Tietopankki

Insuliini (fS-Insu)

Mikä insuliini on?

Haima tuottaa ja varastoi insuliinia, joka on tärkein elimistön verensokeria säätelevä hormoni. Insuliini kuljettaa veren glukoosia eli sokeria elimistön eri soluille ja osallistuu rasva-aineiden aineenvaihduntaan. Glukoosin ja insuliinin välinen tasapaino on ihmiselle elintärkeä eli sen vakava häiriö voi johtaa pahimmillaan kuolemaan.

Insuliinia erittyy ruokailun jälkeen, koska veressä on silloin enemmän glukoosia. Glukoosin siirryttyä verestä soluihin insuliinin tuotanto vähenee. Insuliini erittyy veren esiasteena, josta irtoaa ns. C-peptidi, jolloin muodostuu lopullinen insuliinin muoto. Myös C-peptidin pitoisuus voidaan vaihtoehtoisesti mitata, jos halutaan tutkia insuliinin erityksen määrää, koska C-peptidiä erittyy yhtä paljon kuin insuliinia.

Insuliini-sana tulee termistä insula eli saari.

Milloin insuliini kannattaa mitata?

Insuliinin määrä voidaan tutkia, jos epäillään, että haima ei tuota riittävästi insuliinia. Epäilyn taustalla ovat epäselvät matalan verensokerin kohtaukset tai se, että elimistöön erittyy liikaa insuliinia.

Liiallisesta ja liian vähäisestä insuliinin erityksestä johtuvia oireita ovat muun muassa:

  • hikoilu
  • sydämentykytykset
  • nälän tunne
  • sekavuus
  • näön hämärtyminen
  • huimaus
  • pyörtyminen.

Mitä insuliinitutkimus mittaa?

Tutkimus mittaa veressä olevan insuliinihormonin määrän. Tulos osoittaa, onko insuliinin pitoisuus normaali, liian alhainen tai liian korkea.

Miten pääsen insuliinitutkimukseen?

Pääset insuliiniarvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä.

Varaa aika insuliinitutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä.

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?

Paasto suositeltavaa. Tutkimus valmistuu 1–2 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.

Miten tulkitsen insuliini tulosta?

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava:

Viitearvot: 2–20 mU/l (viitearvo on paastonäytteelle)

Insuliinin kertamäärityksellä ei voida diagnosoida diabetesta tai määrittää diabetestyyppiä (1. vai 2. tyypin diabetes).

Mistä kohonnut insuliiniarvo voi johtua?

Kohonneita insuliinipitoisuuksia tavataan aikuisiän sokeritaudun (tyypin II diabetes) yhteydessä. Insuliinin määrä voi kohota myös kasvuhormonin liikaerityksen seurauksena (akromegalia), eräisen lääkkeiden seurauksena (esimerkiksi kortikosteroidit) ja insuliinia tuottavan kasvaimen tai lisämunuaisen kuorikerroksen toimintahäiriön yhteydessä.

Mistä alentunut insuliiniarvo voi johtua?

Vähäinen insuliinin määrä liittyy yleensä nuoruusiän sokeritautiin, jossa haiman insuliinia tuottavat solut tuhoutuvat osin tuntemattomasta syystä.

Mahdolliset lisätutkimukset:

C-peptidi, proinsuliini (2503 fS-C-Pept)

Glukoosi (1469 fS-Gluk)

LÄHTEET:

SYNLAB Tutkimusluettelo: Insuliini (6040 fS-Insu, 1701 S -Insu, 1700 fP-Insu) https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=188

Lab Tests Online: Insulin https://labtestsonline.org/tests/insulin

Päivitetty 27.7.2021

Virhe