SEULONTAMAMMOGRAFIA

Kaikki suomalaiset 50–69-vuotiaat naiset saavat kutsun rintasyövän seulontaan noin kahden vuoden välein kotikuntansa sopimaan kuvauspaikkaan. Seulonnan tavoitteena on mahdollisen rintasyövän havaitseminen varhaisessa vaiheessa, jolloin hoidot voidaan aloittaa ajoissa ja paranemisennuste on hyvä. Yli 90 prosenttia rintasyövistä paranee kokonaan.

Mammografiakuvauksessa molemmat rinnat kuvataan kahdesta eri suunnasta vuorotellen. Paljaat rinnat puristetaan vuorotellen kuvaustasoa vasten. Puristus voi tuntua epämiellyttävältä tai kivuliaalta, mutta se kestää kerrallaan vain muutaman sekunnin. Jos puristus ei ole tarpeeksi napakka, kuvasta ei välttämättä tule diagnostisesti tarkka ja samalla säteilyannos kasvaa.  

Tältä sivulta löydät seuraavat osiot:

Seulontamammografian tulokset

Seulontamammografiaa tekevät toimipisteet

Seulonta-ajan vaihtaminen

Seulontamammografian tulokset

Kaksi radiologian erikoislääkäriä tarkastaa kaikki seulontamammografiakuvat kuukauden sisällä kuvauksesta. Jos rintasyöpään viittaavaa ei todeta, asiakas saa Terveyskansioon sähköisesti tuloksen tai kotiin kirjeen, jossa kerrotaan tuloksesta (tervekirje). Jos seulontamammografia antaa aihetta jatkotutkimuksiin olemme suoraan yhteydessä asiakkaaseen.

Seulontamammografiaa tekevät toimipisteet

SYNLAB tekee rintasyövän seulontaa kahdessa toimipisteessä: Helsingin Kampissa Fredrikinkadulla ja Turussa Brahenkadulla. Helsinkiin saavat kutsun henkilöt, joiden kotikunta on Helsinki tai Espoo. Turkuun saavat kutsun henkilöt, joiden kotikunta on Turku, Kaarina, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Raisio tai Rusko. Kutsut lähetetään niiden kotikunta- ja yhteystietojen perusteella, jotka vastaanottajalla on ollut Väestörekisterissä kyseisen vuoden tammikuun ensimmäisenä päivänä. Jos sinulla on turvakielto, ole yhteydessä asiakaspalveluumme 010 326 3260 ajan varaamiseksi.

Seulonta-ajan vaihtaminen

Kun saat kutsun seulontatutkimukseen, tarkista tutkimusaikasi kutsukirjeestä. Jos seulontakutsussa oleva aika ei sovi sinulle, vaihda aika verkkopalvelussamme (minun.synlab.fi). Verkkopalvelussamme näet kaikki vapaat aikamme. Kirjaudu käyttäen vahvaa tunnistautumista eli esim. pankkitunnuksia. Seulontatulokset tulevat sähköisesti Terveyskansioon.

Seulontaan osallistuminen on vapaaehtoista ja seulontamammografia on maksuton. Huomioithan, että mammografiatutkimus on säteilytutkimus ja edellisestä mammografiakuvauksesta tulee olla vähintään vuosi. 

Näet kaikki vapaat seulonta-ajat ajanvarauksestamme. Ajanvarauskalenteri on auki kuukaudeksi eteenpäin, joten mikäli et löydä sopivaa aikaa, odotathan ajanvarauskalenterin päivittymistä.

Vuoden 2022 kutsu on voimassa 31.3.2023 asti.

KAIKKI PALVELUT

Tutustu myös muihin tarjoamiimme palveluihin.

Seulontamammografia­tutkimuksia on saatavilla seuraavilla paikkakunnilla