Uutiset

Kaikki kutina ei johdu hiivasta – kotitesti auttaa valitsemaan oikean hoidon 

Hiivatulehdus on intiimialueen yleisin ja tunnetuin tulehdus, josta kärsii elämänsä aikana jopa 75 prosenttia naisista. Hiivasienen liikakasvu ei ole kuitenkaan ainoa intiimialueen tulehdus, ja erilaisten tulehdusten oireet voivat olla hyvinkin samankaltaisia. Ennen hoidon aloittamista onkin hyvä varmistaa oireiden syy, jotta mahdollinen lääkitys osataan valita oikein. Luotettava laboratoriotesti, jonka voi tehdä kotonakin, auttaa tunnistamaan tulehduksen.

Hiivasienitulehduksen tavallisin aiheuttaja on Candida albicans-sieni, joka kasvaa suussa, suolistossa ja naisilla vaginassa. Emättimen hiivasienitulehdus johtuu tyypillisesti tämän sienen liikakasvusta, mutta joskus taustalla voi olla tavallisille hiivatulehduslääkkeille reagoimaton Candida glabrata. 

Tulehduksen aiheuttaja kannattaa selvittää ennen hoidon aloittamista

Hiivatulehdus oireilee tyypillisesti voimakkaana kutinana, kirvelynä tai poltteluna sekä limakalvojen punoituksena ja pieninä haavaumina. Valkovuoto voi olla kokkareista ja takertuvaa, mutta tuoksutonta tai korkeintaan lievästi imelää.  

Hiivatulehdusta voi epäillä oireiden perusteella, mutta on hyvä huomioida, että vain noin puolella kutinaoireisista on lopulta hiivatulehdus. Samantyyppiset gynekologiset oireet voivat johtua myös muista syistä, kuten esimerkiksi yhtä yleisestä, mutta huonommin tunnetusta bakteerivaginoosista tai sukupuolitaudista. 

Itselääkinnässä kannattaakin olla varovainen, sillä hiivatulehduslääkkeet toimivat vain hiivatulehduksen hoitoon – ei siis muihin intiimialueen tulehduksiin. Siksi mahdollinen tulehdus olisikin hyvä varmentaa aina testillä. 

Luotettava laboratoriotesti vaivattomasti kotona 

Hiivatulehduksen diagnosointia varten ei tarvitse lähteä terveysasemalle, vaan luotettava laboratoriotesti on mahdollista tehdä myös kotona ilman lähetettä.  

Kotona otettu laboratoriotesti on yhtä luotettava kuin terveydenhuollon tiloissa ja lääkärin lähetteellä otettu näyte. Niin sanotuista apteekkien ”pikatesteistä” laboratoriotesti eroaa sillä, että asiantuntijat analysoivat näytteen laboratoriossa.  

Testin voi tilata SYNLABin Testaakotona.fi -palvelusta, mistä näytteenoton välineistö lähetetään valittuun osoitteeseen muutamassa arkipäivässä. Näytteenottopakkaus ohjeineen lähetetään aina valkoisessa kirjekuoressa, mistä ei käy ilmi paketin sisältö tai lähettäjä.  

Kun näyte on otettu, se postitetaan laboratorioon analysointia varten. Tulokset valmistuvat noin viikossa ja niistä tulee ilmoitus tekstiviestitse. Tulokset pääsee lukemaan verkkopankkitunnuksilla.  

Tilaa hiivatulehdustesti Testaakotona.fi-palvelun kautta.