Uutiset

Terveystalo tuo koronaviruksen vasta-ainetestit asiakkailleen pääsiäisen jälkeen

Suomen suurimman työterveyspalvelujen tuottajan Terveystalon ja laboratorio- ja kuvantamispalveluja tarjoavan SYNLABin tavoitteena on tuoda SARS-CoV-2-koronaviruksen vasta-ainetestit asiakkailleen vielä huhtikuun aikana. Maaliskuussa SYNLAB ja Terveystalo ryhtyivät ensimmäisinä yksityisinä toimijoina tarjoamaan koronaviruksen tunnistavia PCR-testejä Suomessa.

Terveystalon tavoitteena on tarjota asiakkailleen mahdollisuus selvittää, ovatko he sairastaneet COVID-19-taudin ja voivatko he  palata töihin ja arkeen.  Terveystalon työterveyden asiakasyritykset työllistävät noin 700 000 suomalaista. Testi on tarjolla kaikille Terveystalon asiakkaille.

”Epidemia vaikuttaa asiakasyritystemme toimintaan erittäin kriittisesti ja haluamme tarjota heille ratkaisuja, jotka tukevat heidän liiketoimintansa jatkuvuutta. Kun koronaepidemian intensiivisin vaihe väistyy, arkeen paluu korostuu eikä Suomella ole varaa pitää terveitä pois töistä varmuuden vuoksi”, Terveystalon laboratoriodiagnostiikkapalvelujen ja uusien ratkaisujen johtaja Eeva Nyberg-Oksanen sanoo.

SYNLAB Suomi rakentaa parhaillaan ratkaisua vasta-ainetesteihin. Vasta-ainetestien käyttöönottoa edistetään korkealla prioriteetilla, ja SYNLAB Suomen toimitusjohtaja Aarne Aktanin mukaan testit ovat näillä näkymin saatavilla pääsiäisen jälkeen.

Verinäytteestä otettava vasta-ainetesti on halvempi ja helpompi analysoida kuin nenänielusta otettava koronaviruksen PCR-testi eli geenimonistustesti. Vasta-ainetesti ei kuitenkaan kerro heti tartunnan alkuvaiheessa, onko potilaalla koronavirus. Se näyttää positiivisen tuloksen vasta, kun virukselle altistuminen on jatkunut pitemmän aikaa. PCR-testi sen sijaan varmistaa noin vuorokaudessa heti tartunnan alkuvaiheessa, onko potilaalla koronavirus.

”Vasta-aineiden kehittyminen on hidas ja useita päiviä kestävä prosessi, joten vasta-aineiden pitoisuus verenkierrossa on riittävän suuri mitattavaksi laboratoriossa arviolta 10–14 päivän päästä virukselle altistumisesta. Vasta-ainetesti ei sovellu akuutin infektion toteamiseen, mutta sen avulla voi arvioida, onko koronavirusinfektio jo sairastettu”, SYNLAB Suomen lääketieteellinen johtaja Sohvi Hörkkö toteaa.

”Kun epidemian pahin vaihe on ohi ja yhteiskunta palaa normaaliin, vasta-ainetestillä voi testata, onko tauti sairastettu ja onko turvallinen töihin paluu mahdollinen. Vasta-ainetesti antaa myös mahdollisuuden tehdä laajaa testausta. Siten sen avulla voi esimerkiksi kartoittaa tietyn työnantajan kaikki työntekijät ja selvittää, miten virus on levinnyt”, Terveystalon Nyberg-Oksanen sanoo.

Terveystalo on Helsingin pörssissä listattu julkinen osakeyhtiö. Terveystalo on liikevaihdoltaan ja verkostoltaan Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluja yritys- ja yksityisasiakkaille ja julkiselle sektorille. Vuonna 2019 valtakunnallinen verkostomme kattoi noin 300 toimipaikkaa eri puolilla Suomea. Toimipaikkaverkostoa täydentävät ympäri vuorokauden saatavilla olevat digitaaliset palvelut. Terveystalossa työskentelee yli 13 000 terveydenhuollon ammattilaista, joista noin puolet toimii itsenäisinä ammatinharjoittajina. www.terveystalo.com

SYNLAB Suomi on suurin diagnostisten palveluiden yksityinen tarjoaja Suomessa. Se tarjoaa korkealaatuisia laboratorio- ja kuvantamispalveluja sisältäen magneetti-, röntgen-, ultraääni- ja mammografiatutkimukset noin 40 paikkakunnalla, muun muassa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Rovaniemellä. Asiakkaita ovat terveyspalveluyritykset, julkinen sektori sekä yritys ja vakuutusasiakkaat. Yksityisasiakkaat voivat ostaa laboratoriopalveluita myös ilman lähetettä. SYNLAB Suomessa on yli 300 työntekijää. Yhtiön keskuslaboratorio sijaitsee Helsingissä, Kivihaassa. SYNLAB Suomi on osa Euroopan suurinta laboratorioketjua SYNLAB Groupia, jolla on toimintoja 40 maassa, noin 20 000 työntekijää ja yli 500 laboratoriota. www.synlab.fi.