Uutiset

D-vitamiinin puute tavallista — Martti Kiuru selvitti MTV3:n toimittajan verikokeiden tuloksia

Cityterveyden toimitusjohtaja ja lääketieteen tohtori Martti Kiuru vieraili MTV3:n Huomenta Suomessa kertomassa terveyden mittaamisesta ja erityisesti D-vitamiinista ja sen puutteesta. Juontaja Nina Rahkola oli käynyt ohjelmaa varten verikokeessa, jonka tulokset osoittivat poikkeavuuden ainoastaan D-vitamiiniarvoissa.

Tämä on Kiurun mukaan tavallista.

”Kun otetaan sata ihmistä tähän aikaan vuodesta talven jäljiltä, niin meillä Suomessa on matalat D-vitamiinipitoisuudet”, hän kommentoi verikokeiden tuloksia.

Riittävä D-vitamiinin määrä suojaa erityisesti luustoa, ja sen puute voi johtaa jopa osteoporoosiin. Lisäksi D-vitamiinilla on lukuisia tehtäviä elimistössä. Monien sairauksien, kuten diabeteksen, syöpien ja hermoston rappeumatautien, on todettu olevan yhteydessä D-vitamiiniin. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että tiettyjä sairauksia voitaisiin ennaltaehkäistä D-vitamiinin avulla.

D-vitamiinia saa muun muassa auringonvalosta, jota meille suomalaisille suodaan talvella vähän. Siksi pimeinä vuodenaikoina D-vitamiinin riittävän saannin voi turvata vitamiinilisillä.

Lisää asiaa veren mittaamisesta ja D-vitamiinista Huomenta Suomessa 20.3.2017. Jakson voi katsoa MTV3:n Katsomosta: http://www.mtv.fi/lifestyle/hyvaa-elamaa/artikkeli/huomenta-suomen-juontaja-kavi-verikokeissa-loytyi-sama-puute-kuin-useilta-muilta-suomalaisilta/6356352