Tietopankki

Omega-rasvahapot

Omega-rasvahapot ovat pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa ja niillä on monia hyviä vaikutuksia ihmisen elimistölle. Omega-rasvahapot auttavat mm. sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä, 2 -tyypin diabeteksen ehkäisyssä, kohonneen verenpaineen hoidossa ja matala-asteisen tulehduksen sekä gynekologisten tulehdusten lievittämisessä sekä suurentuneiden veren rasva-arvojen pienentämisessä. Myös omega-rasvahapot ovat olennaisia osia muistisairauksia ja sarkopeniaa ehkäisevässä ruokavaliossa. Rasvahapot vaikuttavat myös ihon kuntoon ja hermoston toimintaan. 

Mistä omega-rasvahappoja saa: 

  • Pehmeistä sydänmerkki-kriteerit täyttävistä leipärasvoista 
  • Juoksevista margariineista 
  • ei-trooppisista kasviöljyistä (mm. rypsi, rapsi, auringonkukka- ja soijaöljy) 
  • Kala 
  • Pähkinät
  • Mantelit 
  • Siemenet 

Milloin omega-rasvahappoja ei voi käyttää? 

Omega-rasvahapot vaikuttavat veren hyytymiseen ja voivat lisätä verenvuotoriskiä. Varfariinilääkityksen (Marevan) sekä verenvuototautia sairastavien tulisi keskustella lääkärin kanssa ennen omega-rasvahappovalmisteiden aloittamista. Omega-valmisteiden käytöstä olisi hyvä keskustella myös ennen leikkaushoitoja. 

Virhe