Tietopankki

Retikulosyytit saattavat kertoa anemiasta (B -Retik)

Mikä retikulosyytti on?

Luuydin tuottaa punasoluja verenkiertoon. Retikulosyytit (reticulum la pieni verkko, kytos kr solu) ovat punasolujen epäkypsiä muotoja. Punasolujen retikulosyyttivaihe kestää noin 2–3 päivää, jonka jälkeen ne ovat kypsiä punasoluja. Koska punasolun elinikä on noin 120 päivää, tuottaa luuydin retikulosyyttejä koko ajan tasapainotellen vanhojen punasolujen tuhoutuessa.

Milloin retikulosyytti kannattaa mitata?

Retikulosyytti tutkimus on hyvä tehdä alhainen hemoglobiinin yhteydessä tai jos punasolujen määrän todetaan olevan matala. Tutkimus tehdään myös maksa- tai munuaissairauksissa. Retikulosyytteja voi olla hyvä tutkia myös seuraavissa oireissa:

  • Väsymys
  • Heikkous
  • Infektio
  • Mustelmat tai verenvuoto
  • Vatsakipuja
  • Kalpeus
  • Päänsärky

Mitä retikulosyyttitutkimus mittaa?

Tutkimuksella pyritään selvittämään luuytimen kykyä tuottaa punasoluja, ja sillä tuetaan anemioiden syyn erottelua.

Miten pääsen tutkimukseen?

Pääset retikulosyyttiarvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä.

Varaa aika retikulosyytti-tutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä.

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota eli olla ravinnotta. Tutkimus valmistuu 1–2 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.

Miten tulkitsen retikulosyytti tulosta?

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava:

Viitearvot:

E -Retik: 0,6–2,0 %

Mistä kohonnut retikulosyyttiarvo voi johtua?

Retikulosyyttien osuuden kasvaminen verenkierrossa viittaa kasvaneeseen punasolujen muodostukseen. Tilaa kutsutaan retikulosytoosiksi. Kohonneita arvoja voi olla anemiassa ja verenvuodossa. Retikulosytoosia esiintyy myös silloin, kun anemiaa hoidetaan rautalääkityksellä.

Mistä alentunut retikulosyyttiarvo voi johtua?

Joskus retikulosyytteja on veressä liian vähän. Syynä voi olla luuytimen toiminnan häiriö, esimerkiksi luuydinkato. Alhaisia retikulosyyttiarvoja esiintyy myös virusinfektioiden, maksakirroosin tai munuaissairauksien yhteydessä.

LÄHTEET:

SYNLAB Tutkimusluettelo: Retikulosyytit (2581 B -Retik, 2582 E -Retik) https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=319

Lab Tests Online: Reticulocytes https://labtestsonline.org/tests/reticulocytes

Virhe