Tietopankki

Fibriinin D-dimeerit (P-FiDD)

P-FiDD tutkimusta käytetään syvän laskimotromboosin pois sulkemiseen. D-dimeerit tarkoittavat fibriinin eli verihyytymän tukirankona toimivasta säikeisestä valkuaisaineesta hajoamisesta syntyviä lopputuotteita, joita syntyy fibriinin liukoisiksi osiksi pilkkovan plasmiinin vaikutuksesta.

Normaalisti veressä eli plasmassa ei ole D-dimeerejä mitattavissa määrin, joten negatiivinen tulos viittaa siihen, että potilaalla ei ole suurella todennäköisyydellä syvää laskimotromboosia. Laskimotromboosin varmistavat tutkimukset ovat tarpeen positiivisten tuloksien yhteydessä.

Viitearvot:
<0,5 mg/l

Tulkinta

Jos potilaan D-dimeeripitoisuus on alle päätösrajan tuore laskimotukos on epätodennäköinen. Kohonneet pitoisuudet voivat johtua monista eri syistä ja mahdollinen tromboosidiagnoosi edellyttää lisävarmistusta esim. tietokonetomografialla tai ultraäänellä. Hyvin korkeita pitoisuuksia todetaan lähinnä DIC-potilailla.

Vastausaika

P-FiDD tutkimusta ei ole saatavilla päivystystutkimuksena / pikatutkimuksena. Vastausaika SYNLABilla on n. 1-2 vuorokautta. Tutkimus ei siis sovellu akuutteihin tilanteisiin, joissa tulos tarvitaan välittömästi.

LÄHTEET:
SYNLAB Tutkimusluettelo: Fibriinin D-dimeerit (4113 P -FiDD)
Terveyskirjasto: Plasmiini, fibriini