Uutiset

Lapsen selkäkipu pitää aina tutkia

Aikuisen selkäkipu johtuu usein ikääntymiseen liittyvistä luonnollisista syistä. Lapsilla selkäkipu ei kuitenkaan ole koskaan normaali asia, ja sen syy tulisi tutkia viivyttelemättä. Etenkin paljon urheilevilla lapsilla on riski saada rasitusvammoja.

Rasitusvamma on kurja yllätys, joka voi kehittyä hitaasti rakkaan urheilulajin parissa

”Lapsilla yleisin on selän rasitusvamma, mutta lajikohtaisesti esimerkiksi jalkapallon tai tanssin harrastajilta löydetään jalkaterän alueen rasitusvammoja. Myös lantion alueella, kuten lonkkanivelessä tai istuinluussa, olevat rasitusvammat ovat tyypillisiä”, kertoo radiologian erikoislääkäri Osmo Tervonen.

Kivun syy on helppo tutkia magneettitutkimuksella

Magneettitutkimus on turvallinen tapa tutkia myös lasten rasitusvammoja, koska magneettikuvauslaitteisto ei tuota lainkaan haitallista säteilyä.

”Magneettitutkimuksella vaurio löydetään välittömästi ja hoito voidaan aloittaa ilman viivettä. Verratessa esimerkiksi aikaan ennen magneettitutkimusten yleistymistä, kului hoitosuunnitelman tekemisestä kuntoutumiseen huomattavasti enemmän aikaa. Magneettitutkimuksen avulla saa heti tehtyä päätöksen siitä, miten vammaa on paras lähteä hoitamaan”, Tervonen kertoo.

Magneettitutkimus nopeuttaa lapsen rasitusvamman parantumista

Rasitusvamman voi luokitella kolmeen eri vaikeusasteeseen. Vasta vakavimmassa tapauksessa luu on murtunut, mutta muissa tilanteissa murtuman voi estää aloittamalla kuntoutus ajoissa. Kuntoutuksen aloituksessa rasitusvamman havaitseminen on kuitenkin ensimmäinen askel hoitoon.

”Magneetissa näkee muutoksen jo ennen kuin murtuma syntyy. Magneettitutkimus on lähtökohta hoidon suunnittelulle, ja sen pohjalta voidaan valita tehokkain kuntouttamismenetelmä”, Tervonen kertoo.

Magneettitutkimukseen pääsee edullisesti myös ilman lähetettä

Magneettitutkimus on useissa tilanteissa kaikkein tarkin menetelmä diagnoosin tekemiseksi.

”Meillä käy myös paljon lapsia magneettitutkimuksissa. Tutkimus on täysin turvallinen, koska siinä ei käytetä röntgensäteilyä”, painottaa SYNLABin röntgenhoitaja Titta Kaukinen. Kaukinen antaa myös käytännönvinkkejä lasten magneettikuvaukseen:

”Ennen tutkimusta lapselle on hyvä kertoa, että tutkimus ei satu. Lapselle on hyvä pukea sellaiset vaatteet valmiiksi päälle, jossa ei ole metallia. Näin lapsi saa olla omissa vaatteissaan kuvauksen aikana. Tarvittaessa lapsella voi olla huoltaja mukana kuvaushuoneessa.”

Tarjoamme magneettitutkimuksia parhaalla hinnalla usealla paikkakunnalla ympäri Suomea. Tutkimuksiin pääsee myös ilman lähetettä! Tarkista lähin SYNLAB-toimipisteesi tästä ja varaa aika magneettitutkimukseen.

Virhe