Tietopankki

B12-vitamiinia tarvitaan punasolujen tuotannossa ja hermoston toiminnassa (S-B12-Vit)

B12-vitamiini on tarpeellinen varsinkin punasolujen kehittymisessä. B12-vitamiinia tarvitaan myös DNAn muodostumisessa yhdessä foolihapon kanssa. Se tukee lisäksi aivojen ja hermoston toimintaa sekä osallistuu rasva-, hiilihydraatti- ja proteiiniaineenvaihduntaan.

Ihminen saa B12-vitamiinia eläinkunnan tuotteista, kuten maksasta, kalasta, munista, lihasta ja maitotuotteista. Mahalaukun solut valmistavat kantajaproteiinia, jota kutsutaan sisäiseksi tekijäksi, mihin B12-vitamiini sitoutuu ja minkä mukana se imeytyy ohutsuoleen. Ohutsuolesta B12-vitamiini jatkaa matkaa veren mukana kudoksiin jälleen kantajaproteiiniin sitoutuneena.

B12-vitamiinitestillä (S-B12-vit) osoitetaan B12-vitamiinin kokonaispitoisuus elimistössä. Elimistössä vallitsevaa B12-vitamiini puutetta osoittaa kuitenkin tarkemmin aktiivista B12-vitamiinia mittaava tutkimus (S-B12-TC2).

B12-vitamiinin puutetta on pääasiassa ikääntyneillä. Yhdellä kymmenestä yli 65-vuotiaasta suomalaisesta on todettu B12-vitamiinin puute. Nuorilla se on harvinaisempi. B12-vitamiinin puutosta on helpompi ennalta ehkäistä kuin hoitaa.

B12-vitamiinin puute aiheuttaa anemiaa sekä veren verihiutale sekä valkosolumäärä on normaalia pienempi. B12-vitamiinin puutoksesta johtuvalle anemialle on ominaista, että punasolut ovat kooltaan tavallista isompia. Tätä anemiaa kutsutaan megaloblastiseksi anemiaksi.

Milloin B12-vitamiinin arvo kannattaa mitata?

Usein tarve tutkia B12-vitamiinipitoisuus herää silloin, kun ilmenee hermostollisia oireita tai anemia, minkä yhteydessä punasolujen tilavuus (E-MCV) on suurentunut.

B12-vitamiinin puutteen aiheuttamia oireita voivat olla:

  • Lihasheikkous
  • Tuntohäiriöt
  • Muistin häiriöt
  • Ylävatsakivut
  • Masennus
  • Sekavuus, muistin menetys
  • Huimaus, väsymys, heikkous
  • Kalpeus
  • Nopea syke
  • Hengenahdistus

Harvempia oireita ovat:

  • Kielitulehdus
  • Laihtuminen
  • Ihon keltaisuus

Mitä B12-vitamiini tutkimus mittaa?

Elimistö varastoi B12-vitamiinia maksassa noin 3–5 vuotta, joten B12-vitamiinin puutteeseen viittaavat oireet voivat ilmenevät vasta kuukausien tai jopa vuosienkin päästä. Tosin lapsilla ei vielä ole ehtinyt B12-vitamiinin varastoa kertymään, joten B12-vitamiinin puutos tulee nopeammin esille.

Miten pääsen tutkimukseen?

Pääset B12-vitamiini arvon testaamiseen ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä tai osana seuraavia SYNLABin laboratoriopaketteja: 

Anemiapaketti

Kasvissyöjän paketti

Varaa aika B12-vitamiinitutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä.

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota eli olla ravinnotta.

Tutkimus valmistuu 1–2 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.

Miten tulkitsen B12-vitamiinin tulosta?

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava:

Viitearvo:

S-B12-Vit 138-652 pmol/l

Mistä kohonnut B12-vitamiiniarvo voi johtua?

B12-vitamiinihoidon saaneilla tavataan kohonneita B12-vitamiinin pitoisuuksia. Mikäli B12-vitamiinin liikasaanti aiheutuu vitamiinivalmisteista, ei tämä ole vaarallista. Verikoe kannattaakin ottaa ennen B12-vitamiini hoitoannoksen saamista. Korkeita B12-vitamiinin arvoja voi aiheuttaa myös maksa- ja munuaissairaudet sekä pahalaatuinen kasvain.

Mistä alentunut B12-vitamiini arvo voi johtua?

Tavallisesti B12-vitamiinipuutetta ilmenee imeytymisongelmista johtuen. Mahanhapon pitoisuuden pienentyminen ja mahan pH:n nousu heikentää B12-vitamiini imeytymistä. Mahan happoisuus voi vähentyä esimerkiksi autoimmuunitaudista tai helikobakteerista johtuvan mahalaukun tulehduksen vuoksi eli johtuen gastriitista. Jotkut lääkkeet kuten esimerkiksi happosalpaajat ja diabeteslääke metformiini sekä ohutsuolen sairaudet kuten keliakia voivat heikentää B12-vitamiinin imeytymistä.

Alhainen B12-vitamiinin pitoisuus voi johtua myös ruokavaliosta. B12-vitamiinia on runsaasti vain eläinkunnan tuotteissa. Jos vegaanista ruokavaliota noudattava ihminen ei saa vitamiinia ravintolisänä, sen pitoisuus veressä pienenee.

Runsaan alkoholin käytön yhteydessä B12-vitamiinin eritys munuaisista lisääntyy.

Tyypillisimpiä lisätutkimuksia ovat:

Täydellinen verenkuva kuvastaa puna- ja valkosolujen sekä verihiutaleiden määrää ja solutyyppiä (3696 B-TVK)

Homokysteiini on yhteydessä hyytymistapahtumiin sekä verisuonitukoksiin (1867 Hcyst)

Foolihappo vaikuttaa aivojen ja solujen hyvinvointiin (1413 B-Folaat)

Metyylimalonaatti osoittaa B-vitamiinin puutostilaa (4147 S-MetMal)

Lähteet:

SYNLAB B12-vitamiini https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=43

Terveyskirjasto: B12-vitamiinin tai foolihapon puutos https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00788&p_hakusana=b12

Terveyskirjasto: B12-vitamiini, transkobalamiini II:een situoutunut (S-B12-TC2) https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=snk99003&p_hakusana=b12

Terveyskirjasto: B12-vitamiini (S-B12-Vit) https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=snk03351&p_hakusana=b12

Päivitetty 27.7.2021

Virhe