Uutiset

Alle puolet suomalaisista tietää, että magneettitutkimukseen pääsee ilman lääkärin lähetettä

Tuore kyselytutkimus osoitti: Yli puolet suomalaisista olettaa, että magneettikuvaustutkimuksiin pääsee vain lääkärin lähetteellä. Heillä on myös väärä mielikuva tutkimusten hinnoista: vastaajat arvioivat magneettitutkimukset huomattavasti kalliimmiksi kuin ne ovat. Tulokset ilmenevät laboratorio- ja kuvantamispalveluja tarjoavan SYNLAB Suomen teettämästä tutkimuksesta. Tutkimusyhtiö Norstat Finlandin toteuttamaan kyselyyn vastasi kaikkiaan 1001 ihmistä syys–lokakuun vaihteessa.

Peräti 61 prosenttia vastaajista kertoi, että ei tiedä voivansa mennä magneettikuvaustutkimukseen ilman lähetettä. Noin puolet vastaajista oli joskus käynyt magneettikuvaustutkimuksessa, ja heistä kymmenen prosenttia oli käynyt tutkimuksessa ilman lähetettä.

Useimpien käsitykset hinnoista ovat vääriä. Noin 70 prosenttia vastaajista arvioi magneettitutkimuksen hinnan todellista kalliimmaksi. Yli puolet vastaajista oletti tutkimuksen maksavan yli 350 euroa Kela-korvauksen jälkeen. Kuitenkin esimerkiksi SYNLAB Suomessa magneettikuvaus maksaa 169–243 euroa lähetteellä ja 219–263 euroa ilman lähetettä.

Vastaajilta kysyttiin, mitä he arvostavat asioidessaan yksityisellä palveluntarjoajalla. Eniten he arvostavat nopeaa tutkimukseen pääsyä, seuraavaksi eniten edullista hintaa ja kolmanneksi nopeaa ja sujuvaa asiointia.

SYNLAB Suomella on 30 toimipistettä, Helsingistä Rovaniemelle, ja tutkimusaika järjestyy useimmiten nopeasti. Saatavuutta voi SYNLAB Suomen palvelukehitysjohtajan Ville Remeksen mukaan luonnehtia erittäin hyväksi. SYNLAB haluaa tarjota asiakkailleen mahdollisuuden saada tietoa oireistaan ja varmuuden terveydestään vaivattomasti.

”Toisinaan ihmisten halu tietää oireistaan ja saada tietoa terveydestään on suurempi kuin lääkärin arvioima tarve tutkimukseen. Tällöin on mahdollista käydä tutkimuksessa omalla kustannuksella, minkä nykyinen järjestelmä myös mahdollistaa”, Remes toteaa.

Nopea hoitoon pääsy on hyödyllistä paitsi yksilöille myös yhteiskunnalle. Mitä nopeammin potilas saa diagnoosin ja pääsee hoitoon, sitä lyhyemmiksi jäävät sairauslomat. Jos esimerkiksi tapaturmaan liittyy työkyvyttömyyden mahdollisuus, magneettikuvaus kannattaa tehdä nopeasti tapaturman jälkeen.

”Mitä pikemmin voidaan selvittää, onko kipeytyneessä polvessa leikkaushoitoa vaativa vamma, sitä nopeammin voidaan suunnitella sopiva hoito. Se nopeuttaa toipumista”, Remes kertoo.

Lisätiedot:

Ville Remes, SYNLAB Suomen palvelukehitysjohtaja
puh 040 641 8111
ville.remes@synlab.fi

SYNLAB Suomi on suurin diagnostisten palveluiden yksityinen tarjoaja Suomessa. Se tarjoaa korkealaatuisia laboratorio- ja kuvantamispalveluja sisältäen magneetti-, röntgen-, ultraääni- ja mammografiatutkimukset yli 30 paikkakunnalla, muun muassa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Rovaniemellä. Asiakkaita ovat yksityishenkilöiden lisäksi terveyspalveluyritykset, julkinen sektori sekä yritys- ja vakuutusasiakkaat. Yksityisasiakkaat voivat ostaa laboratoriopalveluita myös ilman lähetettä. SYNLAB Suomessa on yli 300 työntekijää. Yhtiön keskuslaboratorio sijaitsee Helsingissä. SYNLAB Suomi on osa Euroopan suurinta laboratorioketjua SYNLAB Groupia, jolla on toimintoja 40 maassa ja noin 20 000 työntekijää. www.synlab.fi.

Virhe