Uutiset

Kestävyysurheilijan rautainen kunto

Talvi lähestyy, ja yhdistetyn huippunimen Ilkka Herolan kuumin kisakausi on alkamassa. Viime talvena hän nappasi hopeaa Oberstdorfin MM-hiihdoissa, joten odotukset ovat kovat. Kestävyysurheilijalta vaaditaan rautaista kuntoa, mutta myös rautaisia veriarvoja. Ilkka kävi laboratoriotesteissä selvittämässä, miltä arvot tällä hetkellä näyttävät.

Matala, lähellä viitearvojen alarajaa oleva hemoglobiiniarvo on kestävyysurheilijoilla tai kestävyysurheilua harrastavilla varsin tavallinen. Kestävyysurheilu lisää veren plasman määrää, jolloin veri tavallaan laimenee ja veren hemoglobiinipitoisuus pienenee. Se ei ole kestävyysurheilijalle eduksi, sillä hemoglobiini kuljettaa lihaksiin happea, jota tarvitaan suorituksessa.

Liikunnan myötä myös raudan tarve lisääntyy, mikä altistaa varsinkin tiukkaa ruokavaliota noudattavan raudanpuuteanemialle. Miltä Ilkan hemoglobiiniarvot sitten näyttivät?

”Hemoglobiini oli 149, mikä on hyvä. Miehen normaalin hemoglobiinin viitearvot ovat 134–167 g/l, joten nätisti viitearvojen puitteissa pysytään”, Ilkka toteaa.

Ilkka on yksi kuudesta huippu-urheilijasta, joiden kanssa SYNLAB tekee yhteistyötä. Yhteistyöhön sisältyvät kattavat laboratoriotestit. Ilkalle laboratoriotestaaminen oli entuudestaan tuttua, sillä kiivaimpana harjoitus- ja kisakautena hän käy testeissä noin joka toinen kuukausi.

Kohti olympialaisia

Ilkalle kauden ykköstavoite on Pekingin olympialaiset, toisena yhdistetyn maailmancup.

Polku sinne näyttää kulkevan hyvin: hän voitti kesä-GP:n kokonaiskilpailun ja oli jokaisessa osakilpailussa palkintosijoilla. Hän ei ota turhia paineita, vaikka puheet mitalikandidaatista liikkuvatkin.

”Ei valittamista, mutta olympialaisiin on vielä matkaa. Kaikki on kuitenkin mahdollista, kun olen parhaassa kunnossa ja asiat loksahtelevat paikoilleen”, hän myöntää.

Laboratoriokokeet ovat indikaattori

Ilkan lajissa monien pienien asioiden pitää olla kohdallaan, jotta huippusuoritus onnistuu. Mies ei kuitenkaan myönnä stressaavansa tai kontrolloivansa kaikkea.

”Urheilijan kroppa joutuu kovaan rasitukseen, joten kehonhuolto ja oman hyvinvoinnin tuntemus ovat tärkeitä. Palautumista ja nukkumista ei sovi unohtaa. Mutta ei unestakaan voi stressiä ottaa, sillä elämä kisamatkoineen on hyvin vaihtelevaa. Monipuolinen ja riittävä ruokavalio on tärkeässä roolissa tietysti myös”, Ilkka luettelee.

”Vaikka urheilija tuntee kehonsa hyvin, kaikkea ei voi perustaa omien tuntemustensa varaan. Moniin asioihin, kuten jatkuvaan stressiin, myös turtuu ja tottuu. Laboratoriokokeet voivat sitten osoittaa, missä jamassa kroppa oikeasti on”, Ilkka toteaa.

Ilkan arvot:

Hemoglobiini 149
Ferritiini 164,3 mikrog./l
D-vitamiini 84,9 nmol/l 
Kalsium 2.61 mmol/l
Kalium 4.4 mmol/l
Natrium 137 mmol/l
Magnesium 0,74 mmol/l

SYNLABin laboratoriotesteistä löytyy vaihtoehtoja sekä penkkiurheilijoille että urheilijoille – kaikille, joita oma terveys kiinnostaa. Tutustu SYNLABin palveluvalikoimaan ja selvitä, mitä sinulle oikeasti kuuluu, sillä se on tärkeintä tietoa.

Virhe