Uutiset

SYNLAB hakee Suomesta rajua kasvua “Diagnostiikassa olisi helposti säästettävissä 0,5 miljardia euroa”

Suomessa tehdään moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna vähän diagnostisia tutkimuksia eli laboratorio- ja kuvantamispalveluita. Esimerkiksi magneettikuvauksia tehdään Suomessa eurooppalaisittain hyvin vähän. Yksi keskeinen syy tähän on perinteisesti kallis hinta.

“Suomalainen julkisen sektorin palveluntuotannon hintataso on keskimäärin 30-50 prosenttia kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa. Suomessa on muutenkin aika epätoimiva sekä protektionistinen markkina ja Suomessa käytetään diagnostiikkaa sen hyötyihin nähden aivan liian vähän”, toteaa SYNLAB Suomen toimitusjohtaja Martti Kiuru.

Kiuru johti kesään asti perustamaansa Cityterveys Oy:tä, joka muutamassa vuodessa onnistui laajenemaan yli 20 paikkakunnalle ympäri Suomea. Heinäkuussa Euroopan johtava lääketieteellisten diagnostiikkapalveluiden tuottaja SYNLAB Group osti Cityterveyden. SYNLAB Suomi aikoo kasvaa ripeästi tulevaisuudessakin.

“Haemme Suomesta rajua kasvua. Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on ainutlaatuisessa tilanteessa, jossa tarvitaan nyt uudenlaisia, joustavia toimintamalleja, joilla taataan huippudiagnostiikka kaikille sekä kilpailukykyinen hinnoittelu. Meillä on tänne paljon annettavaa ja tulemme lisäämään toimipisteitämme seuraavan kolmen vuoden aikana 2-5 per vuosi”, sanoo SYNLAB Groupin Pohjois-Euroopan toimitusjohtaja Rainar Aamisepp.

Suomen diagnostiikkamarkkina on tällä hetkellä n. 1,3 miljardin euron suuruinen. Arvio on, että viiden vuoden sisällä se on jo noin 2 miljardia euroa. Nykyiselläkin tutkimustasolla suomalaisessa diagnostiikkamarkkinassa olisi saavutettavissa helposti suuretkin säästöt.

“Suomessa ei ole mitään syytä, miksi laboratorio- ja kuvantamispalvelut ovat eurooppalaista hintatasoa tuntuvasti korkeammat. Täällä olisi helposti säästettävissä 0,5 miljardia euroa veronmaksajien rahoja. Lisäksi Suomessa tehdään liikaa turhia tutkimuksia ja liian vähän oikeita, vaikuttavia tutkimuksia. Siinä olisi vielä paljonkin lisää säästöpotentiaalia”, Kiuru miettii.

Virhe