Uutiset

Jalkapalloilija Amanda Rantaselle terveys on oman kehon kuuntelua

Amanda Rantanen tunnetaan Kansallisen liigan maalitykkinä. Määrätietoinen jalkapalloammattilainen tietää, että oman kehon tunteminen on terveyden ja kisamenestyksen perusta.

Jalkapallo on ollut osa Amanda Rantasen elämää jo lapsesta saakka. Rantasen molemmat isoisät, vanhemmat, kaksoisveli, täti ja eno ovat kaikki jalkapalloilijoita. Rantasen oma kiinnostus lajiin syttyi yhdeksänvuotiaana.

”Harrastin lapsena yleisurheilua, joka oli ykköslajini pitkään. Kun sitten kiinnostuin futiksesta, jäi yleisurheilu parin vuoden kuluttua kokonaan”, Amanda kertoo.

Suuren yleisön tietoisuuteen Rantanen nousi joulukuussa debytoidessaan Suomen naisten maajoukkueessa. Rantanen laukoi ottelun voittomaalin lisäajalla ja varmisti näin joukkueelle jatkopaikan EM-karsinnoissa. Maali oli ehdolla Urheilugaalassa vuoden sykähdyttävimpänä urheiluhetkenä. Tällä hetkellä Amanda pelaa Kansallisessa liigassa PK-35:ssa.

”Helmarien MM-karsinnat alkavat syksyllä ja toivon tosi paljon, että saan jälleen olla mukana. Aion taistella paikastani joukkueessa”, Amanda sanoo.

Laboratoriotestaaminen toi mielenrauhan

Amanda on yksi kuudesta urheilijasta, joiden kanssa SYNLAB on aloittanut vuoden mittaisen yhteistyön. Yhteistyöhön sisältyvät kattavat laboratoriokokeet mittaavat urheilijan elimistön terveyttä ja fyysistä jaksamista. Kokeita tehdään myös Kansallisessa liigassa, joten testaaminen on Amandalle tuttua. Edellisestä kerrasta on kuitenkin vierähtänyt jo tovi.

”Odotin testejä superinnoissani, sillä kaikki niissä mitattavat arvot ovat urheilijalle tärkeitä. Kärsin viime kesänä ja syksynä ylirasituksesta ja sykkeeni oli usein korkea. Oli epäselvää, mistä tämä johtui, joten odotin testien tuloksia”, Amanda kertoo.

Amanda ehti jo pelätä, että korkeat sykkeet viittaavat johonkin vakavampaan. Laboratoriotestien tulokset kertoivat kuitenkin kaikkien arvojen olevan kunnossa. ”Testien jälkeen olo oli iloinen ja helpottunut. Arvot näyttivät todella hyviltä”, Amanda iloitsee.

Laboratoriotestien perusteella myös Amandan ferritiiniarvot olivat kohdallaan. ”Ferritiiniarvoni olivat vuosi sitten tammikuussa huonot. Oli hienoa nähdä, että ne olivat nyt kohonneet. Olen syönyt rautalisää jo jonkin aikaa ja huomaan eron myös olossani. Ehkä sykkeetkin ovat tasoittuneet rautalisän ansiosta”, Amanda pohtii.

Oikeita valintoja kehoa kuuntelemalla

Amandalle oman olon tarkkailu on terveyden perusta. Useista loukkaantumisista kärsinyt urheilija on oppinut, ettei sata lasissa puskeminen ole pitkän päälle hyväksi. ”Urheilijana pidän tarkasti huolta levosta, palautumisesta ja kehonhuollosta. Pyrin siis olemaan armollinen itseäni kohtaan”, Amanda sanoo.

Levon lisäksi Amanda korostaa ravinnon merkitystä. ”Pitää syödä paljon ja nesteyttää hyvin, muuten treenit eivät suju. Riittävä ja monipuolinen ravinto on terveyteni kulmakivi.” Syömishäiriöstä selvinnyt urheilija painottaa, että ruoasta pitää voida myös nauttia. ”Usein huolletaan vain kroppaa, mutta myös päätä ja ajatuksiakin pitää huoltaa”, Amanda sanoo.

Terveydestä huolehtiminen kokonaisvaltaisesti näkyy Amandan testituloksissa. Urheilija on tästä erityisen tyytyväinen: ”Olen niin onnellinen, että kaikki on kunnossa ja voin jatkaa samaan malliin. Tuntuu, että olen löytänyt hyvinvoinnissani kultaisen keskitien”. Laboratoriotestit antoivat varmuutta omalle tekemiselle.

SYNLABin laboratoriotesteistä löytyy vaihtoehtoja sekä penkkiurheilijoille, että urheilijoille. Oman terveyden seuraaminen on tärkeää meille kaikille.

Tutustu SYNLABin palveluvalikoimaan tästä, ja selvitä, mitä sinulle oikeasti kuuluu, sillä se on tärkeintä tietoa.