Tietopankki

Helikobakteeri selviää verikokeesta (S-HepyAb)

Mikä helikobakteeri on?

Helikobakteeri eli helicobacter pylori elää mahan limakalvon pinnalla. Bakteeri on kehittänyt keinoja selviytyäkseen mahan happamassa ympäristössä. Helikobakteeritartunta saadaan tavallisesti lapsuudessa todennäköisesti ihmisestä ihmiseen tapahtuvana tartuntana, mutta tarkkaa tartuntareittiä ei tunneta. Vaikka helikobakteeri on erittäin yleinen, se tunnistettiin vasta 1980-luvulla. Helikobakteerin yleisyys on yhteydessä yleisiin hygienisiin oloihin. Tästä syystä myös sen ilmaantuvuus on suorassa suhteessa ikäluokkiin Suomessa. Vanhemmilla ikäryhmillä noin puolella löytyy helikobakteeri. Vastaavasti vuoden 1990 jälkeen syntyneillä alle 10 prosentilla on helikobakteeri.

Infektio on yleensä oireeton. Ylävatsavaivat ovat siis harvoin helikobakteerin aiheuttamia. Helikobakteeri voi aiheuttaa mahatulehduksen ja se johtaa 10–20 prosentilla pohjukaissuoli- tai mahahaavan kehittymiseen. Helikobakteeri lisää myös mahasyövän riskiä noin 2–6-kertaisesti. Helikobakteeri-infektioon voi liittyvä raudanpuuteanemiaa.

Helikobakteerin ilmestyessä elimistöön ihmiselle muodostuu vasta-aineita ja infektio voidaan todeta näitä mittaamalla. Tutkimuksen nimi on HepyAb.

Milloin helikobakteeria kannattaa mitata?

Helikobakteerin infektio voi olla seuraavien oireiden ja sairauksien taustalla:

  • maha- tai pohjukaissuolen haavauma
  • epäselviä vatsaoireita, kuten aaltoileva vatsakipu, pahoinvointi, röyhtäilyä, täyteläisyyden tai turvotuksen tunnetta
  • Selittämätön laihtuminen
  • Verinen tai musta uloste
  • Verinen oksentelu tai oksentelu, joka näyttää kahvinpurulta.

Mitä HepyAb-tutkimus mittaa?

Tutkimuksella voidaan todeta, onko henkilöllä helikobakteerista aiheutuvia vasta-aineita.

Miten pääsen tutkimukseen?

Pääset HepyAb-arvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä.

Varaa aika HepyAb-tutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä.

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota eli olla ravinnotta. Tutkimus valmistuu 3 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.

Miten tulkitsen HepyAb-tulosta?

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava:

Viitearvot:

S -HepyAbA   alle 18   U/ml
S -HepyAbG   alle 18   U/ml

Mistä kohonnut HepyAb-arvo voi johtua?

Positiiviset eli kohonneet olevat helikobakteerin vasta-aineet tarkoittavat, että kyseinen bakteeri on kehossa aktiivisena. Vaikka hoito aloitetaan, vasta-aineet jäävät elimistöön vielä pitkäksi aikaa koholle.

Onnistuneen häätöhoidon seurauksena vasta-ainepitoisuudet laskevat hoitoa edeltäneestä tasosta (40–60 prosentin lasku 4–6 kuukauden kuluttua hoidosta). Tämän jälkeen vasta-aineet voivat jäädä pitkäksi aikaa koholle.

Mistä alentunut HepyAb-arvo voi johtua?

Arvo ei voi olla alentunut. Terveellä henkilöllä ei ole helikobakeeria elimistössä ja näin ollen ei muodostu vasta-aineita.

LÄHTEET:

SYNLAB Tutkimusluettelo: Helicobacter pylori, vasta-aineet (3950 S-HepyAb, 3954 HepyAbG, 3953 HepyAbA) https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=152

Lab Tests Online: Helicobacter pylori (H. pylori) Testing https://labtestsonline.org/tests/helicobacter-pylori-h-pylori-testing

Tunturi S. Helikobakteeri. Duodecim Terveyskirjasto. 21.1.2021https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00019/helikobakteeri?q=helicobakteeri