Uutiset

SYNLABilla on Suomen suurin yksityinen patologian laboratorio

SYNLABilla on kaksi patologian laboratoriota, jotka prosessoivat ja tutkivat suomalaisten asiakkaiden kudos- ja solunäytteitä. Toinen sijaitsee Helsingin Kivihaassa ja toinen Tallinnassa. Molemmat ovat kansainvälisestikin vertailtuna isoja ja selvästi Suomen tarjonnassa suurimpia yksityisiä patologian laboratorioita. Vuosittainen kudos- ja solunäytteiden määrä on yli 120 000 kpl, ja näytemäärä jakautuu tasaisesti näiden kahden laboratorion välillä.

”SYNLAB Suomessa työskentelee neljä päätoimista patologia ja lisäksi käytössämme on yli 20 konsulttia, jotka ovat patologian erikoislääkäreitä. Osaamispohja on hyvin laaja. Osaajiemme ansiosta pystymme analysoimaan ja antamaan lausunnot näytteistä erittäin nopeasti ja laadukkaasti”, toteaa patologian dosentti ja erikoislääkäri Anna Bützow, joka työskentelee SYNLABissa patologian ylilääkärinä.

Näytteiden kirjo on laaja – rintasyöpädiagnostiikasta eläinpatologiaan

SYNLABin patologian laboratorion asiakkaina on eri kokoisia lääkärikeskuksia sekä kunnallisia toimijoita; terveyskeskuksia ja sairaaloita, syöpäsairaaloita ja ihoklinikoita.

”Lääkäri ottaa näytteen, joka lähetetään meille tutkittavaksi. Käytännössä tutkimme mikroskoopilla näytteet ja annamme niistä lausunnon lääkärille, joka kertoo asiakkaalleen, mitä näytteestä on löytynyt”, Bützow kertoo perustyöstä.

Pääosan SYNLABin näytevalikoimasta muodostavat ihonäytteet, esimerkiksi luomet ja muut ihon kasvaimet tai ihottumat sekä GI-kanavan biopsianäytteet. Näiden lisäksi tehdään runsaasti rintasyöpädiagnostiikkaa ja muun muassa eturauhasbiopsioita.

SYNLABissa tutkitaan myös sytologisia eli solunäytteitä, joista SYNLABissa yleisimmin tutkittavia ovat gynekologin ottamat papa-näytteet. Lisäksi tutkitaan eläimistä otettuja kudos- ja solunäytteitä, joita tutkivat eläinpatologiaan erikoistuneet lääkärit.

Patologia poikkeaa TV-sarjojen antamasta mielikuvasta

Usein patologin työ mielletään lähinnä ruumiinavauksiksi ja rikossarjoista tutuiksi kuolinsyyntutkimuksiksi.

”Todellisuudessa vain pieni osa patologian tehtävistä liittyy ruumiinavauksiin. Valtaosa tutkimuksista on sairauksien tutkimiseen ja diagnosointiin liittyvää työtä. Työ on hyvin monipuolista”, Bützow kertoo.

”Olin tehnyt opiskeluaikoina kesätöinä pelkkiä ruumiinavauksia, ja ajattelin, etten ainakaan patologiaan aio erikoistua. Kuitenkin valmistuttuani 1990-luvun alussa, lääkäreiden työttömyys oli poikkeuksellisen korkealla, joten kun minulle tarjottiin sijaisuutta Helsingin yliopiston patologian laitoksella, ajattelin, ettei siitä voi kieltäytyä. Sille tielle olen jäänyt, enkä ole katunut”, Bützow toteaa.

Virhe