Mikä BorrAb-koe on?
Borrelioosin eli Lymen taudin aiheuttaja on bakteeri, joka tarttuu pienen, punkkeihin kuuluvan puutiaisen puremasta. Nimeltään tämä bakteeri on borrelia burgdorferi. Kaikissa puutiaisissa ei ole kyseistä bakteeria, joten kaikista punkin puremista ei aiheudu infektiota. Pienet jyrsijät ovat borrelian varsinainen lähde luonnossa.
Suomalaisten arvioidaan saavan noin 500 000 punkin puremaa vuosittain. Jos punkilla on suolistossaan bakteeri, siirtyy se 2/3 tapauksista ihmisen elimistöön. Vuodessa arviolta 6000 ihmistä saa tartunnan ja 50-80 % heistä kehittää oireita. Arviolta 1/50 – 1/100 johtaa borrelioosiin. Vasta-aine tutkimukset viittaavat siihen, että noin 2 % suomalaisista on saanut tartunnan jossain vaiheessa.
Kun bakteeri joutuu elimistöön alkavat puolustusjärjestelmän solut muodostamaan vasta-aineita bakteeria vastaan. Tähän kuluu noin 2-4 viikkoa tartunnasta. Tutkimuksessa mitataan kyseisiä vasta-aineita, jotka ovat nimeltään immunoglobuliini M (BorrAbM) ja immunoglobuliini G (BorrAbG).
Tauti sai toisen nimensä Yhdysvalloissa sijaitsevasta Lymen kaupungista, jossa tauti kuvattiin ensi kerran 1975.
Milloin borrelioosia kannattaa mitata?
Vasta-ainetutkimuksella voidaan selvittää, onko tutkittava sairastunut borrelioosiin. Tutkimuksella siis mitataan elimistön vastetta mahdolliselle bakteerille, ei itse bakteeria. Tutkimusta ei voida käyttää punkin pureman alkuvaiheessa.
Yleisin borrelioosin aiheuttama ensioire on rengasmainen tulehdus punkin puremakohdassa, jota kutsutaan nimellä erythema migrans. Bakteerin levitessä muihin elimiin verenkierron mukana, voi seurata niveltulehdus, aivokalvotulehdus tai kasvohermohalvaus.
Oireina voi olla myös päänsärky, keskittymiskyvyn ja muistin ongelmat, väsymys, nivel- tai lihaskivut, huimaus, hikoilu ja alhainen verenpaine. Sairastumisen alkuvaiheessa aloitetaan antibioottihoito heti pelkän ihomuutoksen perusteella.
Tällöin vasta-aineet ovat usein vielä negatiivisia. Taudin myöhäisemmässä vaiheessa testi on useimmiten positiivinen.
Mitä tutkimus mittaa?
Tutkimus mittaa borrelioosin mahdollisia vasta-aineita, joita on kaksi: immunoglobuliini M (BorrAbM) ja immunoglobuliini G (BorrAbG).
Immunoglobuliini M vasta-aineet ilmestyvät vereen 2-4 viikon jälkeen tartunnasta ja voivat pysyä koholla joitakin kuukausia. Immunoglobuliini M vasta-aineiden olemassaolo viittaa hiljan sairastettuun infektioon.
Immunoglobuliini G vasta-aineet ilmestyvät vereen 4-6 viikon jälkeen tartunnasta ja voivat pysyä positiivisina monta vuotta tartunnan jälkeen.
Miten pääsen tutkimukseen?
Pääset borrelioosin vasta-aineiden mittaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä.
Varaa aika tutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä.
Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?
Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota eli olla ravinnotta. Tutkimus valmistuu 1–2 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.
Miten tulkitsen tulosta?
Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava:
Viitearvot:
BorrAbG: alle 10 AU/ml (negatiivinen)
BorrAbM: alle 18 AU/ml (negatiivinen)
Vasta-aineet eivät välttämättä ole osoitettavissa, kun näyte on otettu kahden viikon aikana ensimmäisten oireiden ilmestymisestä. Negatiivinen tulos ei sulje pois borrelioosiin sairastumista.
Mistä kohonnut arvo voi johtua?
IgM-vasta-aineet eli BorrAbM ilmaantuvat tartunnasta noin 2–4 viikon jälkeen ja voivat pysyä veressä muutamia kuukausia. Vasta-aineen ollessa koholla se viittaa siihen, että tartunta on tapahtunut vastikään.
IgG-vasta-aineet eli BorrAbG ilmaantuvat tartunnasta noin 4–6 viikon jälkeen ja voivat pysyä veressä monta vuotta. Vasta-aineen ollessa koholla se viittaa, että henkilöllä on tai on ollut borrelioositartunta.
Mistä alentunut arvo voi johtua?
Arvo ei voi olla alentunut. Tavallisesti ihmisillä ei ole veressä borrelioosibakteerin vasta-aineita.
LÄHTEET:
SYNLAB Tutkimusluettelo: Borrelia burgdorferi, vasta-aineet (3552 S -BorrAb) https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=56
Lab Tests Online: Lyme disease https://labtestsonline.org/conditions/lyme-disease
Terveyskirjasto: Pitkittynyt ja krooninen Lymen tauti https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01188
Lumio J. Borrelioosi eli Lymen tauti. Lääkärikirja Duodecim. 28.6.2019
Päivitetty 27.7.2021