SEULONTAMAMMOGRAFIA

Kaikki suomalaiset 50–69-vuotiaat naiset saavat kutsun rintasyövän seulontaan noin kahden vuoden välein kotikuntansa sopimaan kuvauspaikkaan. Seulonnan tavoitteena on mahdollisen rintasyövän havaitseminen varhaisessa vaiheessa, jolloin hoidot voidaan aloittaa ajoissa ja paranemisennuste on hyvä. Yli 90 prosenttia rintasyövistä paranee kokonaan.

Mammografiakuvauksessa molemmat rinnat kuvataan kahdesta eri suunnasta vuorotellen. Paljaat rinnat puristetaan vuorotellen kuvaustasoa vasten. Puristus voi tuntua epämiellyttävältä tai kivuliaalta, mutta se kestää kerrallaan vain muutaman sekunnin. Jos puristus ei ole tarpeeksi napakka, kuvasta ei välttämättä tule diagnostisesti tarkka ja samalla säteilyannos kasvaa.  

Tältä sivulta löydät seuraavat osiot:

Seulontamammografian tulokset

Seulontamammografian mahdolliset lisätutkimukset

Seulonta-ajan vaihtaminen

Seulontamammografiaa tekevät toimipisteet

Seulontamammografian tulokset

Kaksi radiologian erikoislääkäriä tarkastaa kaikki seulontamammografiakuvat kuukauden sisällä kuvauksesta. Jos tulos on normaali, eikä jatkotutkimuksille ole tarvetta, asiakas saa tiedon sähköisesti Terveyskansioonsa tai kirjeitse. Terveyskansio löytyy osoitteesta minun.synlab.fi. Jos seulontamammografia antaa aihetta lisäselvittelyyn, asiakas saa kutsun jatkotutkimukseen.​​

Jos saat normaalista tuloksesta kertovan viestin, se kattaa kaikki seulontaprosessin tutkimukset. Jatkotutkimuksista ei muodostu erillistä lausuntoa.

Katso tästä miltä seulontakutsu, jatkotutkimuskutsu sekä normaalista tuloksesta kertova viesti näyttävät.

Seulontamammografian mahdolliset lisätutkimukset

Jos seulontamammografia antaa aihetta jatkoselvittelyyn, asiakas saa kutsun jatkotutkimukseen kirjeitse. Tyypillisiä jatkotutkimuksia ovat mammografialisäkuvat tai ultraäänitutkimus. Kutsu jatkotutkimuksiin ei merkitse, että tutkittavalla olisi syöpä. Neljällä viidestä jatkotutkitusta ei todeta rintasyöpää.

Seulonta-ajan vaihtaminen

Kun saat kutsun seulontamammografiaan, tarkista tutkimusaikasi kutsukirjeestä. Jos seulontakutsussa oleva aika ei sovi, vaihda aika verkkopalvelussamme osoitteessa minun.synlab.fi. Verkkopalvelussa näet kaikki vapaat seulonta-aikamme. Ajanvarauskalenteri on auki kuukaudeksi eteenpäin. Mikäli et löydä kuukauden sisältä sopivaa aikaa, odotathan ajanvarauskalenterin päivittymistä. Verkkopalveluun kirjaudutaan vahvaa tunnistautumista käyttäen, esim. pankkitunnuksilla.​​

Seulontaan osallistuminen on maksutonta ja vapaaehtoista. Huomioithan, että mammografiatutkimus on säteilytutkimus, ja edellisestä mammografiasta tulee olla vähintään vuosi.

Seulontamammografiaa tekevät toimipisteet

SYNLAB tekee rintasyövän seulontaa kahdessa toimipisteessä: Helsingin Kampissa Fredrikinkadulla ja Turussa Yliopistonkadulla. Helsinkiin saavat kutsun henkilöt, joiden kotikunta on Helsinki, Espoo tai Kauniainen. Turkuun saavat kutsun henkilöt, joiden kotikunta on Turku, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Raisio tai Rusko. Kutsut lähetetään niiden kotikunta- ja yhteystietojen perusteella, jotka vastaanottajalla on ollut Väestörekisterissä kyseisen vuoden tammikuun ensimmäisenä päivänä. Jos sinulla on turvakielto, ole yhteydessä asiakaspalveluumme 010 326 3260 ajan varaamiseksi.

Vuoden 2023 kutsu on voimassa 31.3.2024 asti. 

KAIKKI PALVELUT

Tutustu myös muihin tarjoamiimme palveluihin.

Seulontamammografia­tutkimuksia on saatavilla seuraavilla paikkakunnilla