Uutiset

Autourheilija Niclas Grönholmin terveys tukeutuu perusasioille, mutta parannettavaakin löytyy

Suomalaisen rallicrossin huippunimen Niclas Grönholmin kisakalenteri on elänyt koronavuonna tavallista enemmän, mutta hän on kuitenkin pysynyt rallipoluilla koko ajan. Tällä hetkellä odotukset ovat siinä, miten MM-sarjan kokonaisuus rakentuu. Huippu-urheilijan elämä ei kuitenkaan koostu pelkästään kisoista, vaan myös niihin valmistautumisesta. Jokapäiväiset valinnat vaikuttavat siihen, millaisessa iskussa kisahetkellä ollaan.

Niclaksen suhtautuminen omaan terveyteen ja hyvinvointiin ei pidä sisällään kikkailua.

”Urheilijan hyvinvoinnin ylläpito koostuu periaatteessa samoista asioista kuin kaikkien muidenkin: syödään, liikutaan ja nukutaan hyvin ja riittävästi. Nykyisin etenkin unesta huolehtiminen on minulle tärkeää, onneksi minulla on hyvät unenlahjat”, nauraa Niclas.

Oman kropan kuuntelu on hänen mielestään todella tärkeää, ja se, että tunnistaa normaalin kivun muunlaisesta kivusta. ”Sen opin kantapään kautta, tai pitäisikö sanoa umpisuolen kautta. Itselläni umpilisäke tulehtui ja pääsi jopa puhkeamaan. Ammattilaisen apua pitää siis osata kysyä mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään”, hän toteaa.

Vitamiinikimara löytyy kaapin perältä

Niclas on yksi kuudesta huippu-urheilijasta, joiden kanssa SYNLAB tekee yhteistyötä. Yhteistyö pitää sisällään kattavan laboratoriotestikokonaisuuden, jossa mitataan urheilijan elimistön terveyttä ja fyysistä jaksamista.

Niclas suhtautui testeihin uteliaasti, sillä hänestä pelkkä oman olon kuuntelu ei aina riitä: kaikki asiat eivät oireile tuntemuksina tai kipuina. Ja tieto voi auttaa tekemään oikeanlaisia ratkaisuja oman terveyden hyväksi.

”On minulla parannettavaa erityisesti syömisten suhteen. Se näkyi laboratoriotuloksissakin vitamiinien suhteen. Täytyy tehdä ryhtiliike. Vitamiinipurkit ovat kyllä olleet hommattuna, mutta olen napsinut niitä vähän satunnaisesti, nyt olen testien jälkeen taas aloittanut niiden säännöllisen syömisen”, Niclas kertoo.

Muuten testituloksissa ei ollut mitään yllättävää tai huolestuttavaa, sekin on rauhoittava tieto.

”Yleisesti ottaen arvot olivat kunnossa. Magnesium oli vähän koholla, täytyy vielä kysyä lääkäriltä siitä. Mukava ja hyödyllinen kokemus tämä testaus on ollut. Näytteiden ottaminen oli nopeaa ja hoitajat mukavia”, kiittää Niclas.

Ajaminen on parasta


Voisi ajatella, että Niclakselle oma lajivalinta olisi tullut geeneissä annettuna, onhan hänen isänsä kaksinkertainen ralliautoilun maailmanmestari ja eniten osakilpailuvoittoja ajanut suomalainen. Ennen päätymistään rallicrossin pariin Niclaksen urheilukiinnostus suuntautui kuitenkin muihin lajeihin.

”Itselleni monipuolinen liikkuminen on ollut jo ennen omaa lajivalintaa tosi tärkeää. Harrastin lapsena yleisurheilua, jalkapalloa ja etenkin jääkiekkoa. Ajamisen pariin päädyin vakavammin vasta 15-16-vuotiaana”, hän kertoo.

Mikä lajissa sitten veti puoleensa, sitä Niclas ei oikein osaa sanoa.

”Kai se on jokaisella urheilijalla sama homma: pitää nauttia tekemisestä. Minusta ajaminen on mukavaa, kaikki muu lajiin liittyvä on vain valmistautumista ajamiseen”, hän kiteyttää.

Urheilija valmistautuu lajiinsa ja sen kilpailusuorituksiin harjoittelemalla ja pitämällä itsestään huolta. Myös tavallisille liikkujille ja penkkiurheilijoille on tärkeää pitää terveydestä huolta.

SYNLABin laboratoritesteistä löytyy omia vaihtoehtoja kaikille.

Tutustu SYNLABin laboratoriopaketteihin ja selvitä, mitä sinulle oikeasti kuuluu, sillä se on tärkeintä tietoa.