Tietopankki

Mykoplasma voi aiheuttaa toistuvan flunssan (S-MypnAb)

Mikä mykoplasma on?

Mykoplasma eli lääketieteelliseltä nimeltään mycoplasma pneumoniae on pieni bakteeri, joka aiheuttaa ylähengitystieinfektioita. Mykoplasma voidaan löytää kurkusta ja ylemmistä hengitysteistä. Tauti leviää pisaratartuntana ja on heikosti tarttuva. Taudin itämisaika on 1-4 viikkoa. Kaikkein yleisimmin sairastuvat lapset ja nuoret aikuiset sekä immuunipuutteiset aikuiset. Sairaus kehittyy vain 5–10 prosentilla tartunnan saaneista.

Bakteeri aiheuttaa yleisimmin lievän, itsestään paranevan ylähengitystieinfektion (nuha, yskä, kurkkukipu jne.), mutta noin 10 % sairastuneista oireet voivat pitkittyä. Tautii voi liittyä hengitysteiden ulkopuolisia oireita, kuten iho-oireita (ihottuma), keskushermosto-oireita (esim. useiden hermojuurten tulehdus), silmäoireita, niveloireita, sydänoireita tai maksatulehdus.

Oireiden tai perinteisten tulehduslaboratoriokokeiden avulla mykoplasma pneumoniaeta ei voi erottaa muista ylähengitysinfektioista. Puolustusjärjestelmän solut muodostavat kuitenkin taudille spesifisiä vasta-aineita (MypnAb), joita voidaan mitata verikokeesta.

Milloin MypnAb kannattaa mitata?

Tutkimus kannatata mitata, kun ylähengitystieoireet pitkittyvät tai ylähengitysoireisiin liittyy muita, osin hiukan epämääräisiä tai epätyypillisiä oireita muualla elimistössä.

Mycoplasma pneumoniae oireita ovat:

  • Toistuvat hengitystieinfektiot
  • Pitkittynyt yskä
  • Keuhkokuume
  • Keuhkoputkentulehdus
  • Vuotava nenä
  • Yskä, joka voi jatkua useita viikkoja
  • Kuume
  • Kurkkukipu
  • Päänsärky
  • Lihaskipuja

Mitä MypnAb-tutkimus mittaa?

Tutkimuksella selvitetään sairastaako henkilö parhaillaan mykoplasmabakteerin aiheuttamaa sairautta tai onko henkilö sairastanut taudin. Verestä voidaan mitata kahta vasta-aine tyyppiä immunoglobuliini M (MypnAbM) ja immunoglobuliini G (MypnAbG). Tutkimuksella siis mitataan elimistön vastetta mahdolliselle bakteerille, ei itse bakteeria.

Tuore infektio voidaan diagnosoida osoittamalla Immunoglobuliini M vasta-aineita veressä. Testi on yleensä positiivinen noin viikon kuluttua oireiden alusta.

Immunoglobuliini G luokan vasta-aineet nousevat noin 2-3 kuluttua oireiden alusta. Ne mitataan yleeensä kahteen kertaan tuoretta infektiota epäiltäessä.

Miten pääsen tutkimukseen?

Pääset MypnAb-arvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä.

Varaa aika MypnAb-tutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä.

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota eli olla ravinnotta. Tutkimus valmistuu 1–2 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.

Miten tulkitsen MypnAb tulosta?

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava:

Viitearvot:

S -MypnAbG alle 10 AU/ml

S-MypnAbM alle 10 Index

Tuloksista annetaan lausunto.

Mistä kohonnut MypnAb-arvo voi johtua?

Kohonnut MypnAbM-tulos viittaa akuuttiin infektioon. Aikuisen sairastaessa uudelleen ja lapsen ensimmäistä kertaa IgM vasta-aineet eivät välttämättä kohoa.

Ig G luokan vasta-aineet (MypnAbG) säilyy korkealla vuosia tartunnan jälkeen. Yksittäisen vasta-ainemittauksen perusteella ei voi päätellä, onko kyseessä akuutti infektio. Alkuvaiheessa voidaan kuitenkin todeta arvon suurentumisen kahden eri mittauksen välillä.

Mistä alentunut MypnAb-arvo voi johtua?

Arvo ei voi olla alentunut. Normaalisti ihmisellä ei ole mykoplasmavasta-aineita.

LÄHTEET:

SYNLAB Tutkimusluettelo: Mycoplasma pneumoniae, vasta-aineet (2367 S-MypnAb) https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=274

Lab Tests Online: Mycoplasma https://labtestsonline.org/tests/mycoplasma

Päivitetty 27.7.2021