Mikä TPOAb on?
Kilpirauhanen on kaulalla sijaitseva pieni, perhosen muotoinen rauhanen henkitorven etupuolella kaulalla. Se tuottaa ensisijaisesti kilpirauhashormoneita eli tyroksiinia (T4) ja trijodityroniinia (T3) energiankulutusnopeuden säätämiseen. Kilpirauhasen mikrosomaalinen peroksidaasi eli TPO (e thyroid peroxidase) auttaa T4:n muuttumista T3:ksi ja päinvastoin T3:sta T4:ksi elimistön tarpeiden mukaisesti.
Kun ihmisen oma immuunijärjestelmä tunnistaa virheellisesti kilpirauhasen tai sen proteiinit vieraiksi, ihminen sairastuu kilpirauhasen autoimmuunisairauteen ja hänelle muodostuu vereen autovasta-aineita TPO:ta vastaan. Syntyy siis tyreoideaperoksidaasi vasta-aineita (S-TPOAb). Vasta-aineet häiritsevät TPOn tehtävää kilpirauhashormonien tasapainottelussa ja elimistöön syntyy tiloja missä kilpirauhashormoneja on joko liikaa tai liian vähän aiheuttaen kilpirauhasen tulehduksen, kudosvaurioita ja kilpirauhasen toiminnan häiriöitä.
TPO vasta-aineita esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä. Raskaana olevalla äidillä, jolla esiintyy tyreoideaperoksidaasi vasta-aineita, on isompi riski saada lapsi, jolla on kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta.
Milloin TPOAb kannattaa mitata?
Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa seuraavia oireita:
- Painonnousu
- Väsymys
- Painon tunnen kaulalla suurentuneen kilpirauhasen takia
- Kuiva iho
- Hiustenlähtö
- Huono kylmän sietokyky
- Ummetus
Kilpirauhasen liikatoiminta voi aiheuttaa seuraavia oireita:
- Hikoilu
- Nopea syke
- Ahdistuneisuus
- Vapina
- Väsymys
- Univaikeudet
- Äkillinen painonlasku
- Ulkonevat silmät
Mitä TPOAb-tutkimus mittaa?
Tutkimus osoittaa, onko vereen muodostunut kilpirauhasen vasta-aineita. Tutkimus tehdään, kun kilpirauhasen toimintahäiriöitä on todettu. Vasta-ainetestausta pyydetään ensisijaisesti auttamaan autoimmuunisen kilpirauhasen sairauden löytämisessä ja erottamisessa muista kilpirauhastulehduksen sekä kilpirauhasen sairauksien muodoista.
Miten pääsen tutkimukseen?
Pääset TPOAb-arvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä tai osana seuraavia SYNLABin laboratoriopaketteja:
Varaa aika TPOAb-tutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä.
Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?
Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota eli olla ravinnotta.
Tutkimus valmistuu 3 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.
Miten tulkitsen tulosta?
Viitearvot määritellään siten, että 95 % ihmisten tuloksista ovat niiden sisällä.
Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava:
Viitearvo: < 6 kU/l
Mistä kohonnut TPOAb-arvo voi johtua?
Mitä korkeammat vasta-aineet ovat, sitä todennäköisempää on, että elimistössä esiintyy autoimmuunikilpirauhasen sairaus. Merkitsevästi lisääntyneet pitoisuudet viittaavat useimmiten kilpirauhasen autoimmuunisairauksiin (esimerkiksi Hashimoton kilpirauhastulehdus ja Gravesin tauti), jotka aiheuttavat kilpirauhasen vajaatoimintaa.
Kilpirauhasen vasta-aineita löytyy myös muista autoimmuunisairauksista, kuten lapsuudessa alkaneessa sokeritaudissa (tyypin 1 diabetes), pernisiöösoi anemiassa, nivelreumassa ja punahukkassa eli SLE:ssä.
Mistä alentunut TPOAb-arvo voi johtua?
Tutkimuksella ei ole alarajaa. Normalisti TPO-vasta-aineita on noin 20 prosentilla naisista ja 8 % prosentilla miehistä.
Tyypillisimmät lisätutkimukset ovat:
Trijodityroniini, vapaa osoittaa kilpirauhasen liikatoiminnan (2775 S-T3-V)
Tyroksiini, vapaa, arvioi kilpirauhasten toimintaa (2836 S-T4-V)
TSH paljastaa kilpirauhasen sairaudet (2832 TSH)
Lähteet:
SYNLAB Tutkimusluettelo: Tyreoideaperoksidaasi, vasta-aineet (4028 S -TPOAb) https://www2.synlab.fi/laboratoriokasikirja/tutkimuskuvaukset/tyreoideaperoksidaasi/
Terveyskirjasto: Autoimmuunisairaudet https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00010&p_hakusana=kilpirauhasen%20vasta-aineet
Lab Test Online: Thyroid Antibodies https://labtestsonline.org.uk/tests/thyroid-antibodies
Schalin-Jäntti C. Krooninen autoimmuunityreoidiitti. Terveysportti 28.1.2019. https://www.terveysportti.fi/apps/ltk/article/ykt00587/search/tpo