Uutiset

Bakteerivaginoosi on yleinen, mutta heikosti tunnistettu vaiva 

Bakteerivaginoosi on yhtä yleinen emättimen tulehdus kuin monille tuttu hiivatulehduskin. Myös tulehdusten oireet voivat olla samankaltaisia, joten niitä on vaikea erottaa toisistaan. Hiivatulehduslääkkeet eivät kuitenkaan hoida bakteerivaginoosia. Testaaminen kannattaakin, jotta ikävään vaivaan löydetään toimiva hoito, ja kiusallisista oireista pääsee eroon. 

Bakteerivaginoosissa emättimen bakteeritasapaino on häiriintynyt. Tavallisesti emättimessä ovat vallalla hyvät maitohappobakteerit, joiden tuottama maitohappo pitää emättimen happamana. Tämä estää ja hidastaa haitallisten mikrobien kasvua. Bakteerivaginoosissa nämä maitohappobakteerit ovat korvaantuneet jopa kymmentuhatkertaisella määrällä muita bakteereja. Tällöin emättimen bakteerikanta ei ole tasapainossa, emättimen pH-arvo nousee ja valkovuoto haisee.  

Suurin haitta on paha haju 

Bakteerivaginoosi ei ole yleensä vaarallinen, ja sen suurin haitta saattaa olla paha haju alapäässä. Bakteerivaginoosissa valkovuoto on tyypillisesti tasaista, maitomaista taii harmahtavaa ja se haisee tympeälle, jopa kalamaiselle. Myös lievää kutinaa ja kirvelyä voi ilmetä. Kutina ei kuitenkaan ole yhtä yleistä eikä yhtä voimakasta kuin hiivatulehduksessa.  

Melko yleistä on, että bakteerivaginoosista kärsivä sekoittaa oireet hiivatulehdukseen ja hakee apua hiivalääkkeistä. Vaikka hiivatulehduslääkkeet saattavatkin hetkellisesti helpottaa oireita, ne eivät kuitenkaan hoida itse taudin aiheuttajaa, ja tällöin oireet palaavat. 

Helppo, kotona tehtävä testi kertoo tulehduksen aiheuttajan  

Joskus emätintulehduksen oireet ovat epäselvät ja tulehduksen aiheuttajaa on vaikea tunnistaa pelkkien oireiden perusteella. Ennen hoidon valintaa ja sen aloittamista onkin hyvä varmistua taudin aiheuttajasta. Tämä onnistuu helposti lähetteettömällä testillä, jonka voi tilata SYNLABin testaakotona.fi-palvelusta. 

Bakteerivaginoositestin näytteenoton välineistö ja selkeät ohjeet lähetetään valkoisessa ja anonyymissa kirjekuoressa valittuun osoitteeseen seuraavana arkipäivänä. Kun näyte on kotona otettu, se postitetaan samassa pakkauksessa laboratorioon analysointia varten.  

”Toisin kuin apteekkien myymät pikatestit, kotona otettu laboratoriotesti ei perustu pH-arvon mittaamiseen vaan bakteerikoostumuksen analysointiin. Kotona otettu laboratoriotesti onkin yhtä luotettava kuin terveydenhuollon tiloissa ja lääkärin lähetteellä otettu näyte”, kertoo SYNLABissa työskentelevä sairaalamikrobiologi Anna Muotiala. 

Analyysin valmistuttua siitä tulee ilmoitus tekstiviestitse ja tuloksen pääsee lukemaan verkkopankkitunnuksilla.  

Tulehdus talttuu yleensä paikallishoidolla 

Mikäli tulokset osoittavat kyseessä olevan bakteerivaginoosin ja oireet ovat lieviä, voi ne helposti hoitaa apteekista saatavilla paikallisesti käytettävillä maitohappobakteereilla. Vakavampia oireita aiheuttavan tai pitkittyneen bakteerivaginoosin hoitoon käytetään reseptilääkkeitä. Lääkäriin kannattaa myös hakeutua, mikäli bakteerivaginoosi ei ole ennalta tuttu vaiva, potilas on raskaana, oireisiin liittyy bakteerivaginoosiin tyypillisesti kuulumattomia oireita kuten kuumetta, kipua ja vuotoa tai itsehoitolääkitys ei auta. 

Tutustu ja tilaa täältä: Testaakotona.fi 

Virhe