väsymystä, on Marko talviurheilijana kuitenkin omassa elementissään.  

”Pidän talvesta ja saan siitä energiaa, että pääsen harrastamaan muitakin talvilajeja tämän oman lajini lisäksi. Tykkään esimerkiksi hiihtää, ja pidän lumisista, kunnon talvikeleistä. Ulkoilu ja liikunta auttavat jaksamaan, vaikka aina ei huvittaisikaan nousta sohvalta”, Marko toteaa.  

Kokemus tuo myös viisautta höllätä silloin, kun siltä tuntuu.  

”Lepääminen ja erityisesti kunnon yöunet auttavat palautumaan ja jaksamaan. Kroppa on kokonaisuus, se tarvitsee aktiivisuutta, palautumista ja ravintoa sopivassa suhteessa. Pitää vain tietää, mikä oma hyvä suhde on, ja siinä laboratoriotestit auttoivat ainakin minua”, Marko kiteyttää. 

SYNLABin laboratoritesteistä löytyy vaihtoehtoja sekä penkkiurheilijoille, että urheilijoille. Jokaiselle, jolle oman terveyden seuraaminen on tärkeää. Tutustu tästä SYNLABin laboratoriopaketteihin ja selvitä mitä sinulle oikeasti kuuluu. Se on tärkeintä tietoa.