Tietopankki

Triglyseridit

Mikä triglyseridi on?

Ihmisellä on elimistössä varastoitunutta rasvaa, triglyseridiä (fS-Trigly). Valtaosa tästä rasvasta sijaitsee rasvakudoksessa, mutta osa kiertää verenkierron mukana tarjoten energiaa esimerkiksi lihaksille. Triglyseridien määrä nousee syömisen jälkeen, koska ruuan sisältämät rasvat siirtyvät varastoitavaksi suolistosta.

Elimistö saa triglyseridejä kahdella tapaa eli ravinnosta ja valmistamalla itse. Ruoassa oleva rasva (öljyt, maidon rasva, voi ja rasva eläinten liha) on pääasiassa triglyseridirasvaa, joka ohutsuolessa pilkkoutuu ja imeytyy verenkiertoon.

Myös elimistön solut – etenkin maksasolut – pystyvät valmistamaan triglyseridejä. Elimistö muuttaa ravinnon hiilihydraateista ja valkuaisaineista saatavan ylimääräisen energian triglyserideiksi, jotka varastoituvan rasvasoiluihin.

Triglyserideille ei ole olemassa hyvää suomenkielistä nimeä. Termi triglyseridi tulee kreikan kielenanoista ”tri” ja ”glykys”, jotka tarkoittavat kolmea ja makeaa.

Milloin triglyseridi kannattaa mitata?

Triglyseridiarvon mittaaminen voi olla tarpeen seuraavissa tilanteissa:

  • Ylipaino
  • Kohonnut verenpaine
  • Diabetes
  • Vähäinen liikunta
  • Tupakointi ja perintötekijät, jotka nostavat sydän- ja verisuonisairauksien riskiä

Triglyseridit mitataan, kun halutaan arvioida sydänsairauksien riskin suuruutta. Mittaus tehdään usein terveystarkastuksen yhteydessä. Triglyseridit eivät kerro yksin riskeistä, vaan ne mitataan yleensä osana veren lipidejä eli rasvoja (kokonaiskolesteroli, HDL-kolesteroli, LDL-kolesteroli ja triglyseridit).

Mitä triglyseriditutkimus mittaa?

Triglyseriditutkimus mittaa veressä olevan rasvan pitoisuutta. Veren triglyseridit mitataan yön paaston jälkeen. Normaalisti veriplasmassa on triglyseridejä alle 2,0 millimoolia litrassa (mmol/l). Jos triglyseridiarvo ylittää tämän raja-arvon, tilaa kutsutaan nimellä hypertriglyseridemia. Vaikean termin suora suomennos on ”liiallinen veren triglyseridi”.

Miten pääsen tutkimukseen?

Pääset triglyseridiarvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä tai osana seuraavia SYNLABin laboratoriopaketteja:

Sydänpaketti

Kasvissyöjän paketti

Kolesterolipaketti

Varaa aika triglyseriditutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä.

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa on hyvä paastota 10–12 tuntia.

Tutkimus valmistuu 1–2 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.

Miten tulkitsen triglyseriditulosta?

Suositeltu tavoitearvo < 1,7 mmol/l.

Triglyseridien kohdalla ei käytetä tavanomaisia viitearvoja, vaan tavoitearvoja.

Mistä kohonnut triglyseridiarvo voi johtua?

Korkeita veren triglyseridiarvoja tavataan tilanteissa, jossa maksa tuottaa triglyserideja tavallista runsaammin tai niiden poistuminen verenkierrosta on normaalia hitaampaa. Alla on lueteltu tyypillisiä tilanteita.

  • Yleisin syy on vyötärölihavuus ja siihen liittyvä maksan rasvoittuminen, joihin liittyy rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä maksassa
  • Ravinnossa runsas nopeiden hiilihydraattien (sokeri ja vaaleat viljatuotteet) määrä 
  • Runsas alkoholin käyttö
  • Huonossa tasapainossa oleva diabetes
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta
  • Hormonikorvaushoito (estrogeeni) ja eräät verenpainelääkkeet voivat nostaa pitoisuutta.

Dyslipidemialla tarkoitetaan tilaa, jossa todetaan suurentunut veren LDL-kolesterolipitoisuus (yli 3.0 mmol/l), koholla oleva triglyseridipitoisuus (yli 1.7 mmol/l), pieni HDL-kolesterolipitoisuus (miehillä alle 1,0 mmol/l, naisilla alle 1,2 mmol/l) tai näiden yhdistelmä.

Suurentunut veren triglyseridiarvo lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Yhteys ei kuitenkaan ole yhtä selvä kuin kolesterolilla.

Ravintovalinnoilla on tehokkaampaa vaikuttaa triglyseridiarvoon kuin kolesteroliarvoon. Tästä johtuen ensisijainen hoito korkeaan triglyseridipitoisuuteen on ruokailutottumusten muuttaminen. Alla listattujen ravintovalintojen muutokset auttavat alentamaan triglyseridien pitoisuutta veressä.

  • Laihduttaminen ja painonhallinta
  • Vähennettävä nopeita hiilihydraatteja (täysmehuja, sokeripitoisia virvoitusjuomia, vaaleaa leipää, pullaa, makeisia jne.)
  • Lisättävä pehmeää kasvirasvaa
  • Kalan ja kalaöljyn runsas käyttö
  • Alkoholikäytön vähentäminen

Mistä matala triglyseridiarvo voi johtua?

Matala arvo voi johtua seuraavista tekijöistä:

  • Rasvan imeytymishäiriö suolesta
  • Aliravitsemus
  • Kilpirauhasen liikatoiminta

Tyypillisimpiä lisätutkimuksia ovat:

Rasva-arvojen kokonaiskuva (2245 fS-Lipidit)

LDL-kolesteroli kuvaa sydän- ja verisuonisairauksien riskiä (2099 fS-Kol-LDL)

Matala HDL-kolesteroli lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin (2097 fS- Kol- HDL)

Sepelvaltimotaudin riski kasvaa kokonaiskolesterolin noustessa (2095 fS-Kol)

Lähteet

Duodecim terveyskirjasto: Mustajoki P. Veren triglyseridit (rasvat)

SYNLAB: Triglyseridit (2770 fS-Trigly, 4568 fP-Trigly) https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=354

Potilaan lääkärilehti 2015: Nykopp J. Kolesteroliarvo kertoo elintavoistasi

Virhe