Tietopankki

Lipoproteiinit kuljettavat rasvoja verenkierrossa (LipoB)

Mikä lipoproteiini apoB eli LipoB on?

Lipoproteiinit ovat rasvojen ja valkuaisaineiden yhdistelmiä, jotka kuljettavat rasvoja verenkierrossa. Tällainen rasva on esimerkiksi kolesteroli. Apolipoproteiini on näiden yhdistelmien valkuaisaineosa. Apolipoproteiinien avulla voidaan tarkasti määrittää lipoproteiinien toimintaa ja rakenteellista koostumusta.

Kolesteroli on muun muassa solujen ja osan hormonien tärkeä rakennusosa eli tarpeellinen ihmiselle. Ylimääräinen kolesteroli voi kuitenkin kertyä valtimoiden seinämiin aiheuttaen valtimoiden kovettumataudin. Sydämen sepelvaltimoissa valtimoiden kovettumatauti aiheuttaa sepelvaltimotaudin ja voi johtaa sydäninfarktiin. Lipoproteiinien korkea määrä veressä liittyy näin ollen sepelvaltimotaudin kohonneeseen riskiin.

Milloin LipoB kannattaa mitata?

LipoB-tutkimukseen voi hakeutua, jos rasva-arvojen tutkimuksissa on korkeita tuloksia tai riski sydän- tai sepelvaltimotautiin on todettu. Tutkimus on hyvä tehdä myös, jos on perinnöllisesti taipumusta korkeaan kolesterolipitoisuuteen.

Mitä LipoB-tutkimus mittaa?

Tutkimuksella voidaan arvioida apolipoproteiini B:n pitoisuutta veressä.

Tutkimuksella arvioidaan sydän- ja sepelvaltimotaudin riskiä ja arvioidaan rasva-aineenvaihduntaa.

Miten pääsen tutkimukseen?

Pääset LipoB-arvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä. Varaa aika LipoB-tutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä.

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa on hyvä paastota eli olla ravinnotta 10–12 tuntia. Tutkimus valmistuu 3–4 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.

Miten tulkitsen LipoB tulosta?

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava:

Viitearvot:

Miehet   0.6  – 1.4  g/l 

Naiset 0.6  – 1.3 g/l 

Mistä kohonnut LipoB-arvo voi johtua?

Korkeat LipoB-arvot voivat viitata rasva-aineenvaihduntahäiriöön, jota kutsutaan myös dyslipidemiaksi. Lisäksi korkeat arvot voivat johtua tyypin 2 diabeteksesta tai maksasairaudesta kuten hepatiittista tai rasvamaksasta. Normaalia suuremmat arvot viittaavat kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Mistä alentunut LipoB-arvo voi johtua?

Apolipoproteiini B -valkuaisainetta muodostuu maksassa. LipoB:n alentuneita pitoisuuksia voi nähdä sen vuoksi maksataudeissa. Apolipoproteiini B voi myös puuttua ja tällöin kyseessä on abetalipoproteinemia, joka on harvinainen geneettisesti periytyvä tauti.

LÄHTEET:

SYNLAB Tutkimusluettelo: Lipoproteiini, apoB (2248 fS-LipoB) https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=523

Lab Tests Online: Lipoprotein a https://labtestsonline.org/tests/lipoprotein-a

Päivitetty 27.7.2021