Tietopankki

Parathormoni säätelee kalsiumin tasapainoa (PTH)

Mikä parathormoni eli PTH on? 

Ihmisen kaulalla kilpirauhasen vieressä sijaitsee nuppineulan pään kokoiset ja pavun muotoiset lisäkilpirauhaset. Rauhasia on tavallisesti neljä kappaletta, mutta osalla ihmisistä voi olla myös viides lisäkilpirauhanen. Lisäkilpirauhanen tuottaa parathormonia (parathryroid hormone, PTH), joka säätelee kalsiumin tasapainoa elimistässä. 

Parathormoni vaikuttaa elimistössä olevaan kalsiumiin kolmella eri tavalla. Se lisää kalsiumin vapautumista luusta aktivoimalla luuta pilkkovia soluja, se lisää D-vitamiinin aktivoitumista munuaisissa ja vähentää kalsiumin eritystä munuaista (tämä puolestaan lisää fosfaatin erittymistä munuaisista). D-vitamiinin lisääntyminen lisää kalsiumin imeytymistä suolistosta ja näin ollen nostaa kalsiumin määrää veressä. 

Kalsiumin määrän laskiessa lisäkilpirauhaset tuottavat lisää parathormonia verenkiertoon, jolloin tasapaino palautuu. Vastaavasti kun kalsiumin määrä veressä nousee, parathormonin määrä laskee. Parathormonin elinikä verenkierrossa on lyhyt eli hormonin määrä laskee puoleen alle 5 minuutissa. 

Milloin PTH kannattaa mitata? 

PTH voidaan mitata tutkittaessa poikkeavia kalsium- tai fosfaattiarvoja häiriötä tai epäiltäessä, että lisäkilpirauhaset eivät toimi normaalisti. Lisäkilpirauhasen liikatoiminnan oireet ovat usein varsin salakavalat. Lisäkilpirauhasen liikatoiminnassa PTH:n pitoisuus on veressä on lisääntynyt. 

Parathormonin määrän mittaaminen voi olla aiheellista seuraavien oireiden yhteydessä:  

 • Väsymys 
 • Muistin alenema 
 • Lihaskankeus ja jäykkyys  
 • Pahoinvointi 
 • Janoisuus 
 • Vatsakivut 
 • Virtsatiekivet 
 • Hermojen ärtyvyyden lisääntyminen 
 • Sormien ja varpaiden pistely  
 • Suun ympäryksen puutuminen  
 • Lihaskrampit ja kouristukset 

Mitä PTH tutkimus mittaa? 

Tutkimus mittaa PTH-hormonin pitoisuutta veressä. PTH, kalsium, fosfaatti, magnesium ja D-vitamiin vaikuttavat toistensa määrän säätelyyn. Mikäli niiden välinen tasapaino järkkyy, aiheuttaa se muutoksia myös muiden pitoisuuksissa. 

Miten pääsen tutkimukseen? 

Pääset PTH-arvon testaamiseen ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä.

Varaa aika PTH-tutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä. 

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen? 

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa täytyy paastota eli olla ravinnotta.  

Tutkimus valmistuu 3 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta. 

Miten tulkitsen tulosta? 

Viitearvot määritellään siten, että 95 % ihmisten tuloksista ovat niiden sisällä. 

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava:  

Viitearvo: 19-85 ng/l

PTH-tulos on arvioitava suhteessa samaan aikaan mitattuun kalsium (S-Ca) pitoisuuteen. Mikäli PTH sekä Ca tulokset ovat viitearvoissa, kalsiumin säätely toimii elimistössä todennäköisesti normaalisti. 

Kalsiumin tasapainon tutkimiseen on hyvä selvittää myös D-vitamiinin (S-D-25), fosfaatin (S-Pi), alkaalisen fosfataasin (S-AFOS) sekä kreatiniinin (S-Krea) pitoisuudet.  

Mistä kohonnut PTH-arvo voi johtua? 

Lisäkilpirauhasen tuottaessa liikaa parathormonia (hyperparatyreoosi), voidaan tila jakaa ensisijaiseksi ja toissijaiseksi hyperparatyreoosiksi. Ensisijaisessa hyperparatyreoosissa parathormonin liikatuottaminen johtuu lisäkilpirauhasen kasvaimesta, mikä voi esiintyä useammassakin lisäkilpirauhasessa. Parathormonin liiallinen määrä voi aiheuttaa hyperkalsemian eli kalsiumin liiallisen määrän veressä. 

Toissijainen hyperparatyreoosi voi johtua munuaisten vajaatoiminnasta. Munuaissairaus vaikuttaa heikentävästi D-vitamiinin aktiivisen muodon syntymiseen. D-vitamiinin puuttuminen vähentää kalsiumin imeytymistä suolistossa. Näin ollen veren fosfaattitaso kohoaa, kalsiumin määrä laskee ja parathormonin määrä nousee. Toisijainen hyperparatyreoosi eli parathormonin liikatuotanto voi aiheutua myös suoliston sairaudesta, mikä johtaa kalsiumin imeytymishäiriöön sekä D-vitamiinin puutokseen. 

Mistä alentunut PTH-arvo voi johtua? 

Lisäkilpirauhasen vajaatoiminta eli hypoparatyreoosi on harvinainen tila. Vajaatoiminnasta aiheutuvat matalat parathormonipitoisuudet, mikä vaikuttaa kalsiumin matalaan tasoon eli hypokalsemiaan. Lisäkilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheutua esimerkiksi kilpirauhasleikkauksesta, missä lisäkilpirauhaset ovat vaurioituneet tai vahingossa poistettu. 

Tyypillisimmät lisätutkimukset ovat: 

 • Moni suomalainen kärsii D-vitamiini puutteesta (1220 D-25) 
 • Kalsium välttämätön elimistön kaikille soluille (2013 S-Ca, 2019 fS-Ca-Ion, 6032 S-Ca- Albk) 
 • Magnesium 
 • Kreatiniini kuvaa munuaisten toimintaa (2143 S-Krea) 
 • Fosfaatti on tärkeä luuston, solujen ja DNA:n rakennusaine (1432 fS-Pi) 
 • Alkalinen fosfataasi kohoaa maksan ja luuston sairauksissa (1046 S-AFOS) 

Lähteet: 

SYNLAB Tutkimusluettelo: Parathormoni (fP-PTH) https://www2.synlab.fi/laboratoriokasikirja/tutkimuskuvaukset/parathormoni/ 

Terveyskirjasto: Lisäkilpirauhasen liikatoiminta (hyperparatyreoosi) https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01071&p_hakusana=parathormoni 

LabTest online: PTH https://labtestsonline.org.uk/tests/pth 

Suomen Kilpirauhasliitto: Lisäkilpirauhaset (Eeva Ryhänen) https://kilpirauhasliitto.fi/lisakilpirauhaset/ 

Suomen Kilpirauhasliitto: Lisäkilpirauhassairaudet https://kilpirauhasliitto.fi/lisakilpirauhassairaudet/