Uutiset

Kuvantamistutkimukset auttavat MM-joukkuelääkäriä oikeaan diagnoosiin

Naisten jääkiekon MM-kisat ovat täydessä käynnissä Espoon Metro Areenalla. Jääkiekko on fyysisesti vaativa ja vauhdikas laji, jossa ei aina loukkaantumisilta vältytä. SYNLAB onkin mukana kisoissa tarjoamalla Suomen pelaajille tarvittavat kuvantamispalvelut.

Jääkiekkoilijoiden tyypillisimpiä vammoja ovat polvi- ja olkapäävammat sekä aivotärähdykset. Kun pelaaja loukkaantuu kisoissa, joukkueen oma lääkäri ensisijaisesti arvioi tilanteen ja jatkotutkimusten tarpeen. Kisaorganisaation lääkärit toimivat tarvittaessa joukkueen lääkäreiden apuna. Kisaorganisaation vastuulääkärinä toimii liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri Kerttu Toivo.

”Lievät vammat ovat hoidettavissa paikan päällä, vakavammat vammat esimerkiksi murtumat tai aivotärähdykset voivat vaatia sairaalahoitoa. Kisojen aikana toivomme, että vakavammilta loukkaantumisilta vältytään”, Kerttu Toivo kertoo.

Pelaajat tarvittaessa vauhdilla oikeaan tutkimukseen

Kuvantamista vaativan tapaturman sattuessa lääkäri valitsee kliinisen tilanteen mukaan sopivimman kuvantamismenetelmän eli röntgen- tai magneettitutkimuksen.

”Magneettikuvasta pystytään erottamaan myös pehmytkudosvammat (lihaksisto, jänteet, nivelsiteet) sekä luun rasitusmurtumien esiasteet, kun röntgenkuvausta käytetään vammoissa enimmäkseen murtumien diagnostiikkaan. Röntgenkuvauksesta aiheutuu säderasitusta toisin kuin magneettikuvauksesta, mutta molempia kuvantamismenetelmiä tarvitaan vammojen diagnosoinnissa”, Toivo valottaa.

Pelaajan vamman vaatiessa diagnostiikkaa, pelaaja tulee SYNLAB:in Helsingin Kampin yksikköön kuvattavaksi, jossa on kaksi magneettikuvantamislaitetta sekä röntgenkuvauslaite. Kisojen aikana päivystysvalmiudessa ovat sekä röntgenhoitajat että radiologit, jotta kuvat ja lausunto saadaan mahdollisimman nopeasti lääkärille.

Kuvantaminen täydentää kliinistä tutkimusta ja auttaa lääkäriä pääsemään nopeasti oikeaan diagnoosiin, mikä helpottaa oikean hoidon suunnittelua.

”Magneettitutkimusta käytetään paljon esimerkiksi polvivammojen diagnostiikassa täydentämään lääkärin suorittamaa kliinistä tutkimusta”, Toivo kertoo.

Nais- ja miespelaajien vammat pitkälti samoja, mutta erojakin on

Tyypilliset pelaajien vammat ovat samoja niin mieskiekossa kuin naisilla, mutta erojakin löytyy. Naisten jääkiekon säännöt ovat pitkälti samat kuin miesten jääkiekossa, mutta avojään taklaukset on kiellettyjä. Kiilaaminen samaan suuntaan luistellessa on sallittu, joten myös kontaktit ja fyysisyys kuuluvat naisten peliin. Naisten jääkiekossa on käytössä kokokasvosuojat, Tämän vuoksi naisilla esiintyy vähemmän kasvovammoja. Naisilla esiintyy myös vähemmän hartian seudun vammoja kuin miehillä.

Pelaajien loukkaantumisriskin kannalta on tapahtunut positiivista kehitystä.

”Joustokaukaloiden yleistyminen on ajan saatossa vähentänyt laitakontaktissa tapahtuvien hartian seudun vammoja sekä aivotärähdysten määrää huomattavasti”, Toivo kertoo.

Painotus ennaltaehkäisyyn vähentää terveysongelmien riskiä

Liikuntalääketieteessä tarkastellaan liikkumiseen liittyviä ongelmia sekä liikunnan merkitystä eri sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Liikuntalääketieteen erikoislääkäri hallitsee liikunnan ja urheilun erityispiirteet niin terveydessä kuin sairaudessa. Urheilulääketiede on osa liikuntalääketiedettä.

”Urheilulääketieteen alueella entistä enemmän tulisi panostaa vammojen ja muiden terveysongelmien ennaltaehkäisyyn. Suuri osa vammoista ja terveysongelmista on ehkäistävissä tekemällä liikehallintaa kehittävää harjoittelua, sekä huolehtimalla riittävästä ravitsemuksesta ja palautumisesta. Yksilötasolla terveysongelmien riskitekijöitä voidaan tunnistaa urheilijan terveystarkastuksessa. Aiempi loukkaantuminen on tärkein yksittäinen uuden vamman riskitekijä, siksi kuntoutukseen tulee kiinnittää erityistä huomioita”, toteaa Toivo.

”Olen itse aina harrastanut liikuntaa, enimmäkseen koripalloa. Urani ajalta mieleen ovat parhaiten jääneet mieleen MM-kisat N18 tyttöleijonien kanssa, erityisesti tammikuinen Japanin reissu, jossa joukkue pelasi upeasti koko turnauksen ajan ja saavutti MM-pronssin”, Toivo kertoo lopuksi.

Naisleijonien kotikisoissa pelaa 10 joukkuetta ja pelit huipentuvat finaaliin 14.4.

Magneettitutkimuksiin myös ilman lähetettä

SYNLAB tarjoaa kuvantamsitutkimuksia ympäri Suomen. Magneettitutkimuksia tehdään 17 paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle. Magneettitutkimukseen voi tulla yksityiserikoislääkärin lähetteellä tai ilman. Lue lisää magneetti- ja röngentutkimusten eroista ja varaa aika!

Virhe