Uutiset

Kasvissyöjä, pidä huolta näistä arvoista

Monipuolinen ja hyvin suunniteltu kasvisruokavalio takaa kaikkien olennaisten ruoka-aineiden riittävän saannin. Jotkut terveysarvot ovat kasvissyöjillä jopa keskimääräistä parempia. Kasvissyöjän tai vegaanin kannattaa kuitenkin tarkkailla tiettyjä asioita, kuten B12-vitamiinin saantia.

Tammikuussa alkava Vegaanihaaste haastaa nimensä mukaisesti luopumaan eläinperäisistä tuotteista. Äkkiseltään ruokavaliotaan näin suuresti muuttavan on kiinnitettävä huomiota erityisesti B12-vitamiinin, ja erityisesti naisten myös raudan, saantiin.

Mikäli kasvissyöjä tai vegaani haluaa pelata varman päälle, seuraavat 15 arvoa kannattaa tarkastuttaa kerran vuodessa. Näin voi arvioida oman ravinnon vaikutusta terveyteen, ennaltaehkäistä erilaisia terveysriskejä tai havaita ne varhaisessa vaiheessa:

Täysi verenkuva antaa arvion veren happi- ja nestetasapainosta sekä immuunijärjestelmän vahvuudesta.

Glukoosi kertoo, saako ruoasta riittävästi hiilihydraatteja – korkeat arvot viittaavat sokeritautiin tai sen muodostumisen riskiin.

Glykohemoglobiini (HbA1c) kertoo glykoosin keskimääräisen tason veressä edellisen 2–3 kuukauden ajalta ja auttaa glykoosianalyysin kanssa havaitsemaan hiilihydraattien aineenvaihduntahäiriön.

Valkuaisaineiden alhainen taso viittaa riittämättömään valkuaisaineiden nauttimiseen, minkä vuoksi kudosten ja solujen uudistumisprosessit sekä hormonien, vasta-aineiden ja entsyymien tuotanto häiriintyvät.

Albumiini kuljettaa veressä muun muassa kalsiumia, muita mineraaliaineita, hormoneja ja lääkkeitä.

Kreatiniinin alhaiset arvot saattavat johtua nälkiintymisestä tai viitata lihasmassan vähentymiseen; analyysin avulla voidaan arvioida myös munuaisten toimintaa.

Virtsakokeen alhaiset arvot viittaavat valkuaispitoisuudeltaan liian vähäiseen ruokaan tai maksavaurioon; korkeat arvot munuaisen toiminnan häiriöön, elimistön ylirasitukseen tai riittämättömään urheilusuorituksesta palautumiseen.

Kolesteroli, LDL-kolesteroli (LDL) ja HDL-kolesteroli (HDL) ovat kolme analyysia, jotka auttavat arvioimaan sydän- ja verisuonitautien synnyn riskiä, joka voi olla suuri myös perimän vuoksi; riittävä kolesterolitaso on tarpeen sukupuolihormonien, sappihappojen ja D-vitamiinin synteesiin.

Triglyseridien taso auttaa arvioimaan lämpösäännöstelyn tehokkuutta ja selvittää kasvissyöjiä usein vaivaavan nivelten kylmän tunteen syitä.

Ferritiini on rautavarastojen analyysi, joka auttaa monien epäspesifisten vaivojen (väsymys, yleinen heikkouden tunne, ruokahaluttomuus, hauraat hiukset ja kynnet jne.) syiden selvittämisessä.

Folaatti on B-ryhmän vitamiini, jonka puutosta edistää ruoan liika kuumakäsittely. Folaatin alhaiset arvot viittaavat anemiaan. Riittävä taso on tarpeen neurologisten ja muistihäiriöiden sekä masennuksen ennaltaehkäisemiseksi.

B12:n aktiivinen muoto – B12 on ainoa vitamiini, jota ei saa kasveista luonnollisessa muodossa, ja tämän keskushermojärjestelmän kannalta olennaisen vitamiinin puutos voi olla useiden neurologisten ja muistihäiriöiden sekä masennuksen syynä.

D-vitamiinin (25-OH) taso vaikuttaa immuunijärjestelmään, lihasvoimaan ja suorituskykyyn. Sen puutos saattaa olla yksi kevät- ja syysväsymyksen esiintymisen syy. Alhainen taso liittyy myös useiden sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, verenpainetaudin ja sokeritaudin lisääntyneeseen riskiin. Analyysin tulos kertoo, kuinka paljon valmistetta pitäisi nauttia lisää.