Uutiset

Jääkiekkoilija Marko Anttila ei usko pingottamiseen – terveys syntyy perusasioista huolehtimalla

Jääkiekkoilija Marko Anttila tunnetaan kylmähermoisena maajoukkuekapteenina. Kokenut urheilija tietää, että niin terveys kuin korkea suorituskykykin ovat monen tekijän summa.  

Marko Anttila on KHL-jääkiekkojoukkue Jokereiden kapteeni. Moni muistaa hänet jääkiekon vuoden 2019 MM-kisojen ”Mörkönä”, Suomen A-maajoukkueen kapteenina ja turnauksen ratkaisumaalien tekijänä. Yli kaksimetrinen laitahyökkääjä ei jää kentällä huomaamatta.  

Marko on haastatteluhetkellä juuri palannut jääkiekon MM-kisoissa Riiasta, jossa hän toimi jo toistamiseen Leijonien kapteenina. Joukkue taisteli turnauksessa itselleen hopeaa. Marko jatkaa myös Jokereiden riveissä ainakin vielä ensi kauden. ”En vielä tiedä tarkemmin tulevasta. Tässä iässä mennään kausi kerrallaan”, 36-vuotias kapteeni sanoo.  

Jääkiekon pariin Marko löysi pipolätkän kautta ja liittyi ensimmäiseen joukkueeseensa 7-vuotiaana. ”Jääkiekossa parasta on joukkue. Yhdessä onnistuminen ja häviäminen ovat itselleni se lajin suola”, hän kertoo.  

Veriarvot kertovat paljon

Anttila on yksi kuudesta urheilijasta, joiden kanssa SYNLAB on aloittanut vuoden mittaisen yhteistyön. Yhteistyö pitää sisällään kattavan laboratoriotestikokonaisuuden, jossa mitataan urheilijan elimistön tasapainoa ja fyysistä jaksamista. Marko suhtautuu testaamiseen mielenkiinnolla. ”On todella kiinnostavaa nähdä, mitä kaikkea verestä selviää. Tässä vaiheessa uraa kehon suorituskykyyn ei vaikuteta ainoastaan treenaamalla, vaan kaikki tekijät tulee ottaa huomioon”, Marko sanoo.  

Laboratoriotestaaminen on jääkiekkoilijalle tuttua, sillä KHL:ssä testejä teetetään pelaajilla säännöllisesti. ”Hemoglobiinini tai rauta-arvoni eivät ole koskaan olleet kilpahiihtäjän tasolla”, Marko tokaisee. ”Niitä on pitänyt tarkkailla aina, etenkin nuorena, kun kasvoin paljon”.  

Hemoglobiinin ja ferritiinin sijaan Marko yllättyi testeissä selvinneestä matalasta D-vitamiinitasosta. ”Syön ravintolisää pimeän talvikauden yli, mutta arvot olivat silti alhaalla. Aion käydä arvoja läpi lääkärin kanssa, sillä matala D-vitamiinitaso vaikuttaa suoraan vireyteen ja jaksamiseen”, Marko sanoo.  

Urheilijoille teetetään testejä vuoden aikana useampi. Marko aikoo seurata, miten testitulokset näkyvät omassa pelikunnossa kauden aikana. ”Jos jokin peli sujuu huonosti, on kiinnostavaa katsoa, voisiko jossain arvossa olla parantamisen varaa”, hän pohtii.  

Rento suhtautuminen on terveysteko  

Markon terveyden kulmakivi on riittävä uni. Ammatti on kuluttava, sillä jääkiekkoilija matkustaa pelien takia paljon. ”Pyrin nukkumaan joka yö ainakin yhdeksän tuntia”, Marko sanoo. Ennen koronaa hän palautui peleistä ja treeneistä käymällä keikoilla. Nyt työstä palauttavat kirjat ja pienen Iita-tyttären kanssa leikkiminen.  

Ravintoon Marko suhtautuu rennosti. Hän pyrkii syömään paljon kasviksia, mutta pitää myös pizzapäiviä. ”Syön monipuolisesti, mutten ota liikaa stressiä. Tärkeintä on, että syön paljon ja saan ruoasta kaiken tarvitsemani energian”, Marko kertoo. 

Marko kannustaa rentoon linjaan kaikessa tekemisessä. ”Sata lasissa meneminen johtaa harvoin mihinkään hyvään. Olisi järkevää miettiä, miten paljon hallaa pelkkä stressi tekee keholle”, urheilija pohtii.  

Laboratoriotulosten perusteella Markon rento ote ravintoon toimii, sillä esimerkiksi urheilijan kolesterolitaso oli testeissä matala. ”Testien perusteella kokonaisuus on kunnossa ja nyt voin keskittyä hiomaan yksityiskohtia”, Marko sanoo.  

SYNLABin laboratoritesteistä löytyy omia vaihtoehtoja sekä penkkiurheilijoille, että urheilijoille – kaikille, joille oman terveyden seuraaminen on tärkeää. Tutustu tästä SYNLABin laboratoriopaketteihin ja selvitä mitä sinulle oikeasti kuuluu, sillä se on tärkeintä tietoa.