Tietopankki

Tumavasta-aineet ovat harvinaisia (S-ANA)

Tumavasta-aineet eli ANA ovat ryhmä vasta-aineita, joita elimistön puolustusjärjestelmä tuottaa. Ne ovat varsin harvinaisia ja liittyvät autoimmuuneihin sidekudostauteihin.  Autoimmuunisairauksissa kehon puolustusjärjestelmä kääntyy omia kudoksia vastaan. Tumavasta-aineet voivat olla koholla myös tulehdusten ja pahanlaatuisten kasvainten yhteydessä. Hyvin matalina pitoisuuksina ne toimivat myös osana luonnollista immuunijärjestelmää. 

Lyhenne ANA tulee sanoista antinuclear antibody. 

Milloin ANA kannattaa mitata? 

Tumavasta-aineita määritetään usein tutkittaessa erilaisia autoimmuunisairauksia. Yleisimmin niitä käytetään tutkittaessa epämääräisiä nivel- ja lihaskipua, kun oireiden taustalla epäillään olevan tulehduksellisen nivelsairauden. Tuman vasta-aineilla ei kuitenkaan voida todentaa jotain yhtä tiettyä sairautta. 

Tutkimukseen on hyvä hakeutua, jos oireiden epäillään aiheutuvan autoimmuunitaudista. Oireita voivat olla:  

  • Matala kuume 
  • Pysyvä väsymys, heikkous 
  • Niveltulehduksen kaltainen kipu yhdessä tai useammassa nivelessä 
  • Punainen ihottuma, joka muistuttaa kasvoissa perhosta nenän ja poskien yli 
  • Ihon herkkyys valolle 
  • Hiustenlähtö 
  • Lihaskipu 
  • Tunnottomuus tai pistely käsissä tai jaloissa 
  • Elinten ja kudosten tulehdus ja vauriot mukaan lukien munuaiset, keuhkot, sydän, sydämen vuori, keskushermosto ja verisuonet 

Mitä ANA-tutkimus mittaa? 

Tutkimus osoittaa, onko henkilöllä veressä tuman vasta-aineita. Näiden läsnäolo voi viitata autoimmuunitautiin, mikä vaatii tarkempia testejä taudin aiheuttajan selvittelyyn. 

Miten pääsen tutkimukseen? 

Pääset ANA-arvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä. 

Varaa aika ANA-tutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen? 

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota eli olla ravinnotta. Tutkimus valmistuu 1–2 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta (linkki). 

Miten tulkitsen ANA-tulosta? 

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava: 

Viitearvot: alle 320 titteri 

Tulkinta: Tumavasta-aineet ovat heikosti positiiviset (titteri 320 tai pienempi) alle 5 prosentilla normaaliväestöstä. 

Tulokset ilmoitetaan tiitterinä, jotka saadaan laimentamalla osa verinäytteestä suolaliuoksella (suolavesi). Esimerkiksi tiitteritulos 1: 320 tarkoittaa, että yksi osa verinäytettä sekoitettiin 320 osaan suolaliuosta ja tämä oli pienin suhde, jolla ANA havaittiin edelleen. Mitä pienempi laimennussuhde, jolla ANA vielä havaitaan, sitä korkeampi tiitteri ja sitä suurempi läsnä olevan auto-vasta-aineen määrä. 

Mistä kohonnut ANA-arvo voi johtua? 

Vahvasti positiivisten tumavasta-aineet (titteri 1000 tai suurempi) liittyvät usein autoimmuunitauteihin. Näitä ovat esimerkiksi Systeeminen lupus erythematosus eli SLE (95%:sti), sekasidekudostauti (mixed connective tissue disease, MCTD), Sjögrenin syndrooma, nivelreuma, systeeminen skleroosi (skleroderma) ja autoimmuunit maksasairaudet.  sekä joidenkin lääkkeiden käytöstä aiheutuviksi. 

Mistä alentunut ANA-arvo voi johtua? 

Arvo ei voi olla alentunut. Tavallisesti testin tulos on negatiivinen. Henkilöillä, joilla on ollut positiivinen ANA-tulos, tulos voi näyttää negatiivista, jos autoimmuunitauti on remissiovaiheessa eli oireettomassa vaiheessa. 

LÄHTEET: 

SYNLAB Tutkimusluettelo: Tuma, vasta-aineet, IF-tekniikka, seulonta (2819 S-ANA) https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=362

Lab Tests Online: Antinuclear Antibody (ANA) https://labtestsonline.org/tests/antinuclear-antibody-ana 

Julkunen H, Miettinen A. Autovasta-aineiden merkitys tulehduksellisissa reumasairauksissa. Duodecim 2008; 124:1637-46. 

Virhe