Tietopankki

Yleisimmät allergeenit

Mikä Immunoglobuliini E eli IgE on?

Immunoglobuliinit eli vasta-aineet ovat valkuaisaineita, joita elimistön puolustusjärjestelmän solut tuottavat elimistöön. Vasta-aineiden tehtävänä on sitoutua elimistölle vieraisiin rakenteisiin kuten bakteereihin ja viruksiin, ja auttaa puolustusjärjestelmää tuhoamaan tunkeilijat. Immunoglobuliiniluokkia on viisi erilaista: A, G, M, E ja D.

Näistä Immunoglobuliini E (IgE) esiintyy allergioiden, allergisten sairauksien sekä loisinfektioiden yhteydessä. Elimistö muodostaa IgE vasta-aineita ympärillämme olevia valkuaisia esimerkiksi siitepölyä tai ruoka-aineita kohtaan. Vasta-aine kiinnittyy ihon ja limakalvojen syöttösoluihin, ja kun allergiaa aiheuttava ruoka-aine tai siitepöly reagoi IgE-vasta-aineiden kanssa, valkosoluista vapautuu histamiinia ja muita tulehdussoluja kutsuvia välittäjäaineita.

Milloin IgE kannattaa mitata?

IgE-tutkimus on allergiataipumuksen ilmaisija. Allergiaan viittaavia oireivat ovat muun muassa kutina, nokkosihottuma, aivastelu, allerginen nuha, allerginen silmätulehdus, allerginen astma, atooppinen ihottuma ja ruoka-allergia.

Ihmisellä, jolla on taipumusta allergiaan, IgE on usein koholla. Tutkimus ei kuitenkaan paljasta, mille aineille tutkittava allerginen.

Pelkkää IgE:ta tarkemman tiedon allergiasta saa tekemällä allergeeniryhmän mukaiset IgE-tutkimukset.

Mitä IgE-tutkimus mittaa?

Tutkimus mittaa IgE:n kokonaismäärää veressä. IgE mitataan melkein aina osana allergiatestausta. Oireet voivat liittyä seuraaviin asioihin:

  • lääkkeet
  • huonepöly
  • eläimet ja linnut
  • ruoka-aineet
  • heinien siitepölyseokset,
  • hyönteiset
  • työperäiset allergeenit
  • homesienet ja mikro-organismit
  • puut, ruohot ja kukat
  • loiset.

Miten pääsen tutkimukseen?

Pääset IgE-arvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä tai osana seuraavaa SYNLABin laboratoriopakettia:

Varaa aika IgE-tutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä.

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota eli olla ravinnotta. Tutkimus valmistuu 1–2 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.

Miten tulkitsen IgE tulosta?

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava:

Viitearvot:

Tarkista tulosten tulkinta tutkimusluettelostamme.

Mistä kohonnut IgE-arvo voi johtua?

Kohonnut IgE-pitoisuus voi viitata allergiaan tai astmaan. Pitoisuudet voivat myös kohota esimerkiksi syyhypunkin, suolinkaisten tai lasten infektioiden yhteydessä.

Mistä alentunut IgE-arvo voi johtua?

Arvo ei voi olla alentunut. Tulos on normaalisti matala.

LÄHTEET:

SYNLAB tutkimusluettelo: Yksittäiset spesifiset IgE-tutkimukset (3836 S -AllIgE) https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=21

Lab Tests Online: Immunoglobulins IgA, IgG, IgM https://labtestsonline.org/tests/immunoglobulins-iga-igg-igm

Terveyskirjasto: Allergiat https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00561