Uutiset

SYNLAB ja Terveystalo alkavat tarjota entistä parempaa vasta-ainetestiä toukokuussa

Laboratorio- ja kuvantamispalveluja tarjoava SYNLAB Suomi ja Terveystalo ryhtyvät tarjoamaan koronaviruksen (SARS-CoV-2) vasta-ainetestejä asiakkailleen toukokuussa. Testaus voi alkaa aikaisintaan torstaina 7. toukokuuta eli sen jälkeen, kun viranomainen on hyväksynyt menetelmän.

Merkittävä osa suomalaisista on voinut sairastaa tietämättään koronavirusinfektion. Liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten purkaminen ja paluu turvalliseen työelämään helpottuu, kun vasta-ainetestauksen kautta voidaan selvittää ihmisten puolustuskyky koronavirusta vastaan.

Vasta-ainetestit eivät tule vapaasti kenen tahansa saataville. Asiakas pääsee testiin vain lääkärin lähetteellä silloin, kun hänen tiedetään tai epäillään altistuneen koronavirukselle. Näin varmistuu viranomaisten ohjeiden noudattaminen, jos testin tulos on positiivinen ja edellyttää jatkotoimia, esimerkiksi potilaan kontaktointia.

SYNLABin tutkimusten mukaan käyttöön otettava vasta-ainetesti on yksi parhaista tämänhetkisistä markkinoilla olevista testeistä. Testin tarkkuus eli sen antama väärien positiivisten osuus on alle 0,5 prosenttia. Muilla tällä hetkellä markkinoilla olevilla testeillä se on noin 3–5 prosenttia. Se tarkoittaa, että positiivinen näyte pitää yli 90 prosentin todennäköisyydellä paikkansa silloin, kun taudin on sairastanut yli 5 prosenttia väestöstä.

Terveystalo arvioi oman datansa pohjalta, että työpaikka-altistuksen yhteydessä koronaviruksen esiintyvyys on korkeampaa kuin tuo 5 prosenttia.

”Siksi tätä testiä voidaan hyvin käyttää tilanteissa, joissa henkilöllä on ollut oireita tai hänen lähipiirissään on ollut tartuntoja”, Terveystalon laboratoriodiagnostiikasta ja uusista ratkaisuista vastaava johtaja Eeva Nyberg-Oksanen toteaa.

Epidemian aktiivisessa vaiheessa on ensisijaisen tärkeää etsiä tartuntoja ja selvittää tartuntaketjuja. Tällöin koronaviruksen tunnistava nukleiinihapon osoitustesti (NhO-testi) on ensisijainen diagnostinen testi. Kun epidemia etenee, tulee tärkeäksi myös kartoittaa vasta-ainetestin avulla, onko henkilö sairastanut koronainfektion.

Vasta-ainetestejä voidaan hyödyntää esimerkiksi silloin, kun vaikkapa työpaikalla epäillään altistumista. Tuolloin rajattu joukko ihmisiä voidaan testata NhO-testillä ja heille voi ohjelmoida vasta-ainetestin 14 päivän päähän. Tämä antaa tietoa epidemian laajuudesta työpaikalla ja kertoo siitä, millaisia toimenpiteitä tarvitaan. On tärkeää, että testi tehdään riittävän matalalla kynnyksellä, oikea-aikaisesti ja että näytteenotto on suoritettu ammattimaisesti.

Terveystalossa NhO-testiin pääsee joka päivä. Näytteenottopisteitä on 30 ja niissä voi tällä hetkellä tehdä 1600 testiä päivässä. Terveystalon jäljitystiimi haastattelee henkilöt, jotka ovat saaneet positiivisen tuloksen. Tiimi toimii yhteistyössä kuntien epidemiologiayksiköiden ja sairaanhoitopiirien kanssa.