LABORATORIOTUTKIMUKSET

Koronaviruksen vasta-ainetesti

Koronaviruksen vasta-ainetesti – selvitä oletko altistunut koronavirukselle.

Tutkimukseen tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisen lähete. Lähetteen voit saada toimipisteestämmä tai digilääkärimme kautta puhelinajanvarauksen yhteydessä.

SYNLABin vasta-ainetestillä voidaan selvittää, onko henkilö altistunut koronavirukselle. Vasta-ainetestejä arvioidaan herkkyyden ja tarkkuuden avulla: SYNLABin käyttämän testin herkkyys on 100 % ja tarkkuus 99,9 %. Tutustuthan tarkemmin vasta-ainetestien arviointiin täältä.

Koronavirus

Alkuvuodesta Suomeen levinnyt koronavirus (SARS-CoV-2) aiheuttaa pääasiassa hengitystietulehduksia. Oireita ovat kuume, kurkkukipu sekä yskä ja ne vaihtelevat lievästä, jopa oireettomasta, vaikeaan.

Virukselle altistuttaessa elimistö kehittää vasta-aineita uusia rakenteita vastaan, joita se ei ole kohdannut aiemmin. Jokainen vasta-aine on erikoistunut tietyn taudinaiheuttajan torjumiseen. Vasta-aineiden kokonaismäärä verenkierrossa kasvaa päivä päivältä ja ne näkyvät verinäytteessä noin kolmen viikon kuluttua oireiden alkamisesta.

Milloin testiin?

Vasta-aineet kehittyvät hitaasti ja näkyvät verinäytteessä noin kolmen viikon kuluttua oireiden alkamisesta. Vasta-ainetesti ei sovellu tuoreen tartunnan toteamiseen, joten jos epäilet sairastavasi koronavirusta, ei vasta-ainetestiä voida tehdä. Testejä tehdään kaikissa SYNLABin toimipisteissä. Näyte on tavallinen verinäyte eikä vaadi erityisvalmisteluja.

Voit tulla tutkimukseen:

  • kun epäilet sairastaneesi koronaviruksen
  • oireiden alkamisesta on kulunut kolme viikkoa
  • olet täysin oireeton

Tutkimukseen vain lähetteellä

Vasta-ainetestiin tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisen lähete. Lähetteen voi saada myös henkilökunnaltamme.

Terveydenhuollon ammattilaisen lähetteellä tutkimuksen hinta on 43,80 € (Kela-korvauksen jälkeen). Lähetteen voit saada myös digilääkärimme kautta puhelinajanvarauksen yhteydessä. Tällöin veloitamme tutkimuksesta ja digilääkärin palvelusta yhteensä 70,80 € (hinta Kela-korvauksen jälkeen).

Tulosten tulkinta

Positiivinen testitulos
Positiivinen tulos viittaa aikaisemmin sairastettuun koronavirusinfektioon. Tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten uusi koronavirus leviää ja tarttuu väestössä. Positiivisen testituloksen perusteella ei voida olla varmoja, että elimistössä on syntynyt pysyvä suoja eli immuniteetti koronavirusta vastaan. Tästä syystä positiivisen testituloksen saaneen kannattaa myös jatkossa noudattaa viranomaisten suosituksia ja ohjeita.

Negatiivinen testitulos
Näytteestä ei löytynyt vasta-aineita koronavirusta vastaan. Tämä todennäköisesti johtuu siitä, että henkilö ei ole sairastanut koronavirusta. On myös pieni mahdollisuus, että infektio on sairastettu, mutta elimistö ei ole tuottanut vasta-aineita.

Vasta-ainetesti – huomioi nämä asiat:

  • Voit tulla tutkimukseen kun oireiden alkamisesta on kulunut 3 viikkoa ja olet oireeton.
  • Tutkimus vaatii terveydenhuollon ammattilaisen lähetteen.
  • Hintaan lisätään palvelumaksu 13,50 €.
  • Saat tulokset kolmen työpäivän kuluessa. 
  • Tutkimus ei vaadi paastoa.

Virhe