Uutiset

SYNLAB Suomi kasvattaa koronaviruksen (SARS-CoV-2) testauskapasiteettia

Laboratorio- ja kuvantamispalveluja tarjoava SYNLAB testaa jo 2000 koronavirusnäytettä (SARS-CoV-2) vuorokaudessa Viron-keskuslaboratoriossa. Vielä kaksi viikkoa sitten määrä oli 500. SYNLABin tavoitteena on ollut vastata nopeasti kasvavaan kysyntään kriisiytyvässä tilanteessa.

Kapasiteetin merkittävä kasvu perustuu siihen, että SYNLAB on kasvattanut linjastoa laboratoriossaan Tallinnassa ja onnistunut ostamaan sen käyttöön reagensseja.

”Kumma kyllä, keinoja löytyy, kun on pakko. Suuri ostovolyymi auttaa meitä: SYNLAB on yksi Euroopan suurimmista laboratorioreagenssien ostajista ja olemme voineet hyödyntää SYNLABin Euroopan varastoja. Saalistushinnoittelua ei ole. Koronan kokonaisvaikutus on meille radikaalisti tappiollinen”, SYNLAB Suomen toimitusjohtaja Aarne Aktan toteaa.

Yli puolet SYNLABin Tallinnan-laboratorion koronaviruksen testauskapasiteetista kohdistuu Suomeen. SYNLAB Suomen tavoitteena on nostaa kapasiteetti 3000 testiin seuraavina viikkoina.

”Suomen julkinen terveydenhuolto pystyy tuottamaan noin 1600 koronatutkimusta vuorokaudessa. SYNLABin Tallinnan laboratorion kapasiteetti ylittää tämän ja lähiviikkojen tavoite on kaksinkertainen”, SYNLABin Pohjois-Euroopan lääketieteellinen johtaja Tommi Vaskivuo sanoo.

Viime viikolla SYNLAB analysoi koko Euroopassa yli 50 000 koronavirusnäytettä.

”Me emme ole riippuvaisia paketoiduista ratkaisuista. Pystymme pystyttämään ja laittamaan tällaiset tutkimukset nopeasti tuotantoon itse. Tämä on ollut yksi avaintekijöistä kapasiteetin nopeaan rakentamiseen”, Vaskivuo toteaa.

SYNLAB alkoi kaksi viikkoa sitten ensimmäisenä yksityisenä laboratoriona analysoida suomalaisten potilaiden koronavirusnäytteitä.

”Olemme priorisoineet koronavirustutkimukset kaiken muun edelle. Teemme töitä neljässä vuorossa ympärivuorokautisesti, jotta kapasiteetti on parhaiten käytössä”, Vaskivuo sanoo.

Koronavirustesti on PCR-testi (polymerase chain reaction, polymeraasiketjureaktio) eli geenimonistustesti. Se tunnistaa uuden koronaviruksen SARS-CoV-2:n, joka aiheuttaa Covid-19-taudin. Testi on suunniteltu eri puolilla maailmaa viranomaisten ja WHO:n laatuvaatimusten mukaisesti. Myös Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on hyväksynyt testin.

SYNLABin referenssilaboratorio on Berliinin yliopistollisen sairaalan Charitén laboratorio.

SYNLABin laboratorioiden laatu perustuu kansainvälisesti tunnustettuun standardiin EN ISO 15189. Myös kaikki yhteistyökumppaneiden laboratoriot ovat akkreditoituja.

SYNLAB Suomi on suurin diagnostisten palveluiden yksityinen tarjoaja Suomessa. Se tarjoaa korkealaatuisia laboratorio- ja kuvantamispalveluja sisältäen magneetti-, röntgen-, ultraääni- ja mammografiatutkimukset noin 40 paikkakunnalla, muun muassa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Rovaniemellä. Asiakkaita ovat terveyspalveluyritykset, julkinen sektori sekä yritys ja vakuutusasiakkaat. Yksityisasiakkaat voivat ostaa laboratoriopalveluita myös ilman lähetettä. SYNLABissa on yli 300 työntekijää. Yhtiön keskuslaboratorio sijaitsee Helsingissä, Kivihaassa. SYNLAB Suomi on osa Euroopan suurinta laboratorioketjua SYNLAB Groupia, jolla on toimintoja 40 maassa, noin 20 000 työntekijää ja yli 500 laboratoriota.www.synlab.fi.