Uutiset

Merkittävä helpotus kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnosointiin

Noin 50 000 aikuista Suomessa sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä, ja sairastumisalttius on osittain perinnöllistä. Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön liittyy runsaasti oheissairauksia, sosiaalisia ongelmia ja suurentunut itsemurhariski. Sairauden tunnistaminen on oleellista, jotta oikeanlainen hoito saadaan käynnistettyä. Tällä hetkellä kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnosointi on kuitenkin hidasta ja kestää usein jopa vuosia.

Nyt SYNLAB on lanseerannut maailman ensimmäisen verinäytteestä tehtävän kliinisen tutkimuksen, jolla voidaan erottaa kaksisuuntainen mielialahäiriö masennuksesta. Tutkimus nopeuttaa merkittävästi kaksisuuntaisen mielialahäiriön tunnistusprosessia ja diagnoosin saamista. Tutkimus mahdollistaa diagnoosin tekemisen vuosien sijaan muutamassa kuukaudessa.

B -Bipolar -tutkimus on molekyylitesti, jolla tunnistetaan epigeneettisiä RNA-biomarkkereita keinoälyn avulla. Sekvensointivaiheen jälkeen algoritmi analysoi mielialahäiriöihin yhdistettyjen geenien RNAssa tapahtuneita epigeneettisia muutoksia.  B -Bipolar on kliinisesti validoitu, CE-IVD -sertifioitu kvalitatiivinen tutkimus, jonka herkkyys ja spesifisyys ovat yli 80 %. 


Tutkimus on saatavilla Suomessa kesä-heinäkuussa 2024. Tutkimus toteutetaan lääkärin lähetteellä.