Tietopankki

Anvisningar inför röntgenundersökningar

Röntgenundersökningen baserar sig på användningen av röntgenstrålning. Det behövs alltid en läkarremiss för undersökningen där det står vilken del av kroppen som ska röntgas och i vilket syfte. Under röntgningen måste du eventuellt ta av dig en del av kläderna. Undersökningen är smärtfri och tar 5–15 minuter beroende på vilken del av kroppen som röntgas. Kom ihåg att ta med giltig fotolegitimation inför undersökningen.

Förberedelser inför undersökningen

  • Inga förhandsförberedelser krävs inför största delen av röntgenundersökningarna.
  • Vid slätröntgen av urinvägar och röntgenundersökningar av njurarna ska du försöka gå på toaletten innan undersökningen så att blåsan och tarmen är tomma vid undersökningen.

Röntgenundersökning hos SYNLAB

  • Undersökningen sker då du ligger, sitter eller står upp.
  • Undersökningen tar cirka 5–15 minuter beroende på vilken del av kroppen som röntgas.

Undersökningsbegränsningar

  • Det är möjligt att röntgenundersökningen inte alltid görs under graviditeten. Kontrollera en eventuell graviditet innan du anländer till undersökningen.

Avbokning av undersökningstiden

Vid förhinder kan du avboka den reserverade tiden genom att ringa tidsbokningen eller via Hälsomappen. Du kan inte avboka tiden per e-post.

Vi debiterar 50 euro för en röntgenundersökning som inte avbokats eller som avbokats mindre än 24 timmar innan undersökningen.

Virhe