Uutiset

SYNLAB on ensimmäinen yksityinen laboratorio, joka ryhtyy analysoimaan koronavirusnäytteitä

Laboratorio- ja kuvantamispalveluja tarjoava SYNLAB alkaa ensimmäisenä yksityisenä laboratoriona analysoida suomalaisten potilaiden koronavirusnäytteitä. Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on hyväksynyt SYNLABin Viron-laboratoriossa tehtävän uuden koronaviruksen SARS-CoV-2 tunnistavan testin. SARS-CoV-2 aiheuttaa Covid-19-taudin.

Tallinnan-laboratorion koronavirustutkimukset noudattavat Suomen laatuvaatimuksia ja ne on validoitu Suomen tartuntatautilain mukaisesti. SYNLAB keskittyy vain koronavirusnäytteiden analysointiin laboratoriossa. Tutkimukseen voi päästä vain lääkärin kautta.

Menettelytavoista ovat sopineet yhdessä THL, SYNLAB ja Terveystalo, joka on SYNLABin ensimmäinen suomalainen asiakas koronavirustutkimuksissa. Potilas päätyy koronavirustutkimukseen täysin samoilla kriteereillä kuin julkisessa terveydenhuollossa ja päätöksen tutkimuksesta tekee aina julkisen puolen asiantuntijalääkäri.

”Jos potilas on tullut koronaviruksen riskialueilta tai on muuten ollut kontaktissa viruksen kantajaan ja hänellä epäillään koronavirustartuntaa, lääkäri ottaa yhteyttä julkisen puolen lääkäriin, joka päättää, ohjataanko potilas testiin vai ei”, SYNLABin Pohjois-Euroopan lääketieteellinen johtaja Tommi Vaskivuo kertoo.

Terveystalo ottaa testin, joka toimitetaan SYNLABiin tutkittavaksi. Laboratorio toimittaa vastaukset lääkärille digitaalisesti heti niiden valmistuttua.

SYNLABilla oli valmius ryhtyä tutkimaan suomalaisten potilaiden näytteitä, koska sen Tallinnan-laboratorio on jo tehnyt yhteistyötä Viron terveysviranomaisten kanssa. Viro on valinnut SYNLABin Tallinnan-laboratorion tukilaboratoriokseen koronavirustutkimuksissa.

Vaskivuon mukaan SYNLAB otti koronavirustestin käyttöön ensimmäisten joukossa maailmassa. PCR-testi on suunniteltu useilla alueilla viranomaisten ja WHO:n laatuvaatimusten mukaisesti.

SYNLABin referenssilaboratorio on Berliinin yliopistollisen sairaalan Charitén laboratorio.

SYNLAB:in laboratorioiden laatu perustuu kansainvälisesti tunnustettuun standardiin EN ISO 15189. Myös kaikki yhteistyökumppaneiden laboratoriot ovat akkreditoituja.

Lisätiedot:

Tommi Vaskivuo, johtava ylilääkäri, SYNLAB Nordics
tommi.vaskivuo@synlab.fi
040 820 2529

Aarne Aktan, toimitusjohtaja, SYNLAB Suomi
aarne.aktan@synlab.fi
040 342 4440

SYNLAB Suomi on suurin diagnostisten palveluiden yksityinen tarjoaja Suomessa. Se tarjoaa korkealaatuisia laboratorio- ja kuvantamispalveluja sisältäen magneetti-, röntgen-, ultraääni- ja mammografiatutkimukset noin 40 paikkakunnalla, muun muassa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Rovaniemellä. Asiakkaita ovat terveyspalveluyritykset, julkinen sektori sekä yritys ja vakuutusasiakkaat. Yksityisasiakkaat voivat ostaa laboratoriopalveluita myös ilman lähetettä. SYNLABissa on yli 300 työntekijää. Yhtiön keskuslaboratorio sijaitsee Helsingissä, Kivihaassa. SYNLAB Suomi on osa Euroopan suurinta laboratorioketjua SYNLAB Groupia, jolla on toimintoja 40 maassa, noin 20 000 työntekijää ja yli 500 laboratoriota. www.synlab.fi