Uutiset

Marko Anttila huomasi, ettei pelkkä treenaaminen riitä

Jääkiekkoilija Marko ”Mörkö” Anttilalle terveys merkitsee aktiivisia valintoja oman hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja parantamiseksi. Kaamosaika ja kuluttava työ tuovat urheilijan jaksamiselle silti omat haasteensa.

Valon vähentyessä yhä useampi alkaa kamppailla jaksamisen kanssa. Kaamos vetää mielen matalaksi, eikä arjen pyöritys anna aikaa riittävälle lepäämiselle. Täytyykö pimeä vuodenaika vain kamppailla läpi vai voiko omaan jaksamiseen vaikuttaa? Usein vastaus löytyy pintaa syvemmältä, aina veriarvoista asti.

Pimeä vuodenaika näkyy huippu-urheilijan veriarvoissa

Marko Anttila tunnetaan Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen maalintekijänä. Tulevan talven Anttila pelaa KHL:ssä Jokereiden kapteenina. Käynnistynyt pelikausi ja alkava syksy laittavat huippu-urheilijan jaksamisen koetukselle.

Urheilijana minun on keskityttävä paitsi treenaamiseen, myös palautumiseen. KHL:ssä pelaaminen tarkoittaa runsasta matkustelua, mikä on todella kuluttavaa, Marko kertoo.

Marko on yksi kuudesta urheilijasta, joiden kanssa SYNLAB on aloittanut vuoden mittaisen yhteistyön. Yhteistyö pitää sisällään kattavan laboratoriotestikokonaisuuden, jossa mitataan urheilijan elimistön tasapainoa ja fyysistä jaksamista. Markolle verikokeet kertovat, miten keho palautuu raskaasta treenistä.

Laboratoriotesteistä selvisi, että D-vitamiinitasoni on viitearvoa matalampi. Yritän nostaa arvoja syömällä ravintolisää ja tarkkailla, miten arvot vaikuttavat suorituskykyyni pelikauden aikana, Marko sanoo.

D-vitamiini vaikuttaa vireyteen ja suojaa elimistöä infektioilta. Sen riittävä saanti on Suomessa haastavaa etenkin pimeinä talvikuukausina, sillä D-vitamiinia syntyy auringon UV-valon vaikutuksesta. Markon D-vitamiinitaso on 62,8 nmol/l, kun viitearvojen mukaan sen tulisi olla vähintään 75 nmol/l.

Matala D-vitamiinitaso näkyy varmasti jaksamisessani, etenkin talvikuukausina. Aion jutella asiasta myös joukkuelääkärin kanssa, Marko kertoo.

Vetämätön olo voi johtua myös ferritiinivajeesta. Ferritiini eli raudan varastoproteiini kertoo elimistön rautatasoista. Matalat rautatasot voivat oireilla esimerkiksi väsymyksenä, kalpeutena, kohonneena sykkeenä ja huimauksena.

Rauta-arvoni eivät etenkään nuorena olleet kovin kummoiset. Nyt testitulosten perusteella ferritiini oli riittävällä tasolla, mikä oli tietenkin hyvä uutinen, Marko sanoo.

Aikuisen miehen ferritiiniarvon tulisi olla 20–195 µg/l. Verikokeiden perusteella Markon ferritiini on 108,7 µg/l, joten varastoraudan taso on erittäin hyvällä mallilla.

Laboratoriotestaus tuo valtaa omaan terveyteen

Marko Anttilalle hyvinvointi on aktiivisia valintoja oman terveyden hyväksi. Hän ei esimerkiksi tingi yöunista, vaan pyrkii nukkumaan vähintään yhdeksän tuntia joka yö. Laboratoriotestit ovat Markolle yksi osa oman terveyden ylläpitoa. Niiden merkitys on valjennut urheilijalle iän myötä.

Tässä iässä fyysinen suorituskyky ei enää ota harppauksia pelkällä treenaamisella. Verikokeiden avulla voin löytää kehityskohtia, joihin vaikuttaa esimerkiksi ruokavaliota viilaamalla, Marko sanoo.

SYNLABin laboratoritesteistä löytyy vaihtoehtoja sekä penkkiurheilijoille, että urheilijoille. Jokaiselle, jolle oman terveyden seuraaminen on tärkeää. Tutustu tästä SYNLABin laboratoriopaketteihin ja selvitä mitä sinulle oikeasti kuuluu. Se on tärkeintä tietoa.

Virhe