Uutiset

Pieni osa klamydiatartunnoista on jäänyt toteamatta seulontatesteissä

Helmikuusta alkaen on Suomessa todettu noin sata sukupuoliteitse tarttunutta klamydiatapausta, joissa näytteet ovat olleet negatiivisia klamydian seulonnassa käytettävällä ensisijaisella seulontatestillä, mutta ovat kuitenkin olleet positiivisia toisilla klamydian osoitustesteillä. Tämä määrä on alle 0,5 prosenttia testatuista näytteistä. Tapauksia on löydetty Helsingin ja Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien laboratorioissa sekä yksityislaboratorioissa (SYNLAB ja Yhtyneet Medix Laboratoriot). Kaikki tähän mennessä havaitut virheelliset laboratoriovastaukset on korjattu.

Vain hyvin pieni osa testatuista potilaista on saanut virheellisen tuloksen. Viimeistään 1.4.2019 lähtien laboratoriot ovat käyttäneet varmistustestejä luotettavan klamydiatestauksen turvaamiseksi. Laboratorioissa käydään läpi vanhoja tuloksia ja harkinnan mukaan potilaita voidaan kutsua uuteen testaukseen. Laboratoriot tiedottavat itsenäisesti mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Ilmiö havaittiin ensimmäisenä Turun yliopistollisen keskussairaalan kliinisen mikrobiologian laboratoriossa, jossa sitä alettiin heti selvittää yhteistyössä muiden testiä käyttävien laboratorioiden, Helsingin yliopiston ja testin valmistajan kanssa. Samassa yhteydessä laboratoriot siirtyivät käyttämään varmistustestejä luotettavan klamydiatestauksen turvaamiseksi. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miksi pieni osa klamydiatartunnoista jää ensisijaistestissä toteamatta.

Taustatietoa klamydiatartunnoista

Klamydia on yleinen seksitauti Suomessa. Viime vuonna Suomessa tehtiin noin 280 000 klamydiatestiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämään tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin lähes 15 000 klamydiatapausta.

Suurin osa klamydiatartunnoista on oireettomia tai vähäoireisia. Naisilla oireina voi esiintyä virtsankirvelyä, lisääntynyttä valkovuotoa, alavatsakipuja ja välivuotoja. Miehillä oireina ovat kirvely virtsatessa ja harmaa vuoto virtsaputkesta.

Tutkimuksiin kannattaa hakeutua, jos on seksitauteihin viittaavia oireita, kumppanilla on todettu tai epäillään klamydiatartuntaa, todetaan jokin muu seksitauti, on uusi seksikumppani tai lukuisia seksikumppaneita. Klamydian testauttaminen ja hoito julkisessa terveydenhuollossa eli terveyskeskuksissa tai sairaanhoitopiirin sukupuolitautien poliklinikalla ovat potilaalle maksuttomia.

Klamydiaa ja muita seksitauteja voidaan ehkäistä käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa.

Lisätietoa seksin välityksellä tarttuvasta klamydiasta löytyy:
www.terveyskyla.fi/ihotautitalo/seksitaudit/seksiteitse-tarttuvat-taudit/klamydia
www.thl.fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/bakteeritaudit/klamydia

SYNLAB ja Yhtyneet Medix Laboratoriot pahoittelevat uudelleentestaamisesta aiheutuvaa ylimääräistä vaivaa.

Tiedustelut

SYNLAB Suomi ja Yhtyneet Medix Laboratoriot: Johtava ylilääkäri Sakari Jokiranta, 050 547 1184, sakari.jokiranta@medix.fi

Virhe