Uutiset

Rintojen tutkimukset SYNLABissa

Rintatutkimusten 3D-ultraäänitekniikka on nyt suomalaisten naisten saatavilla. SYNLABin Kampin toimipisteessä Helsingissä on otettu käyttöön uutta teknologiaa edustava laite.

3D-ultraäänitutkimus on nopea: se kestää suunnilleen saman ajan kuin perinteinen lineaarinen ultraäänitutkimus. Laite tuottaa iholta rintakehälle yltävän kolmiulotteisen datapaketin, jossa jokainen rinnan kohta on tarkasteltavissa halutun paksuisina leikkeinä eri suunnista.

Kiristynyt säteilylaki

Vuonna 2018 voimaantulleen säteilylain myötä Suomen säteilyviranomaiset ovat tiukentaneet suhtautumistaan säteilyn lääketieteelliseen käyttöön. Erityisesti mammografiatutkimukset ovat olleet kriittisen tarkastelun kohteena.

Tutkimus soveltuu oireettomien naisten kuvantamiseen

Rintojen 3D-ultraäänitutkimus soveltuu parhaiten oireettomien naisten terveystarkastustyyppiseen kuvantamiseen. Sillä ei ole tarkoitus korvata seulontamammografiaa. Sen sijaan seulontamammografiaa täydentävään tiiviitten ja mastopaattisten rintojen tutkimiseen sekä seulontojen välillä tehtävään ultraäänitutkimukseen uusi menetelmä soveltuu hyvin.

Erityisesti tiivisrintaisilla naisilla 3D-ultraäänitutkimuksen herkkyys palpoitumattomien tuumorien löytymisessä on jopa mammografiaa parempi. Oireisille naisille, syöpäepäilyissä, 3D-ultraäänimenetelmä ei ole ensisijainen tutkimus. 3D-ultraäänitutkimuksessa radiologi ei ole paikalla vaan tulkitsee ja lausuu kuvat erikseen omalta päätteeltään. Näin ollen radiologi ei voi ultraäänitutkimuksen yhteydessä tehdä rintojen ja kainaloiden tutkimusta, tai mahdollisia biopsioita.