Uutiset

Gluteenitonta elämää

Keliakian eli gluteeniyliherkkyyden ainoa hoitotapa on tiukka gluteeniton ruokavalio. Epäilty tauti kannattaa aina todeta varmuudella verikokeissa ja muissa tutkimuksissa.

Gluteenittomuus on noussut viime aikoina trendikkääksi ruokavalioksi. Viljatuotteiden nähdään aiheuttavan erilaisia sairauksia, minkä seurauksena ihmiset jättävät ruokavaliostaan pois kaikki viljatuotteet. Keliakiasta kärsivälle tämä ei ole valinta, vaan yliherkkyyden ainoa hoitotapa on tiukka gluteeniton ruokavalio.

Geneettinen alttius vaikuttaa

Gluteeniyliherkkyys eli keliakia on elimistön puolustusmekanismeihin, autoimmuuni-ilmiöön, liittyvä ohutsuolen limakalvon tauti. Tauti on krooninen ja elinikäinen ja syntyy useimmiten  ihmisillä, joilla on geneettinen alttius sairauden puhkeamiseen. Elintavoilla ei voi estää keliakian syntymistä.

Vehnän, rukiin, ohran ja kauran sisältämät proteiinit aiheuttavat kroonisen tulehduksen ohutsuolen limakalvossa. Ohutsuolen limakalvon kautta elimistöön imeytyvät kaikki ihmisen tarvitsemat ravintoaineet. Kun ohutsuoli on jo vaurioitunut ja sairaus kestänyt kauan, alkaa elimistö kroonisen ripulin ja laihtumisen vauhdittamana kärsiä ravintoaineiden puutoksesta.

Kuinka tunnistan keliakian?

Nuorena ilmennyt tauti on helpompi jäljittää. Tällöin oireet ovat selvempiä ja diagnoosikin helpompi tehdä. Aikuisilla tauti saattaa olla piilevä. Imeväiset ja pikkulapset oireilevat ensisijaisesti ruoansulatus- ja ilmavaivoilla, vatsakipuiluna sekä oksentamalla. Pitkään jatkunut ja diagnosoimaton tauti voi hidastaa nuoren lapsen kasvua ja kehitystä.

Aikuisten kokemat oireet voivat olla lieviä ja epätyypillisiä. Keliakiaepäily herää, kun kärsii kroonisesta ripulista tai pitkistä ummetuskausista, ilmavaivoista tai vatsakivuista. Pidemmälle kehittynyt tauti saattaa näkyä yleisenä väsymisenä ja energian puutteena, jopa anemiana ja luiden haurastumisena.

Keliakia diagnosoidaan verikokeiden avulla ja tarvittaessa myös suolen kudosnäytteen rakennetta ja toimintaa tutkivalla tutkimuksella. Sairaustapauksessa verestä löytyy ohutsuolen limakalvoa vaurioittavia vasta-aineita. Vasta-aineiden määrittely ei ole kuitenkaan kovin totuudenmukaista, mikäli ruokavaliosta on jo ennen testejä poistettu gluteenia sisältävät tuotteet. Siksi gluteenittomaan ruokavalioon on siirryttävä vasta, kun keliakia on todettu.

Tiukalla ruokavaliolla nopeisiin tuloksiin

Keliakian ainoa hoitomuoto on tiukka gluteeniton ruokavalio. Mitä varhaisemmassa vaiheessa sairaus on diagnosoitu ja mitä tiukempi gluteeniton ruokavalio on, sitä nopeampaa on suolen limakalvon parantuminen ja sairauden oireiden poistuminen. Oireet poistuvat usein jo muutaman viikon kuluessa. Mikäli keliakiapotilas lipsuu gluteenittomasta ruokavaliosta, ruoansulatushäiriöt alkavat uudestaan. Keliakiaa sairastavan on käytävä säännöllisesti terveystarkastuksessa, jonka tiheyden määrää hoitava lääkäri.

Kiellettyjen ruoka-aineiden listalla ovat vehnä ja erilaiset vehnälajit (speltti, durum, couscous, graham ym.) sekä ruis-, ohra- ja kaurajauhosta tehdyt tummat ja vaaleat leipätuotteet. Kauraa pidetään itsessään keliaakikolle sopivana, mutta sitäkin on nautittava täysin gluteenittomana.

Millainen ruokavalio keliaakikolle?

Tattari, maissi, hirssi, riisi sekä ylipäätään kaikki gluteenittomiksi sertifioidut tuotteet ovat sallittuja. Myös juustoja, rahkaa, sianlihaa, naudanlihaa, kalaa, kananmunia ja juureksia voi syödä. Keliaakikon kannattaa kuitenkin olla tarkkana – kiellettyjä viljatuotteita on usein myös erinäisissä maitotuotteissa, sulatejuustoissa, säilykkeissä, lihatuotteissa, makkaroissa ja makeisissa.

Lisätietoa gluteenittomasta elämästä löytyy Keliakialiiton sivuilta.